Det var engang for lenge, lenge siden, noen munker fra Provence som slo seg ned på en høyde like ovenfor den lille bygda Santo Stefano Belbo. Her jobbet de hardt for å få jorden fruktbar. Med årene utviklet de gode vinranker som senere skulle vise seg å gi druer av ypperste kvalitet.

Utsikt fra San Maurizio

I dag er akkurat dette området med navnet Langhe, et av Italias beste vinområder. Så bra at dette området i 2014 havnet på UNESCO´s verdensarvliste.

Vi er altså i Piemonte. Her finner du smale veier som snor seg opp og ned de utallige åsene, små og koselige middelalderbyer og vingårder så langt du kan se.

Dette historiske Cistercianklosteret som disse munkene bygde opp i 1619, ligger på en flott høyde med nydelig utsikt over Belbodalen. Munkene kom via den gamle saltveien i Langhe og bestemte seg så for å bygge klosteret oppe på ruinene av det som hadde vært et kapell 100 år tidligere.

I 1862, 243 år senere, ble klosteret kjøp opp av den adelige familien Incisa. I perioden 1998 til 2002 gikk eiendommen gjennom en omfattende restaurering, og San Maurizio fremstår i dag som et meget luksuriøst hotell.

San Maurizio

Luksuriøse rom

Hotellet har 36 rom og suiter, alle med sin egen karakter. Du kan velge om du vil bo i den gamle stallbygningen eller hvorfor ikke i et av rommene munkene bodde på? Og hva sier du ikke til å våkne opp med utsikt til denne vakre hagen?

San Maurizio

Det som er viktig hvis du velger å overnatte på San Maurizio, er at du faktisk setter av tid til å være her. Dette er ikke et sted du bare sover, dette er sted der du senker skuldrene og nyter ferien din.

Bygningene er omringet av en stor og frodig hage. Her finner du blant annet libanesiske sedertre, oliventrær og fikentrær. De dyrker sine egne økologiske grønnsaker og urter og for å ikke snakke om vin – røde viner, hvite viner og deres spesialitet: musserende viner. Hele området er omringet av ranker på ranker med deilige vindruer.

San Maurizio

En typisk dag på San Maurizio

Vi, som i dette tilfelle er meg og min kjære, ankommer San Maurizio på formiddagen og skal nyte en utendørs lunsj på Truffle Bistro. Vi er her en av de siste dagene i september, og solen varmer fortsatt godt midt på dagen. Det er derfor helt perfekt å sitte ute i den koselige hagen. Her kan du velge mellom en ala carte meny eller en ferdig set meny. Vi går for det siste og får servert den ene deilige italienske spesialiteten etter den andre, med en forfriskende hvitvin som følge. En hvitvin laget på deres egne druer selvfølgelig!

Sjekk ut retten øverst til venstre i bildet under. Dette er faktisk blekksprut servert på en seng av blekksorbet, friske bær, blomster og pinjekjerner. En pussig kombinasjon som jeg husker var overraskende godt. Det ser altså ut som en dessert, men var en av hovedrettene. Den var ikke søt, noe som derimot den ekstremt gode sjokoladedesserten var.

San Maurizio

Tid for SPA

Etter å ha fått rommet vårt, strekker vi litt på bena i hagen og nyter utsikten til de eviglange vinmarkene. Vi tuller oss inn i de deilige badekåpene som henger på rommet og tusler ned til hotellets SPA avdeling. Her finner jeg meg godt til rette i en solseng med en bok og nyter livet videre.

San Maurizio

Selve SPA avdelingen er ikke så stor. Her finnes et basseng, boblebad og badstu. Prikken over i´en er deres egen saltgrotte. Denne kan du booke for 40 Euro per person og da har du og den du er sammen med, grotten helt for dere selv i 1,5 time. Det er omtrent det du bruker på å vandre igjennom de forskjellige badstuene og mineralbadene. Den ene kulpen har større saltinnhold enn dødehavet. Siden jeg aldri har badet i dødehavet, hadde jeg heller ingen anelse om hvordan dette ville oppleves. Det er akkurat slik jeg har lest andre forklare det. Du rett og slett flyter som en dupp!

Saltet som blir brukt i bassengenet, er det samme som opprinnelig ble fraktet via den gamle saltveien. Selve navnet oppsto fordi det ble fraktet store mengder salt fra kysten og nordover i Italia. Saltet ble brukt til konservering av mat, til husdyr og behandling av lærvarer, samt til byttehandel mot andre varer som ble produsert i nord.

Middag på Michelinrestaurant

Kvelden på San Maurizio skal vi nyte i hotellets hovedrestaurant ”Restaurant Guido da Costigliole”. De har 1 stjerne i Michelinguiden og serverer deg en vinliste som ligner mer på en telefonkatalog enn en vinmeny. Hele 2800 forskjellige viner kan de by på! Her kan du få nesten akkurat det du vil ha, i hvert fall innenfor italiensk vin.

San Maurizio

Vår sommelier denne kvelden, er fra USA, men har flyttet til Piemonte nettopp på grunn av de gode vinene som finnes i dette distriktet. Han spør om vi vil bli med ned i vinkjelleren, og jeg er ikke vanskelig å be. En ting er at de har 2800 forskjellige viner, en annen ting er at de faktisk har full oversikt over alle vinene. Imponerende!

Dette er en vinkjeller med karakter. Her ligger støvet tykt på de mange vinflaskene og det klatrer en og annen edderkopp forbi.

San Maurizio

Start dagen med soloppgang, trening og deilig frokost

Dagen etter vår ankomst, står jeg tidlig opp for å ta meg en tur i treningsrommet. Jeg oppdager at jeg er oppe rett før solen står opp, og får derfor med meg en utrolig vakker soloppgang denne morgenen. Solen som er i ferd med å stige opp, legger et rosa slør over åsene som ligger badet i morgendis.

San Maurizio

Frokosten serveres i en stor og lys sal med vakre takmalerier. Hotellet fungerer også som et galleri. Flere steder i hotellet er malerier stilt ut og kan kjøpes om du ønsker det. Hvert år skiftes utstillingen og en ny kunstner for muligheten til å vise sine verk.

Rundt omkring i den vakre hagen, er det også stilt ut flere skulpturer. På lik linje med maleriene, skiftes disse også ut.

San Maurizio

Hvem passer hotellet for?

Relais San Maurizio passer ypperlig for par som reiser uten barn. Dette er ikke et hotell for deg med stramt budsjett, men for deg som vil unne deg litt ekstra luksus på tur.

Hvordan komme seg hit?

 • Relais San Maurizio ligger i Langhe i regionen Piemonte, nordvest i Italia.
 • Ca 2 timer (med bil) fra Milano Malpensa Internasjonale lufthavn, ca 1,5 time fra Torino Internasjonale lufthavn og ca 2,5 time fra Bergamo lufthavn.
 • Direkte fly fra Oslo til Milano med både SAS og Norwegian.
 • Direkte fly fra Torp til Bergamo med Ryanair.

Langhe – Piemonte

 • Dette unike vinområdet i Langhe kom på UNESCO´s verdensarvliste i 2014.
 • Høysesong er juli – september
 • Turismen i Piemonte er relativt lav i forhold til andre deler av Italia. Det er hovedsakelig innsjøen Lago Maggiore og Langhe turistene kommer til.
 • Vin og trøfler er de store magnetene. Trøffelsesongen med trøffelinnhøstingen begynner sent i september/begynnelsen av oktober og i Alba arrangeres det hvert år en egen trøffelfestival.

Les også: På trøffeljakt og vinsmaking i Piemonte

Fakta om Relais San Maurizio

 • Et ombygd kloster som har hatt hotelldrift siden 2002.
 • 36 delikate rom. De fleste rom er suiter.
 • 3 forskjellige serveringssteder: Truffle Bistro som er åpen for lunsj, Michelinrestauranten Guido da Costigliole som serverer middag og Truffle Café som serverer te og kaker hver dag. I caféen har de også et imponerende utvalg av vin på glass, om du ikke ønsker å kjøpe en hel flaske.
 • SPA og velværeavdeling med et godt utvalg av behandlinger, samt en egen saltgrotte.
 • Treningsrom med utsikt over hagen og Belbodalen.
 • Priser fra for et dobbeltrom inkl frokost og inngang til velværeavdelingen koster fra 320 Euro (lavsesong).
 • Mer informasjon på hotellets hjemmeside: www.relaissanmaurizio.it
San Maurizio

(Turen til Italia og besøket på San Maurizio ble gjennomført i september 2016)

Previous articleLanghelg på ski over Hardangervidda Øst
Next articleHvor i all verden…

6 COMMENTS

 1. Ja, ikke sant Marianne 🙂 Noen hotellopphold er en opplevelse i seg selv. Siden dette var mitt andre besøk her, så hadde jeg heldigvis satt av et helt døgn til kun å nyte oppholdet på San Maurizio 🙂

 2. Dette ser ut som et fantastisk opphold! Guri, for et lekkert sted. Dette er et slik sted som jeg gjerne drømmer om, men som dessverre blir litt for heftig for reisebudsjettene mine. Men én dag… 😉

  • Ja, en dag Renate, så kommer du også til å nyte å være på et slikt type sted. Det skjer noe med prioriteringene når du tipper 40, he he. Og siden jeg nesten bare jobbet i perioden da jeg var mellom 20 og 30 år, så tar jeg reisingen igjen nå… og da er det jo også rom for litt mer utskeielser 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.