Har du noen gang krysset en landgrense til fots? På denne turen kan du gjøre nettopp dette. Vi skal starte vandreturen i Albania og gå til fots over til Kosovo. Vi skal også gå over Kosovos høyeste fjelltopp, Gjeravica på 2.656 moh. Vi skal få oppleve et urørt og vakkert fjellområde og vi skal få oppleve ekte gjestfrihet fra både Albania og Kosovo. Dette er turen for deg som liker å vandre mye! 
N

DATO: 12. – 19. SEPTEMBER 2020

På tur i de fordømte fjellene

På denne turen skal vi besøke et av Europas godt gjemte og urørte fjellkjede. Regionen vi er innom, var isolert av kommunistene helt frem til begynnelsen av 1990 (spesielt i Albania). Siden ble området brukt til smugling under konflikten i Balkan. I dag er ruta åpen for fotturister og det er mulig å krysse grensen til fots – noe vi skal gjøre på denne turen.

Fjellkjeden har fått navnet “Prokletije” (serbisk) og “Bjesket e Namuna” (albansk), men det betyr det samme; de fordømte fjellene.

De fordømte fjellene tilhører de dinarske alper og ligger i grenseområdet mellom nordlige Albania, Kosovo og østlige Montenegro.

I dette området ligger også Kosovos høyeste fjell, Gjeravica (Deravica) på 2.656 moh. Vi skal selvfølgelig ta turen opp hit og nyte fantastisk utsikt!

I Albania bor vi på koselige gjestehus i fjellene og i Kosovo bor vi på et 3-stjernes koselig, familiedrevet hotell i byen Peja. Peja er den andre største byen i Kosovo, men har ikke mer en omlag 50.000 innbyggere. Byen ligger vakkert til på 550 moh og er omkranset av fjell.

Vår norske turleder: Anne Kristin Rolstad

Vår norske turleder på denne turen, er Anne-Kristin Rolstad. Hun har lang erfaring som turleder og har vandreturer som sin store favoritt!

Anne Kristin har jobbet som turguide siden 2005 og det er fjellvandring som ligger nærmest hjertet.

Anne Kristin er en solid allrounder som trives i bevegelse, og fritiden tilbringes på beina, i kajakk eller på sykkel.

Hun har idrett, friluftsliv og geografi som fag og er selvstendig næringsdrivende og driver egen gård, Rolstad Gård, der hun også satser på naturopplevelser og nærturisme.

Program dag for dag

Dag 1: Avreise fra Oslo kl 16:50. Vi ankommer Pristina (Kosovo) kl. 20:15. Her blir vi møtt av vår lokale guide og sjåfør, og blir transportert til hotellet vårt i Peja. Vi ankommer sent og går rett til sengs for å få en god natts søvn.

Vi skal bo på Chardak hotell, et koselig 3-stjerners familiedrevet hotell sentralt i Peja. Kjøretid fra flyplassen er ca 1,5 time.

Dag 2: Etter frokost kjører vi til Theth i Albania, der vi skal begynne vårt vandreeventyr.

Dette er en lang transportetappe, men er dessverre nødvending for å få til denne turen som går over 2 land. Det er ikke så langt i kilometer (260 km), men veien er krevende, så vi kommer til å bruke opptil 7 timer. Vi stopper underveis for toalettbesøk, kjøp av snacks og strekk på beina. Vi spiser medbragt sandwich til lunsj.

Hvis vi ikke kommer altfor sent frem til Theth, tar vi en runde i landsbyen som er omkranset av vakker og vill natur. Theth ligger i en nasjonalpark og har en usedvanlig vakker beliggenhet. Husene i denne lille fjellandsbyen er bygget i stein for å tilpasse seg den harde vinteren. Det kan se ut som om landsbyen er isloert der den er omgitt av fjell og husene er plassert langt fra hverandre. Så fort du kommer i snakk med innbyggerne, merker du deres gjestfrihet og iver etter å snakke om den svært gamle historien og tradisjonene i området. Ta gjerne en tur innom den gamle kirkebygningen eller isolasjonstårnet. Den 36 meter høye fossen er også flott å få med seg. Fossen kalles også Blue Eye.

Vi avslutter dagen med middag på gjestehuset vi bor på.

Dag 3: Vi skal endelig begynne vandringen. Turen starter i den sjarmerende fjellandsbyen vi så vidt har blitt kjent med, over fjellet og ned i den vakre Valbonadalen. En flott tur i vakkert landskap. Vi spiser medbragt matpakke. Middag og overnatting på gjestehus i Valbonadalen. Med oss på turen har vi følge av hester som skal frakte bagasjen vår.

 • Lengde 19 km
 • Oppstigning: 1135 høydemeter
 • Nedstigning: 1325 høydemeter
 • Høyeste punkt: 1.815 moh
 • Estimert gangtid: 5-6 timer

Dag 4: Vi starter dagen med en kort kjøretur på ca. 30 minutter til Cerrem og skal vandre herfra til fjellandsbyen Doberdol. Vi skal igjen vandre i de frodige fjellene der vi krysser enger av beitende kyr, kanskje møter gjetere med sine store saueflokker og vi skal flere ganger stoppe opp og nyte utsikten over de vakre, men fordømte fjellene.

NB! Denne dagen blir ikke bagasjen transportert til Doberdol, så her må vi bære det vi trenger for en natts overnatting i fjellene. Vi spiser middag og overnatter på gjestehus i Doberdol.

 • Lengde 15,5 km
 • Oppstigning: 1060 høydemeter
 • Nedstigning: 470 høydemeter
 • Høyeste punkt: 1.971 moh
 • Estimert gangtid: 6,5 time

Dag 5: Vandring fra Doberdol til Gropa e Erenikut via Gjeravica på 2.656 moh. I dag skal vi krysse grensen mellom Albania og Kosovo.

På turen går vi innom fjelltoppen Gjeravica (Deravica) på 2.656 moh. Dette er det høyeste fjellet i Kosovo og det nest høyeste fjellet i de dinariske alper. Dette er dagen der vi snakker utsikt!

Når vi kommer ned til Gropa e Erenikut, blir vi transportert videre med bussen. Vi kjører gjennom Deqani for å besøke Decani klosteret. Dette ble bygget tidlig på 1400-tallet av den serbiske kongen Stefan Dečanski. Klosteret i fjellet er omringet av furuskog og kastanjetrær og innvendig vil du se vakre bibelske malerier fra vegg til tak.

Videre kjører vi til Peja der vi skal bo de 3 siste nettene. Bussturen tar ca 1,5 time.

 • Lengde 14,5 km
 • Oppstigning: 730 høydemeter
 • Nedstigning: 1010 høydemeter
 • Høyeste punkt: 2.656 moh
 • Estimert gangtid: 7 timer

Dag 6: Etter frokost kjører vi til landsbyen Pepaj (ca. 40 minutter) der vi skal starte vandreturen. Dagens tur går over fjelltoppen Hajla på 2.403 moh. Turen avsluttes i landsbyen Shkrel der vi spiser middag på et av de lokale gjestehusene. Etter middag blir vi kjørt tilbake til hotellet vårt i Peja.

 • Lengde 13,5 km
 • Oppstigning: 1000 høydemeter
 • Nedstigning: 1100 høydemeter
 • Høyeste punkt: 2.403 moh
 • Estimert gangtid: 6,5 timer

Ønsker du å se flotte bilder og lese mer og turen opp til fjelltoppen Hajla, kan du lese mitt innlegg fra denne etappen (denne dagsetappen beskrevet i blogginnlegget, er lengre enn ruta vi skal gå på denne turen): Hajla 2403 moh – med en fot i Kosovo og en i Montenegro

Dag 7: Vi skal avslutte denne flotte uka med vandring med en topptur til fjelltoppen Guri kuq Peak på 2530 moh. Belønningen blir nydelig utsikt og et deilig måltid hjemme hos en lokal familie med sommerhus i fjellet. På ettermiddagen blir vi kjørt ned igjen til hotellet vårt og kan nyte den siste kvelden sammen i Peja.

 • Lengde: 10,5 km
 • Oppstigning: 960 høydemeter
 • Nedstigning: 1066 høydemeter
 • Høyeste punkt: 2530 moh
 • Estimert gangtid: 5 timer

Denne turen kan du lese om i dette innlegget: Topptur, bjørnehistorier og hjemmebesøk i Kosovo

Dag 8: Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører til byen Prizren der vi får en guidet bytur. Vi spiser lunsj på en av de mange hyggelige restaurantene ved elven. Videre kjører vi til hovedstaden Pristhina og nyter ettermiddagen her med liten guidet bytur og middag før vi kjører til flyplassen for å rekke flyet hjem kl 21:00.

Anbefalt flyavgang: Direktefly med Norwegian fra Oslo Gardermoen Lufthavn.

Avgang fra OSL lørdag 12. september: Rute DY1908, kl 16:50 – ankomst 20:15

Retur fra Pristina lørdag 19. september: Rute DY1909, kl 21:00 – ankomst 00:25

Pris: 11.990,- NOK

Prisen inkluderer: 

 • 4 netter med frokost på hotell i Peja (delt dobbeltrom)
 • 3 netter med frokost på gjestehus i fjellene i Albania (delt dobbeltrom).
 • Matpakke lunsj (6 dager)
 • Middag på gjestehusene (4 dager) + måltid hjemme hos familien i Milishevc (dag 7)
 • Lokal fjellguide
 • Transport av bagasje mellom overnattingsstedene
 • Guidet sightseeing i Prizren og Pristina
 • Norsk turleder: Anne Kristin Rolstad

Prisen inkluderer ikke:

 • Flybilletter (pris sjekket oktober 2019: kr. 1.790,- inkl. bagasje).
 • Måltider som ikke er beskrevet ovenfor
 • Drikke
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Tips
 • Personlige utgifter
Elisabeth, Maja og Bujar, vår lokale guide i Kosovo og Albania.

Turen arrangeres av Vandring på Balkan som jeg driver sammen med Maja fra Makedonia. Hun startet det engelske selskapet Hiking the Balkans i 2015 og har selv gått alle turene vi har satt opp i Balkan. Vandring på Balkan skal ta med norske og skandinaviske vandrere ned til denne praktfull regionen. Vi håper du vil bli med!

VIKTIG INFORMASJON:

NB! Turen gjennomføres ved minimum 8 påmeldte. Meld deg på ved å sende meg en mail: elisabeth@vandringpaabalkan. Da får du informasjon vedr. betaling av depositum. Du bes vente med å kjøpe flybillett inntil du får beskjed av oss. Så fort vi har nok påmeldte, kan du kjøpe flybillett og vi gir deg løpende informasjon om hvor mange som til enhver tid er påmeldt. Klarer vi ikke å fylle opp turen, får du selvfølgelig tilbake depositumet. 

Du kan også sende meg en mail og melde din interesse (uten å melde deg på), da vil du bli holdt oppdatert om antall påmeldte.

Previous articlePå hengekøyetur i utmarka i Fenstad
Next articleBeirut: 13 tips til steder å se, spise & bo

6 COMMENTS

 1. Fy søren! Theth er kanskje det stedet i Albania jeg har aller mest lyst til å reise, og hele denne turen høres bare helt fantastisk ut. 🙂 Drømmetur! Tror ikke budsjettet tillater turen i denne omgang, men det hadde definitivt vært en fantastisk tur. Håper dere får haugevis med folk påmeldte! 🙂

  • Ja, dette er litt drømmetur – jeg er enig i det. Det er jo muligheter for at den settes opp flere ganger også denne turen, så kanskje neste gang… Jeg krysser også fingrene for at vi får mange nok påmeldte 🙂

 2. Hei, jeg er svært interessert i turen til Albania og Kososvo 7 -14 september med Anne Kristin Rolstad som guide. Har forsøkt å sende mail til elisabeth@vandringpaabalkan men blir avvist. Kan du sende meg info om depositum, hvor mye og til hvilken konto?
  Vh Inger Lise

  • Hei Inger Lise! Så hyggelig at du vil bli med på denne turen! Jeg har sendt deg mail nå, så da håper jeg at den kommer frem 🙂 Hvis ikke, ring meg på 90 79 79 40. Elisabeth 🙂

 3. Hei. Dette så ut til å være helt fantastisk tur?Vi er to venninner som liker å gå i fjellet?
  Har lest meg opp på denne fantastiske turen din. Skal høre med min venninne om hun vil være med på denne september turen i 2020.

  Mvh Kari Rudi.

  • Hei Kari! Så hyggelig å høre! Denne turen har akkurat blitt fullbooket, men jeg har noen andre spennende turer som straks blir publisert. Send meg gjerne en mail også, så kan jeg holde deg løpende oppdatert. Det kan være mulig vi setter opp en ekstra tur hit også, men det er ikke avklart ennå. Hilsen Elisabeth 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.