På min tredje og siste dag blant Kosovos mektige fjell, skal vi på topptur til Guri I Kuq på 2522 moh. For at dagens tur ikke skal bli så lang som den 11 timer lange gåturen vi hadde dagen før, tar vi jeep en times tid opp en skikkelige krøtterveien til vi kommer helt opp på ca 1700 meters høyde. Etter en relativt humpete jeeptur, klyver vi ut av bilen og starter dagen med en fantastisk utsikt over hele fjellkjeden som kalles Sharr med blant annet Kosovos høyeste fjell Deravica på 2656 moh. Den ruver opp i landskapet på andre siden av dalen, og er sammen med flere av Sharr fjellene kledd med snø på toppen.

På topptur i Kosovo

På topptur i KosovoVår lokale fjellguide, Bujar, forteller at han besteg Guri I Kuq allerede da han var 8 år. Man kan trygt si at han har vokst opp i fjellene. Ikke rart han trives så godt her. Han kjenner fjellene ut og inn og kan virkelig det med å velge ut fine turer.

Beina er litt såre etter gårsdagens lange tur, men kommer fort i gjenge når vi starter på turen. Jeg stopper flere ganger underveis for å nyte det flotte landskapet rundt oss.

På topptur i KosovoJeg er overrasket over hvor grønt og frodig det er i høyden. Helt oppe i ca 2000 høydemeter vokser det blomster i mengder. Til og med gjennom snøflekkene rundt oss, trenger de opp og strekker seg etter lyset. Det er umulig å la være å tråkke på de fine blomstene, de er jo overalt!

Det siste stykket opp til topps, er som vanlig en seig kneik, men i dag skal alle opp og vi nyter lunsj og snacks her før vi skal ned igjen på den andre siden av fjellet. Dette var en dag med mye vind på toppen, men vi klarer akkurat å sette oss i le for vinden slik at det blir riktig så behagelig å nyte pausen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter å ha karret oss ned igjen fra Guri I Kuq, gjennom frodige enger og tett skog, kommer vi til en liten gård der vi treffer på både nysgjerrige kuer og selskapssyke hester. Denne gangen skal vi spise middag hjemme i sommerhuset til en familie. De ønsker oss velkommen med hjemmelaget mat og en stue med fyr i peisen. Selv om det er fint vær, er det kjølig i denne høyden. Det er det godt å få på seg en tørr trøye og varme seg litt innendørs før vi setter oss ned ute og nyter denne deilige hjemmelagde maten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMannen i huset forteller oss at de har hatt besøk av bjørn. I et uthus hadde de nemlig oppbevart honning, og selv om denne var innelåst i dette robuste uthuset av tømmer, klarte bjørnen å lukte seg frem til honningen. Han viser oss skrapemerker på veggen etter at bjørnen prøvde å klore seg gjennom. Det den derimot lyktes med, var å klatre opp på taket og komme seg inn via det. Snakk om sulten bjørn!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet nærmeste vi kommer en bjørn, er den utrolig søte valpen som eierne har. Etter en runde med hundebørsten, ser den virkelig ut som en liten, fluffy isbjørn. Dette skal kun være en kosehund sier eieren. De 2 andre hundene vi har her, det er de som skal gjøre jobben. I det jeg forlater denne hyggelige plassen, møter jeg på sjefsgjeteren og hans 2 robuste hunder. Snakk om vakthunder! Denne rasen, Sarplaninac, er en typisk vakthund fra Makedonia og Serbia og blir brukt til å passe på kveget i fjellestrøkene i disse områdene.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du lyst til å se vandringen i Kosovo i levende bilder? Ta en titt på denne lille videosnutten fra mine 3 flotte hikingdager i Kosovo!

Har du gått glipp av mine tidligere innlegg fra mine dager i Kosovo? Her har du en oversikt over alle innleggene:

I nabolandet Makedonia, opplevde jeg kulturelle og historiske sider fra landet. Dette kan du lese mer om her:

Previous articleBo og spise langs Kattegattleden
Next articlePå elvevandring i Skottlands regnskog

8 COMMENTS

  1. Bildene dine av den vakre naturen og de flotte motivene ellers er bare helt fantastiske! Det ser så utrolig vakkert ut der. Og de hundene! Nydelige! Spesielt den lille hvite pelsdotten, haha. 🙂

  2. Såg ut som en fantastisk fjelltur! Med godt selskap, god mat og flotte naturopplevelser 🙂 Forstår godt at det var litt tungt å starte fjell gåingen igjen etter 11 timers fjelltur fra dagen før.

  3. Sikke en natur, den er da helt ubeskrivelig smuk. Det må have været en skøn oplevelse. Havde ikke lige tænkt at det fandtes i Kosovo – det må da højere op på ønskelisten. Tak fordi du delte.

    /Annette

    • Takk for hyggelig kommentar Annette? Ja, jeg ble også veldig positivt overrasket over at det fantes så vakre fjellområder i Kosovo. Nå er jeg veldig spent på hva som venter meg i Serbia. Balkan bør absolutt på din liste. Så vakkert og så uberørt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.