To ganger tidligere har jeg besøkt de flotte tretopphyttene til Fosstopp. Tiden flyr og det var allerede 1,5 år siden siste besøk. Siden den gang har Fosstopp bygget 2 nye tretopphytter, og det var en av disse nye hyttene jeg skulle overnatte i denne gangen. Årets 17. mai skulle for mange bli annerledes enn hva de var vant til. Når muligheten til å kunne nyte nasjonaldagen i vakre Vassfaret bød seg, pakket jeg med meg turtøy og tok med meg en fin bukett familiemedlemmer, nemlig min kjære samboer og vår niese med hennes samboer.

Vi drar opp lørdag formiddag i fint vårvær og ankommer hytta etter drøye 2 timers kjøring fra Oslo. Vi pakker oss ut og installerer oss i det som heter Treknatta 2. Jeg setter meg til rette i sofakroken med en kopp kaffelatte og en god bok. Herfra kan jeg nyte utsikten til tretoppene rett utenfor. Vi slapper litt av før vi bestemmer oss for å ta en liten kveldstur oppover veien langs elva. Vi blir overrasket over hvor mye snø som fortsatt ligger på bakken. Når vi kommer tilbake til hytta etter den lille lufteturen, finner jeg frem kartet over området og lurer på om det er mulig å komme seg opp til fjelltoppen Middagsknatten med utgangspunkt fra hytta. Hytta ligger på ca 400 moh og Middagsknatten (nordre), ligger på 1110 moh.

Utpå kvelden kommer resten av besøket og jeg legger frem turplanene mine for 17. mai. Jeg sier at vi kan låne med oss truger, for uten kommer vi nok ihvertfall ikke opp.

Trugetur til Middagsknatten (eller nesten til Middagsknatten)

Etter en solid og lang 17. mai frokost, pakker vi med oss niste og flagg, henter truger i boden og begir oss utpå en tur mot Middagsknatten. Vi kommer ikke så langt før vi må spenne på oss trugene.

Når veien tar slutt, er det bare å holde stø kurs gjennom skogen. I begynnelsen er snøen både våt og råtten, og vi tråkker lett igjennom. Etterhvert som vi kommer høyere opp, går det lettere, men det blir fort ganske bratt, så vi må ta tiden til hjelp. Vi tråkker og tråkker og skjønner at dette tar nok litt lengre tid enn planlagt. Når vi kommer til i underkant av 900 meter over havet, åpner skogen seg og vi finner en fin plass der det tas bilder. Det begynner å bli veldig bratt og vi konkluderer med at det i grunn er veldig fint og spise matpakka her og at vi ikke mååå gå helt til topps. Det siste stykket ser bratt ut på kartet og vi brukte lenger tid enn vi så for oss. Vi setter oss derfor godt til rette, finner frem både matpakke, sjokolade og jordbær og nyter en magisk stund og hører på nasjonalsangen. Jeg hadde faktisk ikke sett for meg at årets 17. mai bilde skulle være et der jeg var omgitt av snøkledde fjell og med truger på beina. Turens hoppebilde blir derfor MED trugene på!

Å gå ned igjen gikk ekstremt mye fortere enn opp. Vi rutsjer nærmest nedover på trugene, men noen ganger er det snøen som bestemmer og vi går rett og slett på trynet i snøen hele gjengen – flere ganger! Smilet sitter fortsatt klistret på oss og vi koser oss tross litt knall og fall.

Middagsknatten er et helt overkommelig turmål fra Fosstopp. Ifølge Fosstopp sine hjemmesider, kan du følge en sti langs en bekk fra Ospholtbogsætra til Fjellsætra (merket av på kartet som ligger på hyttene) og videre opp til toppen. Siden det fortsatt lå masse snø i skogen, var det ikke mulig for oss å finne noen sti. Det gikk helt fint å bare gå på retningssansen gjennom skogen også. Turen har en stigning på totalt 600 høydemetre og skal være 4 km lang. Min GPS-klokke viste 4 kilometer da vi hadde nådd 870 høydemetre, så jeg vil anta at det kanskje var ytterligere 1 drøy km igjen på de siste 240 høydemeterne. Turen er nok mye enklere å gjennomføre når skogen og fjellet er snøfritt og du har en sti å følge.

Hurra for 17. mai!

Vel nede i hytta venter min samboer på oss med en flaske sjampanje. Han måtte avstå fra trugetur på grunn av kranglete rygg. Vi er endelig samlet og kan sammen nyte gode bobler på den solrike terrassen. Litt friskt er det, men med varme jakker og et pledd, så kan boblene nytes utendørs. En annerledes, men veldig fin feiring av årets nasjonaldag!

Om tretopphyttene til Fosstopp

Treknatta 1 og Treknatta 2 er bygd på en veldig stor platting hele 8 meter over bakken. Selv om hyttene deler platting, vender stuedelene og utsikten hver sin retning og du føler egentlig at du er alene selv om det er noen på den andre hytta. Hyttene er like store, men litt forskjellig utformet. Vanskelig å velge? Treknatta 1 har morgensol og Treknatta 2 har kveldssol, så da spørs det om du syns det er deilig å nyte frokosten eller ettermiddagskaffen med solen i ansiktet. I Treknatta 1 er det også lov å ha med hund.

Begge hyttene er på 25 kvm og har stue med åpen kjøkkenløsning, topp moderne bad og 1 soverom i 1. etasje. På hemsen er det 2 soverom med 2 sengeplasser på hvert rom. Jeg er imponert over den gode utnyttelsen av arealet.

Treknattahyttene er også perfekt om dere er mange på tur, enten det er to store familier eller en liten bedrift.

Dyttholsknatten er den første tretopphytta til Fosstopp og ligger for selv litt lengre inn i skogen. Denne hytta besøkte jeg første gang da det var skikkelig vinter og bitende kaldt i Vassfaret og en vakker høstdag senere samme år. Les mer i disse innleggene der du også kan lese mer om Vassfaret:

Praktisk info:

 • Hvor: I Hedalen i Valdres, like ved Vassfaret. Fra E16 mellom Bergen og Oslo tar du av ved Nes og følger skiltingen til Hedalen
 • Hvem passer hyttene for: Både par, venner og familie. Hytta har 1 soverom med dobbeltseng nede og 2 soverom (ett med dobbeltseng og ett med 2 enkeltsenger) oppe på hemsen
 • Sengetøy & håndklær, rengjøring av hytta ved avreise, levering av matkasse fra den lokale butikken og transport er ekstratjenester Fosstopp tilbyr sine gjester
 • Sommer: Gratis utlån av sykler til både voksen og barn, samt gratis utlån av fiskeutsyr
 • Vinter: Gratis utlån av truger og spark
 • Ytterligere informasjon og booking gjøres på Fosstopp sine hjemmesider.

Jeg har blitt invitert av Fosstopp til å overnatte på deres tretopphytte. Historier og bilder er som alltid mine egne. Dette besøket på Fosstopp ble gjort i mai 2020.

Previous articleFlyktningeruta i Østmarka – fra Skullerud til Enebakk
Next article1 år med hengekøye

4 COMMENTS

 1. Dette ser ut som en veldig annerledes, men helt fantastisk 17. mai. Så herlig! 😀 Trugetur høres gøy ut, det har jeg faktisk aldri forsøkt meg på. Elsker at smilene var store, selv når dere gikk overende på trugene. 😀 Hytta ser jo også bare helt super ut! Veldig kos innlegg =)

  • Hei Desirée! Ja, slike 17. mai feiringer kan anbefales 🙂 Jeg har så vidt prøvd truger før, men dette var første skikkelige tur på truger. Veldig moro og en fryd å kunne gå når trugene hindrer deg i å synke ned i snøen.

  • Ja, ikke sant Laila! Det er faktisk 2. året på rad jeg feirer 17. mai i en tretopphytte. Kanskje det må bli en tradisjon? Ja, det var veldig fint å få en trugetur denne dagen. Absolutt noe jeg kunne tenke meg å gjøre igjen 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.