Med bare 24 timer til rådighet i Skottlands hovedstad, gjelder det å plukke nøye ut hva man skal få med seg. Det sier seg selv at det er umulig å få med seg alt i denne passe store byen på så kort tid, men så er ikke det målet mitt heller. Man må alltid passe på å ha en grunn til å komme tilbake!

Edinburg

Edinburgh Castle

Det er vel kanskje ingen overraskelse at denne kommer på lista. Edinburgh Castle er Skottlands ikon og regionens absolutt største turistmagnet. Er det en festival i byen, er det her det skjer. Den mest kjente er Edinburgh Military Tattoo som avholdes i august hvert år.

Slottet befinner seg øverst i hovedgaten Royal Mile. Her ligget det på en vulkansk klippe med utsyn over den historiske gamlebyen som er på UNESCO´s verdensarvliste. Slottet kan dateres helt tilbake til det 12. og har gjennom årene fungert som festning, kongelig slott, militær garnison og fengsel.

Edinburgh Castle

Slottet har ekstremt mange besøkende. Det lønner seg å være tidlig ute for å unngå den aller verste trengselen. Er det noe alle skal se i Edinburgh, så er det Edinburgh Castle. Sett av god tid!

Inngang koster £ 16,90 for voksen og er åpnet daglig fra 9:30 til 18:00 (sommer) og til kl 17:00 (vinter)

Mer informasjon på slottets hjemmeside: www.edinburghcastle.gov.uk

Er du glad i slott? Her finner du tips til flere vakre slott i Skottland.

Edinburgh Castle

The Royal Mile

Denne 1,6 km lange gaten er Edinburghs svar på Karl Johan. Gaten strekker seg gjennom hele gamlebyen og du finner Edinburgh Castle i den ene enden og Holyrood Palace i den andre. Sistnevnte var opprinnelig et kloster, men er i dag en kongelig residens. I Royal Mile finner du et utvalg overprisede turistbutikker, spisesteder, puber og vakre, historiske bygninger. St. Giles katedralen er en av dem og er veldig lett å få øye på. Katedralen er oppkalt etter byens skytsengel

Edinburgh

Grassmarket

I skyggsiden av Edinburgh Castle finner du Grassmarket. Dette var en gang en livlig handelsplass og i en periode også en henrettelsesplass. I dag er plassen fylt opp med puber og har derfor blitt en trivelig møteplass for både byens innbyggere og turister.

En av pubene har navnet ”The Last Drop” og sies at var det stedet der du kunne ta din siste drink før du måtte ut på den skjebnesvangre galgen.

Fra Grassmarket kan du se opp på Edinburgh Castle og deler av det som er igjen av bymuren.

Grassmarket Edinburgh

Princes Street Gardens og handlegaten Prince Street

Prince Street Gardens er den mest populære parken i byen. Her kan du trekke deg vekk fra de travle gatene og bare nyte den fine utsikten opp mot gamlebyen.

Ligger som navnet tilsier, rett ved Princes Street. Dette er gaten for deg som skal shoppe. Her finner du alle de store merkevarebutikkene på rad og rekke. Ønsker du å få et raskt overblikk over byen, finner du flere busser av typen hop-on hop-off her.

Edinburgh

Doomed, dead and buried

Siden Edinburgh er kjent som den mest hjemsøkte byen i verden, så er det kanskje ikke helt uvanlig å bli med på en historisk reise i byens smug og glemte undergrunn.  Vi melder oss på en tur med navnet «Doomed, dead and buried», som naturlig nok bare går om kvelden. Klokken 19:30 møter vi vår guide, Amadine, kledd i en stor, sort kappe. Hun skal ta oss med til de hjemsøkte gatene i Blair Street.

Etter å ha fått den ene spøkelseshistorien etter den andre, tar hun med oss ned i de underjordiske gangene og hvelvene under byen. Det kan dateres helt tilbake til 1788 da disse hvelvene og gangene ble brukt til lagerrom. Siden det var altfor fuktig, mørkt og for lite tilgang til lufting, ble dette uegnet som lager. Så, bare noen år etter, i 1795, ble hvelvene forlatt. I en by med både prostitusjon, fyll og kriminalitet, ble dette nå et tilflukstsrom for de fattige. Etter noen år og flere mord i denne undergrunnsbyen, ble den forlatt og fylt igjen med stein. Så sent som på 1980-tallet ble denne byen under gatene i Edinburgh på nytt oppdaget og gravd ut.

Spøkelsestur i Edinburgh

Etter å ha vandret i disse mørke hvelvene, tatt på de klamme veggene og tilsynelatende kjent en kald pust i nakken, var det tid for å besøke gravplassen på Canongate. Denne gravplassen like ved Royal Mile er kjent for gravene til økonomen Adam Smith og poeten Robert Fergusson.

Det er flere operatører som tilbyr disse populære turene. Jeg brukte Mercat Tours og vår guide Amadine var en utrolig flink guide og fortalte historiene med stor innlevelse.

Pris for en voksen er 15 Engelske Pund og turen varer i 1 time og 45 minutter.

Edinburgh

Spis lokalt

Med så liten tid til rådighet, hadde vi ikke tid til å lete lenge etter et sted å spise. Jeg bruker ikke velge steder som ligger midt i turistgryta, men noen ganger bare må man.

Med et skilt utenfor som sier at de serverer tradisjonell, skotsk mat og en hyggelig atmosfære rett innenfor døren, tok vi sjansen på bistroen med navnet The Castle Arms.

Mitt første møte med det skotske kjøkkenet, måtte jo bare bli haggis. For deg som ikke er kjent med dette, er dette rett og slett kvernet innmat tilsatt løk, havregryn og krydder. Enten elsker du det eller så hater du det.

Stedet minner mer om en bar enn et spisested, men både maten og stemningen var god. En morsom detalj er at veggene inne på denne bistroen, var fylt opp med postkort fra alle verdens land, sannsynligvis sendt fra fornøyde gjester. Hvis været tillater det, finnes det noen få bord med uteservering på en liten terrasse på baksiden.

Edinburgh

Sov godt

Når man bare har 24 timer til rådighet, ønsker i hvert fall jeg å bo sentralt. Valget falt på G&W Royal Mile Hotel. Mer sentralt enn dette blir det egentlig ikke. Jeg tror vi fikk rommet med desidert best utsikt. Høyt oppe og med vindu fra gulv til tak, var det en fryd å sette seg ned i en stol og nyte utsikten til Edinburgh Castle sammen med den lille velkomstsnacksen bestående av friske jordbær og litt småkaker.

G&V Royal Mile Hotel

Hotellet har 136 rom og de innreder rommene forskjellig. God frokostbuffé med et stort utvalg, samt en a-la carte meny med et utvalg egg i alle varianter og varme sandwiches.

Hotellet har også en SPA avdeling, men den rakk jeg dessverre ikke å teste denne gangen.

Her bor du hvis du vil bo midt i smørøyet.

G&V Royal Mile Hotel

Fakta

  • Skottland er en selvstyrt del av Storbritannia.
  • Edinburgh er hovedstaden i Skottland, men er ikke den største byen i Skottland.
  • Med sine 450.000 innbyggere er den litt mindre enn Oslo. Glasgow med sine 600.000 innbyggere er den største byen.
  • Skottland ligger en time bak Norge.
  • Valutaen er Britiske Pund, men Skottland har sine egne sedler.
  • På under 2 timer kan du fly direkte fra Oslo til Edinburgh med både SAS og Norwegian.

Kombiner gjerne Edinburgh med en roadtrip i Skottland. Perfekt og enten begynne eller avslutte en tur i denne koselig byen. Her kan du lese mer fra turen i Skottland:

Previous articleReiseåret 2016
Next articleLanghelg på ski over Hardangervidda Øst

6 COMMENTS

    • Ja, i etterkant ser jeg jo at vi fikk veldig mye ut av denne dagen. Vi måtte sette oss ned og nyte både velkomstsnacks og utsikt før vi tok turen ut i byen. Heldigvis viste været seg fra den gode siden også – og det er jo ikke alltid å forvente i Skottland 🙂

    • Hei Marianne! Edinburgh er en kjempehyggelig by, og du får sett det meste på en helg. Jeg bruker mye tid på å finne hotell, og denne gangen traff jeg virkelig blink! At jeg skulle få akkurat dette rommet, var en veldig positiv overraskelse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.