Bare 5 fjell i hele verden deler den høyeste toppen mellom 2 land. Albania og Makedonia er to land som må dele på den høyeste toppen. Så en tur til Albanias høyeste fjell er også en tur til Makedonias høyeste fjell. Dette er turen for deg som liker å samle på høye topper!

Ikke bare er dette 3 topper på en helg, det er også den høyeste toppen i 3 forskjellige land; Kosovo, Albania og Makedonia! 

Vi skal bestige følgende topper: Maja e Korabit i Albania (2.764 moh) og Golem Korab i Makedonia (2.764 moh) – Altså samme topp, men 2 forskjellige navn. I Kosovo skal vi bestige Rudoka på 2.658 moh. Dette har lenge vært den andre høyeste toppen i Kosovo, men nye uoffisielle målinger viser at Rudoka nå er den høyeste toppen i Kosovo. 

På denne turen skal vi bo i fjellene i Makedonia. Makedonia er nok kanskje et av de landene i Europa der fjellturer er undervurdert. Her er det vandreturer på alle nivåer og du slipper å vandre i kø sammen med andre vandrere. Vi skal bo på et hyggelig hotell i nasjonalparken Mavrovo hvor vi finner Makedonias og Albanias høyeste topp, og vi skal bo i en sjarmerende fjellhytte i Sharfjellene når vi skal bestige Kosovos høyeste topp.

Dette blir en tettpakket langhelg med flotte opplevelser. Og hvor ofte kan du egentlig dra på en langhelg og plukke med deg 3 av Europas høyeste topper? 

Dato: 12. – 15. juni 2020

Program dag for dag

Dag 1 – Fredag 12. juni

Vi tar kveldsfly fra Torp flyplass fredag kveld. Dette gjør at vi kommer sent ned til Skopje, så ved ankomst kjører vi rett til vårt hotell i nasjonalparken Mavrovo. Transporten tar ca 2,5 time. Det blir ingen stopp på veien annet et nødvendig toalettstopp. Pass derfor på å spis en god middag før avreise fra Norge.

Dag 2 – Lørdag 13. juni

På grunn av den sene ankomsten kvelden før, tillater vi oss noen timer ekstra med søvn. Etter en god frokost kjører vi ca 45 minutter til Strezimir som er vandringens startspunkt. 

Vi starter turen på 1.470 moh. Etter det første stykket i frodig bøkeskog, åpner utsikten seg mot dagens mål. Vi vandrer videre gjennom grønne enger der vi kanskje treffer på beitende sauer før vi skal gå den spektakulære fjellryggen opp til toppen. Utsikten er slik den ofte er på høye topper: fantastisk! Vi kan også se over til toppen i Kosovo som vi skal bestige neste dag.

Når vi kommer oss helt til topps, kan vi kjenne den friske brisen helt fra Adriaterhavet og kysten av Albania samtidig som vi kan se utover de dype dalene og høye toppene i både Makedonia og Albania. Vi nyter medbragt matpakke før vi går den samme stien tilbake. 

Vi spiser middag på en lokal restaurant like ved hotellet. Her kan vi få smake tradisjonelle retter med lokale råvarer. 

 • Distanse: 19 km
 • Høydemetre: 1400 meter

Dag 3 – Søndag 14. juni

Vi har en lang dag foran oss og må avgårde tidlig. Vi får derfor med oss frokosten og spiser den i bussen mens vi kjører til vårt startsted for dagens topp. Transporten er 1,5 time.

Vandringen starter også i dag i en bøkeskog. Vi skal gå forbi innsjøen Black Lake som er den dypeste innsjøen i Sharfjellene. Fra denne innsjøen skal vi følge fjellryggen helt opp til Rudoka Peak på 2.658 moh. Denne ryggen ligger helt på grensen mellom Kosovo og Makedonia. Utsikten denne dagen er også storslagen! Vi spiser medbragt matpakke til lunsj. Vi skal gå en rundtur, så på veien tilbake passerer vi innsjøen Bogovinje som er den største innsjøen i dette fjellområdet. Vi følger en gammel militærvei på vei ned til demningen og turen avsluttes ved en koselig hytte der vi skal tilbringe kvelden med grilling på ekte, makedonsk vis. Her kan vi avslutte dagen med et glass lokal vin eller andre forfriskninger under stjernehimmelen. Vi skal også overnatte i denne hytta som ligger vakkert til i fjellet. 

 • Distanse: 22 km
 • Høydemetre: 1500 meter

Dag 4 – Mandag 15. juni

Vi nyter en frokost i hytta og pakker sammen sakene våre før vi kjører ned til Skopje. Vi rekker et lite besøk i Skopje som er hovedstaden i Makedonia. Vi spiser lunsj sammen i den koselige basaren i gamlebyen før vi drar til flyplassen for å rekke flyet hjem til Norge.

Flyavgang fra Skopje er kl 17:10.  

Maks antall deltakere er 14.

På hotellet der vi bor de 2 første nettene, har vi dobbeltrom og på hytta den siste natta er det enkeltsenger fordelt på 3 rom. På hytta er det bare 1 bad, så her må vi være litt tålmodige og fleksible når det kommer til bruk av badet. Overnattingen på hytta vil gi oss en ekte, autentisk opplevelse samt at vi unngår unødvendig transport tilbake til hotellet.

Meto (til venstre) er vår lokale fjellguide på denne turen.

Norsk turleder: Jeg er med som norsk turleder på denne turen. Jeg har vandret i flere fjellområder i både Makedonia og Kosovo og det var også disse 2 landene som var mitt første møte med Balkan. Jeg har ikke besteget de høyeste toppene i disse landene ennå, så denne turen gleder jeg meg ekstra til!

Ønsker du å lese mer om Makedonia, finner du alle mine turer herfra samlet her.

Vår lokale fjellguide: Meto er vår lokale fjellguide på denne turen. Han er arkeolog og har en stor lidenskap for eventyr i fjellene. Han er født og oppvokst i Makedonia og kjenner fjellene i dette området veldig godt. 

Han har dyptgående kunnskap om sitt hjemlands kultur og historie, og kombinert med et godt humør, blir turene der Meto er guide, både informative, unike og ikke minst morsomme. 

Info om flyavgang

Direktefly med Wizzair fra Sandefjord Torp. Flybilletter bookes enklest på Wizzair sine hjemmesider. (All info på norsk).

 • Avgang fredag fra Torp: 20:55 – 23:55
 • Avgang mandag fra Skopje: 17:10 – 20:25

Dato: 12. – 15. juni 2020

 • Pris: NOK 4.990,-
 • Maks antall deltaker: 14 

Hva er inkludert i prisen?

 • 2 netter på hotell og 1 natt på hytte
 • Alle måltider som beskrevet i programmet
 • All transport som beskrevet i programmet
 • Lokal engelsktalende fjellguide

Hva er ikke inkludert?

 • Flybillett til og fra Skopje (Pris ca. 2000,- tur/retur. Kun håndbagasje) Pris sjekket 20. februar.
 • Snacks 
 • Drikke til maten
 • Tips til guidene
 • Reiseforsikring
 • Personlige utgifter

NB! Turen gjennomføres ved minimum 8 påmeldte. Meld deg på ved å sende meg en mail: elisabeth@vandringpaabalkan.no Da får du informasjon vedr. betaling av depositum. Du bes vente med å kjøpe flybillett inntil du får beskjed av meg. Så fort det er mange nok påmeldte, kan du kjøpe flybillett og jeg gir deg løpende informasjon om hvor mange som til enhver tid er påmeldt. Klarer vi ikke å fylle opp turen, får du selvfølgelig tilbake depositumet. 

Previous articlePå ski fra hytte til hytte på Ringebufjellet
Next articleKortreist hyttetur: Spikertjernhytta – med snøgaranti på Romeriksåsene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.