Sponset reise-2Når jeg ble invitert med på å sykle Kattegattleden langs Sveriges kyst, var jeg ikke sen med å svare ja! Ikke det at jeg visste så mye om Kattegattleden (eller faktisk ingenting for å være helt ærlig), men når sykkelen skulle bli min reisebuddy i 5 dager, kunne det uansett ikke bli feil!

To dager før avreise er jeg på trening med mine sykkelvenner. Det er også to dager før den store styrkeprøven – altså sykkelrittet som går fra Trondheim til Oslo. Det snakkes om puljer og tider og det er planlegging og prepping på høyt nivå. Jeg er ingen landeveissyklist, så det har aldri vært aktuelt for meg å delta på denne litt for ekstreme styrkeprøven. Men når spørsmålet kommer om hva jeg skal gjøre den kommende helgen, svarer jeg jo som sant er at jeg skal sykle Kattegattleden!

Ahhh… er det terreng eller?

Ikke det?

Landevei da?

Altså, dette er typiske spørsmål fra sykkelvenner. Jeg drar litt på det når de sier landevei, for det er jo landevei – bare ikke landevei som i syklistspråket landevei. Når jeg sier at dette liksom er kosesyklig der vi til og med har kurv på sykkelen, da forstår de hva jeg snakker om. Ferie altså! Ikke bootcamp, ritt eller noe som innebærer klissete sportsdrikk på drikkeflaska.  Ren og skjær idyll – sånn i utgangspunktet i hvert fall.

DCIM100GOPROG0679545.Kattegattleden er en nasjonal sykkelvei som går mellom Gøteborg og Helsingborg. Her er det 370 km med merkede sykkelveier. Nesten hele turen går på asfalt, med unntak av en og annen bit på grus. Det er enten egne bilfrie sykkel- og gangveier eller mindre veier med minimal biltrafikk. Ruta er godt merket, men jeg anbefaler likevel å ha med deg kart slik at du kan følge med på hvor du til enhver tid er. Kattegattleden har egne kart og brosjyrer som du får tak i på et turistbyrå eller du kan bestille dette på Kattegattledens hjemmesider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADu kan starte turen ved buss- og togstasjonen i enten Gøteborg eller Helsingborg. Vår tur starter i Gøteborg og vi skal sykle sørover. Til Gøteborg kommer du veldig enkelt på 3,5 time med direktebuss fra Oslo. Og har du booket leiesykkel, står den og venter på deg her! Hvor behagelig er ikke det? Når du ender opp i Helsingborg, er det enklest å ta toget direkte til København for så å ta fly hjem igjen. Ruta kan også gjøres motsatt, da den er skiltet godt i begge retninger.

Det er flere måter å gjennomføre turen på. For den hardbarka sykkelturist, pakker du med deg all bagasje i egnede sykkelvesker og tråkker på. Da har du til enhver tid all bagasje med deg og du kan stoppe akkurat der det passer deg. Du kan bruke så lang eller kort tid du vil, og så mange avstikkere du måtte føle for. Tar du i tillegg med deg telt, er du fri til å overnatte akkurat der det måtte passe deg.

En annen variant, er den for den litt mer bedagelige sykkelturisten. På Kattegattleden tilbys ferdige pakker, der bagasjen blir fraktet fra sted til sted, og alt du trenger å ta med deg er en liten dagstursekk. Her blir du mer låst til strekningene og må være litt mer nøye under planleggingen, men på den annen side har du ingen bagasje å dra på og syklingen blir ganske så mye lettere. Har du bestilt en ferdig pakke, trenger du ikke tenke så mye heller. Plott deg ut dagens endepunkt på kartet, og det er bare å sykle i vei!

Du har jo også den ekstremt bedagelige varianten om du velger å gjennomføre turen på el-sykkel. Mange fnyser av el-sykkelen. Det syns jeg er helt feil! For noen er det en stor terskel å sette seg på en sykkel. Med en el-sykkel blir terskelen mye, mye lavere og kanskje du som aldri ville tenkt deg at en sykkelferie er aktuelt, plutselig vil vurdere dette når tilbudet om el-sykkel er der!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVår variant er av den bedagelige. Vi har 5 dager til rådighet og med ganske mange fine stopp på veien, så sier det selv at vi ikke klarer å sykle hele den 37 mil lange strekningen på disse dagene. Så med litt juks i form av et par transportetapper med bil, skal jeg guide deg gjennom denne fantastiske ruta. Det anbefales å sette av 8 dager på ruta, og da varierer strekningen mellom 22 og 74 km. Flere steder langs hele ruta, kan du også hoppe på toget om dagens strekning skulle bli for lang eller om været blir altfor ruskete. Jeg vil derfor si at dette er en sykkelrute som kan tilpasses alle. Du justerer bare turen etter både alder og fysikk, samt tiden du har til rådighet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASom en syklist vil jeg si at ruta er flat med et par lange dumper i veien. Jeg syklet meg gjennom våre deler av strekningen på en cruisesykkel med 3 gir, så det er flatt! Det er derimot en del lettere hvis du sykler med en sykkel med minst 7 gir. Den mest optimale sykkelen er en hybrid eller en touringsykkel som er litt lettere og ofte har helt opptil 24 gir. Kurv er praktisk, men sykkelen blir fort vinglete om du putter for mye foran. Jeg anbefaler derfor en lett sekk eller aller helst en sykkelveske som du fester på bagasjebrettet. Jeg hadde med meg en superhendig skulderveske som med et enkelt klikk kunne festes på bagasjebrettet. Det finnes sikkert flere leverandører på dette, men jeg fikk tak i min hos Sykkelpikene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå mye som jeg har reist og feriert rundt omkring, er det nesten litt flaut at jeg vet så lite om hva Sverige kan tilby. Sverige er rett og slett et fantastisk ferieland. Visst du forresten at det produseres vin på en egen vingård i Sverige? At det også finnes en asparges gård? Det gjorde ikke jeg heller. I senere innlegg skal jeg fortelle deg mer om hva vi gjorde underveis på turen, überkoselige overnattingssteder, om den svenske fikakulturen fra ende til annen, gode restauranttips og mye mer.

Til slutt i dette innlegget skal jeg gi deg et par tips og råd til hva du bør tenke på før du legger ut på sykkeltur langs Kattegattleden.

Det er helt greit å være litt forberedt…

…men det går helt greit å ikke være det også. Er du ikke en aktiv syklist til daglig, er det kanskje ikke så vanlig å velge seg ut en 8 dagers sykkelferie heller. Ikke la deg skremme av det. Det er fullt mulig å gjennomføre Kattegattleden! Ulempen ved å ikke sykle noe særlig til daglig, er at du garantert får såre sitteknuter. Bruk en polstret sykkelbukse eller kjøp deg et ekstra mykt setetrekk. Det vil hjelpe en del (men du vil få såre sitteknuter anyway – tro meg!) Du kan jo også bare velge deg ut deler av Kattegattleden, det er jo ingen som sier at man må sykle hele på en og samme ferie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sett deg realistiske mål

Absolutt ikke overvurder deg selv. Det er dessverre noe vi nordmenn har en tendens til å gjøre. 2-3 mil på sykkelen høres kanskje ikke så mye ut, men det blir nesten dobbelt så langt (mentalt sett) om du får motvind. Vi fikk ekstremt mye motvind på vår andre dag, og det er greit å ha korte etapper innimellom. Da får du mer glede av dagen og du kan bruke den ekstra tiden du har til rådighet til å utforske området du er i. Korte etapper er lov – det er tross alt ferie!

Pakk smart!

Selv om det er sol og skyfri himmel etter frokost, er det ikke sikkert det er det etter lunsj. Regntøy tar liten plass og holder deg tørr i tilfelle du blir overrasket av regnet. Vi er tross alt på tur i Skandinavia. Ha alltid litt snacks som nøtter, sjokolader og tørket frukt tilgjengelig. Gjerne litt saft på drikkeflaska også. Du bruker en del energi og går man tom, blir de siste kilometerne ekstra lange. Solbriller og solkrem er også en god ting. Pakk med badetøy om gradestokken tillater det! Det er flust av bademuligheter på veien.

Selv om det er sommer, pakker jeg alltid meg meg en lett ulltrøye, gjerne en kortermet en. Den holder deg varm om vinden blir for sur, og skulle du bli svett, så tørker den fort og du slipper å bli kald og klam. En buff eller et lite skjerf/sjal kan også være lurt å ha tilgjengelig om vinden skulle snike seg innunder kraven på jakka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På Kattegattleden sine egne sider: www.kattegattleden.se, kan du bestille den ferdige pakken som passer deg, leie sykkel, booke overnatting eller enkelte aktiviteter som finnes langs hele ruta. Her finner du også en oversikt over turistbyråene langs kysten, i tilfelle du trenger litt hjelp eller ønsker mer informasjon på veien. Du kan også bestille kart og brosjyrer her i forkant av ferien, så kan du starte planleggingen hjemme i ro og mak før du begir deg utpå Kattegattleden.

2016-07-08_0001

Nyttige lenker

Nysgjerrig på Sverige som ferieland? Ta gjerne en titt på disse innleggene også:

Turen er gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Visit Sweden.

Previous article7 tips til hva du kan gjøre i Ohrid
Next articleBo og spise langs Kattegattleden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.