Som et lite matmonster som jeg er, er jeg opptatt av god mat når jeg er ute å reiser. Unike spisesteder er alltid verdt et besøk, og langs Kattegattleden finner du flere gode alternativer. Med start i Gøteborg, skal vi nå regelrett sykle og spise oss gjennom Kattegattleden.

Gøteborg – lunsj

Vårt første stopp er rett utenfor bykjernen til Gøteborg, nemlig Röda Sten. Dette er en populær plass og treffes, og spisestedet ligger i et gammelt fabrikklokale. På 80-90 tallet ble bygget brukt til ravepartyer, men er i dag et sentrum for moderne kunst. Her finnes blant annet en egen grafittivegg som ungdom kan komme å lage sin egen piece eller veggkunst på.

Søndagsbrunsjen er veldig populær, men cafeén og restauranten har åpent hver dag i uken fra kl 10 til de siste gjestene går. Det er en vegetarisk vri på maten og har et godt utvalg av kaker. Stilen er røff med type loppismøbler. En perfekt start (eller avslutning) på Kattegattleden med andre ord.

Hjemmeside: www.rodasten.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Särö – fika (overnatting)

Hvis du vil gjøre den første etappen veldig behagelig, er et godt tips og overnatte på Säröhus. Hvis du derimot avslutter Kattegattleden i Gøteborg, er dette stedet å gjøre dette på. Her er det luksuriøst, delikat og det finnes en deilig SPA avdeling her hvor du kan la dine slitne bein få slappe litt ekstra av. Vi stoppet her for en fika, og her har de til og med en egen fikabuffé! (Mer om den svenske fikakulturen kommer i et eget innlegg)

Pris for dobbeltrom i sommersesong: SEK 1390,- inkl. frokost og inngang til SPA

Hjemmeside: www.sarohus.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi sykler langs sjarmerende bondelandskap, mellom åkre og enger. Vi sykler forbi en inngjerding der nysgjerrige hester gjerne vil hilse på. Vi lar oss lett sjarmere og gir hestene gress og kos. Det er dette som er hyggelig med sykkelferie. Det er bare å stoppe der du vil. La tid og tanker leve sitt eget liv.

Videre sykler vi ut mot kysten igjen og nyter synet av mangfoldige kitere som nyter mer av vinden enn det vi gjør. Vi har nemlig fått all vinden i mot oss, noe som gjør noe med tempoet på syklingen.

Bua – lunsj

Neste stopp på Kattegattleden er Bua. Bua er et obligatorisk lunsjstopp! Etter å ha tråkket deg gjennom kilometer etter kilometer (som for vår del ble litt ekstra lange på grunn av motvinden), smaker det ekstra godt med mat! Bua er en av de få havnene i Sverige som er privateid. Fiskeindustrien i dag er ikke som den engang var, men her har de beholdt 3 fiskebåter som kun konsentrerer seg om å fiske sjøkreps. Og det er dette vi får servert her. Nyfanget sjøkreps med fersk brød, aioli, dill og sitron! Mer sommer enn dette blir det ikke! Det mest optimale er jo å sitte ute og nyte utsikten over havnen, høre på måkeskrik og nyte denne deilige lunsjen. De har heldigvis tenkt på at det skandinaviske været er litt ustabilt, så det blir allikevel ikke helt feil å sitte inne i den koselig bua med rustikk innredning. Utsikten har du fortsatt! Ikke glem å smake på den lokale spesialiteten Buapudding. Dette er en risengrynskake med kardemommesmak. Serveres med krem og jordbærsyltetøy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASteninge – overnatting

Et annet must videre på denne ferden, er overnattingsstedet Steninge Vandrarhem! Dette var min absolutte favoritt på turen! Når du kommer hit, får du følelsen av å bare ha lyst til å bli – sånn for evig og alltid (nesten). Når vi kommer, får vi en særdeles hyggelig og varm velkomst av Per og Catharina. Dette er 3. sesongen de driver vandrerhjemmet, og de gir virkelig alt! Er du et frokostmenneske, har du kommet til himmelen! Her lukter det hjemmebakst lang vei, og Per er en kløpper på frokostgrøt. Både en kald og varm grøt serveres hver dag, og pass på at du smaker på begge! Hvert rom er innredet forskjellig og har fått navn etter kjente personer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er du medlem i Den Norske Turistforeningen (DNT) får du på lik linje som den svenske turistforeningen, rabatt på overnatting.

Pris for overnatting: Fra SEK 300,- per person i dobbeltrom. Enkeltrom kr. 650,-. Felles toalett og dusjfasiliteter. Frokost SEK 90,-

Hjemmside: www.steningevandrarhem.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHalmstad – middag (overnatting)

Middag i dette området ble inntatt på erværdige Wäpnö Slott. I tilknytning til slottet, driver de en gård. Dette gjør at de er mer eller mindre selvforsynt av både meieriprodukter, kjøtt, grønnsaker og kornprodukter. Alt som serveres i restauranten, er så langt det lar seg gjøre egenprodusert. På dagtid fungerer Wäpnö som en åpen gård, slik at du kan få se nærmere på hvordan er gård drives. Vi fikk blant annet være med inn for å se hvordan kuene hadde det. Kuene som straks skal kalve, gikk fritt inne på et stort området med god plass. Det er godt å se at dyrene blir tatt godt vare på, og det føles derfor også litt bedre å være kjøttspiser.

I restauranten spiste vi en nydelig 3-retters middag som ble servert i romantiske omgivelser inne på slottet. Restauranten er åpne for alle, men kan også bookes til større private arrangementer som bryllup og jubileumsfester. Det er også mulig å overnatte her. I en av de gamle gårdsbygningene har de bygd om og fått 21 rom.

Hjemmeside: www.wapno.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERATylösand – lunsj (overnatting)

Når du kommer til Tylösand på din ferd langs Kattegattleden, må du ta en ekstra godt kikk på husene du sykler forbi. Nå er du nemlig i et av Sveriges mest eksklusive områder når det kommer til eiendom. Ikke overraskende nok vil du finne et hotell som matcher godt inn her. Hotell Tylösand er et av de få frittstående hotell i Sverige. Et sommerhotell for livsnytere vil jeg påstå. Med After Beach party og konserter hver dag gjennom hele sommeren, et prisbelønt SPA, et av Sveriges største kunstgalleri, 4 restauranter og 7 km strand rett utenfor – så er dette stedet for litt ekstra utskeielse. Bak hotellet er blant annet Per Gessle fra Roxette. Så kanskje ikke så rart at både kunst og musikk er to sterke faktorer. Alle suitene på hotellet har f.eks fått navn hittene til Roxette, som f.eks ”The Look”. Et sitat fra teksten finner du på veggen inn til suiten. Når man er oppvokst på 80-tallet, er det ikke helt utenkelig at man var fan av Roxette – noe jeg var. Så litt ekstra morsomt er det jo å vandre rundt på hotellet der både priser, plater og gitarer fra Roxette er utstilt i fine glassmontere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du ikke har mulighet til å overnatte her, kan det anbefales å stikke innom for en lunsj. Det var dette vi gjorde, og bufféen de serverte var både smakfull, fresh og innholdsrik. God salatbuffé og en varmrett som endres hver dag.

Pris for overnatting starter fra SEK 1790,- for dobbeltrom inkl. frokost.

Hjemmeside: www.tylosand.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkummeslövsstrand – overnatting og middag

Vi overnatter i stedet for på Hotell Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. Her finner du Sveriges lengste strand og den eneste bilstranda i Sverige. Men det aller, aller beste her, er at pensjonatet har sin egen badstutønne. Det er rett og slett en stor, liggende tønne som blir plassert ut på stranden når gjestene ønsker å benytte denne. Her fyrer vi opp med ved og lar svetten renne mens vi nyter utsikten over havet. Etter en liten stund er det deilig å avkjøle seg i sjøen – dog etter å ha løpt og løpt og løpt med vann til knærne. Her er det langgrunt! Etter en løpetur ala Pamela Anderson stil, hopper vi lett inn i den varme tønna igjen! Slik luksus setter jeg pris på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av eieren til Strandpensjonatet er Roger Ekelöf. Han lager en deilig 3 retters for oss i restauranten som blant annet står i White Guide. White Guide er Sveriges ledende restaurantguide. En type Michelin guide i mindre skala med andre ord. I høysesong anbefales det å bestille bord i restauranten. Dette koselige lille ferieparadiset blir ganske så travelt når skolens ferie har startet.

Pensjonatet er et nybygd hotell fra 2013 og har 12 stilfulle og delikate rom. Pris fra SEK 1.500,- per dobbelrom. Utenfor sesong tilbyr de gode pakkeløsninger som blant annet Gourmetpakken som inkluderer 1 overnatting, 2-retters middag med 1 glass musserende og frokost til SEK 995,- per pers. Ønsker du å prøve badstutønna, koster det 100,- per pers.

Hjemmeside: www.strandpensionatet.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkälderviken – lunsj

Videre sørover på Kattegattleden vil du komme til Skälderviken. Her finner Hamnkrogen som serverer dagens lunsj med salatbuffe, eller om du ønsker en stenovnsbakt pizza. Utvendig ser dette ut som er vanlig, middelmådig kro, men ikke la deg lure av utseende. Maten er god og serveres på delikat vis. For 95,- SEK er ikke dette noen dårlig deal.

Hjemmeside: www.hamnkrogenangelholm.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkäret – fika (lunsj)

Et annet absolutt must på Kattegattleden, er et besøk til Flickorna Lundgren. Dette er det ultimate stedet for fika. Her serveres kun hjemmelagde kaker og deres helt spesielle jordbærsaft. Den store favoritten blant de besøkende, er deres vaniljehjerter, som visstnok også er kongen av Sverige sin favoritt. Dette er et av hans faste steder når han besøker sitt sommerhus. Huset som står her, var eid av de 7 søstrene Lundgren. Ella er den eneste gjenlevende av disse søstrene, og tross hennes alder på ca 90 år, er hun er hver dag for å se til driften.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ved siden av huset til søstrene Lundgren, der kakeutsalget er, finner du en stor glasspaviljong der det også serveres lunsj. Jeg fikk selv ikke prøvd lunsjen der, men maten så veldig fristende ut der servitørene kom ut av kjøkkenet med tallerkener fulle av friske og fargerike råvarer. Flickorna Lundgren er forøvrig også med i White Guide.

Hjemmeside: www.fl-lundgren.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERAArild – overnatting og middag

Fra vår fika hos Flickorna Lundgren, sykler vi bare en kort strekning på ca 15 minutter før vi kommer til vår neste overnatting som er det bittelille tettstedet Arild. Arild er et kjent badested med svært så idylliske sommerhus der det bugner av blomster i hver eneste hage. Siden 1900-tallet har badeglade gjester funnet veien hit og dette har også vært en kunstnerkoloni. Den første kunstneren som oppdaget Arild, var faktisk vår egen Adolph Tideman.

I Arild bør du bo på Rusthållargården. Her kan du nyte frokosten med utsikt over sjøen. Det finnes rom i hovedbygningen og rom fordelt på 3 store villaer. Vi får bo i Kapteinsvillaen og mitt rom heter Styrmannsrommet. Alle rommene er forskjellig innredet og i denne bygningen har de naturlig nok også fått en maritim stil. Husk å be om et rom med sjøutsikt og terrasse. Her kan du sitte og bare nyte i fulle drag, over et glass bobler i solnedgang eller morgenkaffen i soloppgang. Valget er ditt!

Med litt tid til rådighet er jeg ikke vanskelig å overtale til å bli med ned i relaxavdelingen. Her finnes boblebad, dampbadstu, vanlig badstu og en avkjølende kulp samt et par deilige liggestoler. Etter 4 dager på sykkel er det deilig å myke opp litt i boblebadet og badstua.

Priser fra SEK 600,- per pers i dobbeltrom, inkludert frokost og tilgang til relaxavdelingen. Tilbyr også mange gode pakkeløsninger.

Hjemmeside: www.rusthallargarden.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arild kan by på mer enn sjarmerende trehus og hotell med utsikt. En 10 minutters sykkeltur fra hotellet, finner du Arilds vingård! Vi møter Jonas Ivarsson som driver vingården sammen med kona Annette. Han forteller oss om prosessen fra drue til ferdig vin, om vinranker og jordsmonn, om kaniner som spiser knoppene og fornøyde gjester som kommer igjen og igjen. For her kan du både overnatte og spise. Etter en omvisning på vingården, får vi smake både av den friske hvitvinen og de sprudlende boblene. Jeg er imponert over kvaliteten på vinen som serveres fra vårt naboland. Hvorfor dra langt nedover Europa for å oppleve ekte vingårdsidyll? Det holder med å krysse grensen til Sverige!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi nyter en deilig 3 retters middag på vingården. Det fylles fort opp i restauranten tross at sesongen ikke er fullt i gang ennå. Kattegattleden går rett utenfor vingården, så pass på å legg inn et besøk her før du sykler videre.

Hjemmeside: www.arildsvingard.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHöganäs – lunsj

Nå som jeg og Arild begynte å bli riktige så gode venner, var det veldig trist å reise herfra. Kattegattleden nærmer seg slutten, og vårt siste stopp er Höganäs Saluhall. Beliggende i en gammel keramikkfabrikk, finner du nå en stor og fin mathall. I 2. etg kan du nyte en god lunsj fra en delikat og variert buffé. Dagens hovedrett varierer fra dag til dag, og det er mengder med gode salater og kaldretter og velge av. I 1. etasje finner du en stor og fin delikatessebutikk med et godt utvalg av lokale matvarer, samt en café og et par andre butikker. Det beste er å spise først og handle etterpå. Å handle i denne delikatessebutikken på tom mage vil nok føre til ekstra stor handlepose!

Hjemmeside: www.hoganassaluhall.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I neste innlegg fra Kattegattleden, vil jeg fortelle om hvilke severdigheter du bør besøke og om den svenske fikakulturen samt tips til gode fikasteder.

Litt mer praktiske tips til det å sykle Kattegattleden, finner du i dette innlegget: På sykkel langs Kattegattleden i Sverige

Alle prisene som er oppgitt er per juni 2016 og er basert på sommersesong. Husk at priser varierer etter både sesong og etterspørsel. Sjekk de enkeltes hjemmesider for oppdatert pris.

Turen er gjennomført i samarbeid med Visit Sweden.

Previous articlePå sykkel langs Kattegattleden i Sverige
Next articleTopptur, bjørnehistorier og hjemmebesøk i Kosovo

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.