Ekstremregnet er inne i sitt andre døgn. Jeg våkner igjen av at regnet hamrer mot ruten. Gårsdagens våte vandretur sitter fortsatt friskt i minne. Jeg kikker ut av vinduet, kjenner på skoene som står ved radiatoren… de er fortsatt fuktige.

Jeg grubler og tar en sjefsavgjørelse. Jeg er svært glad i å vandre, men jeg har rett og slett ikke lyst på en ny dag i striregn. Ikke når det finnes så mange andre gode alternativer. Jeg benytter derfor regnværsdagen til å finne ut hva området har å by på.

Så, hva er det med bibel, Bach og bratwurst? Jeg begynner med bibelen som faktisk er en veldig viktig detalj når det kommer til Thüringen og Eisenach spesielt.

Wartburg – en storslått borg på UNESCO´s verdensarvliste

Wartburg er en av de viktigste borgene i Tyskland, og også derfor en av de mest kjente. I en periode på 10 måneder i 1520/21 bodde Martin Luther her i all hemmelighet under pseudonymet Junker Jörg. Det var i denne borgen han satt og oversatt det nye testamentet fra gresk til tysk, noe han gjorde på bare 11 uker.

Wartburg er på UNESCO´s verdensarvliste og er det stedet med flest besøkende relatert til Luther. Fra torget i Eisenach går det flere veier opp til borgen. Langs den ene veien er det satt opp store skilt som viser i korte utdrag livet til Luther.

Borgen er fra 1067 og har også i noen år vært hjemmet til den hellige Elisabeth av Thüringen.

 • Åpningstider: Hver dag fra 08:30 – 17:30
 • Inngang: 12 Euro (voksen)
 • Mer info: www.wartburg.de

Das Lutherhaus

I Eisenach finner du Das Lutherhaus, som er et av de eldste bindingsverkhusene i denne byen. Da Luther kom til Eisenach som skolegutt, bodde han her. I dag er huset et museum og det er nylig restaurert i forbindelse med markeringen av at det er 500 år siden reformasjonen.

I Lutherhaus kan du blant annet gå igjennom rommet han bodde på, samt se utstillinger knyttet til hans jobb med bibelen. Oversettelsen av bibelen ga en historisk endring av kirken, språket og hele samfunnet.

Å oversette bibelen slik at den ble så identisk originalen som mulig, var ingen enkel jobb. Siden det var så mange ord og uttrykk som ikke eksisterte, lagde Luther rett og slett et nytt vokabular. Flere av dagens ord og uttrykk stammer derfor fra Luther. Eksempler på dette er for evig og alltid, kreti og pleti og enkelte ord som barmhjertighet, blodhund, nådigst og husfar, bare for å nevne noen. Luthers nye språk ga derfor mye inspirasjon til mange poeter, filosofer og komponister.

Det er også interaktive stasjoner i museet der du blant annet kan høre på musikk, som også var en viktig del av Luthers liv. Utstillingen i Lutherhaus tar deg gjennom spørsmålene om hvorfor, hvordan og hvem som var med på å oversette bibelen. Og også hvilken betydning bibelen har den dag i dag.

Museét er nytt og moderne og har vunnet flere priser som blant annet ICONIC AWARD 2016 i kategorien ”Architecture – Best of Best” og ”Thüringer Tourismuspreis 2016”.

 • Åpningstider: Hver dag fra 10:00- 17:00 (stengt mandager i perioden november – mars)
 • Inngang: 8 Euro (voksen)
 • Mer info: www.lutherhaus-eisenach.com

Bachhaus

Det finnes også andre store navn knyttet til denne lille byen Eiseanch. Dette er blant annet fødebyen til Johan Sebastian Bach. Hans barndomshjem er bevart og ved siden av huset er det bygget et nytt og moderne bygg, som en fin kontrast til det opprinnelige huset. Begge disse bygningene utgjør Bachhaus. Her finnes verdens største samlingen relatert til hans liv og musikalske verk. I et av rommene står flere av hans instrumenter, og er du heldig, kan du få en minikonsert der en musiker forteller litt om de forskjellige instrumentene samt demonstrerer de en for en.

I den opprinnelige delen av Bachhaus, kan du se hvordan man levde på 1500-tallet og i den nye delen finnes en mer moderne utstilling. Er du sliten i beina etter en lang dag med museumsbesøk, passer det fint å sette seg inn i en liten «boble» og koble seg til høretelefonene og nyte lyden av klassisk musikk.

 • Åpningstider: Hver dag fra 10:00 – 18:00
 • Inngang: 9 Euro (voksen)
 • Mer info: www.bachhaus.de

Bakgården til Bachhaus er forøvrig et nydelig sted å bare sette seg ned å la inntrykkene synke. I huset bak den lille paviljongen i hagen, kan du se huset foreldrene til Bach vokste opp i.

Bratwurst – du kommer ikke utenom i Tyskland

Og så er det bratwurst da! Da jeg var på vandretur på starten av langdistanseruta Rennsteig, rett utenfor Eisenach, ble jeg fortalt at vi befant oss på noe som ble kalt for karveekvator. Alle pølser som blir laget nord for denne ekvatorlinjen, inneholder karve – og jo lenger øst, jo mer karve. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle prøve denne. På torget utenfor kirken i Eisenach var det rigget opp både scene og boder i forbindelse med vandrefestivalen. Og her var det selvfølgelig salg av den kjente spesialiteten Thüringer Bratwurst. I følge med en frisk Radler (øl blandet med Sprite), ble det endelig en bratwurst på meg. Og liker du karve, kan jeg nesten garantere at du liker Thüringer bratwurst. Hjemmelaget, saftig og med knasende, sprøtt skinn. Jeg er ikke en fan av pølser generelt, men når du får den på denne måten, så snakker vi! Pølse og øl altså – akkurat slik det skal være på en vandrefestival!

Schmalkalden – en sjarmerende liten bygd der Luther skrev viktig historie

Det er ikke bare i Eisenach det er mye spennende å besøke. Vi tok også turen til Schmalkalden som ligger ca 1 time med tog utenfor Eisenach.

Schloss Wilhelmsburg

I Schmalkalden finner du blant annet et slott som er verdt et besøk, nemlig Schloss Wilhelmsburg. Slottet ble opprinnelig oppført som en jakt- og sommerresidens helt tilbake i år 1583. Her kan du besøke flere av slottets vakre rom som storsalen, spisesalen, kjøkkenet samt slottets egen kirke. Utenfor kan du vandre i slottshagen samtidig som du nyter utsikten over Schmalkalden.

 • Åpningstider: Hver dag fra 10:00 – 16:00/18:00 (vinter/sommer). Stengt mandager i i perioden november til mars
 • Inngang: 5 Euro (voksen)

De schmalkaldiske artikler

Schmalkalden er en viktig by sett med politiske øyne. I 1530 ble Schmalkalden-forbundet grunnlagt og i 1537 publiserte Luther Schmalkalden-artiklene her. I sentrum av Schmalkalden kan du se på de vakre, gamle bindingsverkhusene som er typisk for Tyskland. Her er det trange brosteinsgater med hyggelige små butikker og caféer.

Også i Schmalkalden finner du et Lutherhaus. Det er ikke et museum som det i Eisenach, men et skilt utenfor huset forteller deg at det var her Luther bodde da han publiserte Schmalkalden-artiklene i 1537. I dag huser eiendommen en koselig bokhandel. Lutherhaus er huset på bildet under, til høyre.

Er du glade i store og mektige kaker, er Tyskland landet for deg. Og hva passer vel bedre på en regntung dag enn ett besøke på et varmt og tørt konditori med så mange lekre kaker at du knapt klarer å bestemme deg? Vi tar i hvert fall turen innom for å ta en hvil på en regntung dag fylt med kulturelle stopp. Min kake blir en eggelikør- og sjokolademoussekake!

Thüringen Card

Er du historisk interessert og ønsker å besøke flere av disse stedene, samt mange andre fine steder i hele Thüringen, bør du anskaffe deg i Thüringen Card. Dette gir deg gratis inngang til over 200 attraksjoner i hele Thüringen. Et 24 timers kort koster 18 Euro. Et 3 dagers kort koster 38 Euro og gir deg i tillegg én dagsbillett du kan bruke på all offentlig kommunikasjon. Disse 3 dagene trenger ikke være sammenhengende.

Andre innlegg fra denne reisen:

Reisen ble gjennomført i samarbeid med German National Tourist Office Norway og Thüringer Tourismus (juli 2017).

Previous articlePå vandring i Luthers fotspor
Next article5 dagers rundtur fra hytte til hytte i Tafjordfjella

2 COMMENTS

  • Hei Mette og takk for hyggelig besøk på bloggen. Så bra at jeg klarte å inspirere deg til å ta turen hit. Eisenach og Thüringen generelt er et veldig koselig område å besøke og så er det jo så masse å se her også 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.