Kun 20 minutter med rutebåt fra Aker Brygge finner du DNT Oslo og Omegn sin eneste kysthytte, nemlig hytta på Langøyene.

Disse minuttene er altså det som skiller ekstreme folkemengder i en svett bykjerne og rolig idyll ved sjøen. Tja, kanskje rolig er å overdrive litt. Hytta ligger nemlig rett ved sjøen, rett ved stranda og bare noen minutters gange fra der båten legger til. På solrike dager kan det bli folksomt her, men Langøyene er langt fra den mest besøkte øya, så du har egentlig ganske god plass om du velger Langøyene som sommerens badeøy.

Sammen med min faste tur- og ungdomsvenninne Elin, tar vi med oss 4 ungdommer på tur ut til Langøyene. Her skal vi bo i hele 3 netter. Yr sier sol og 30 grader! Vi kunne ikke ha valgt et bedre sted å tilbringe disse varme sommerdagene.

Dagene på Langøyene er slik de bør være. Du har nesten hele øya for deg selv frem til kl. 10 når første båt kommer. Det er lov å slå opp telt på den nordre delen av øya, men det merker du ikke så mye til siden hytta ligger på den søndre delen.

På dagen veksler du mellom å ligge og late deg på stranda og å bade. Innimellom slagene kan man også ta seg en liten fottur rundt på øyene da det går fine stier rundt omkring.

Når siste båten går tilbake til byen, senker igjen roen seg over øya. Da er det godt å kunne nyte et glass vin i solnedgang, lese en bok eller bare nyte lyden av glade ungdom som aldri syns det blir for kaldt å bade, selv om de er ute i vannet i evigheter.

En hytte med plass til mange

Hytta er perfekt for større grupper, og du kan kun leie hele hytta som en enhet, ikke enkeltsenger som på stort sett alle andre hytter.

Beliggenheten er unik, men på virkelig varme og fine sommerdager må du regne med at det er en del folk rundt hytta. Den største bakdelen er at du må bruke øyas offentlige toaletter, men for en slik hytteidyll overlever man dette noen dager.

Kjekt å vite om DNT-hytta Langøyene

  • Hytta har strøm
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Drikkevann må medbringes
  • Innlagt vann kan brukes til oppvask/vask
  • 15 sengeplasser fordelt på 2 rom
  • Det er ikke tillatt med hund
  • Langøyene er låst med egen nøkkel, ikke med DNT´s standardnøkkel
  • Kun hele hytta kan leies. Hytta brukes først og fremst til kajakkurs i regi av DNT Oslo og Omegn. Utenom dette kan hytta leies av andre.
  • Må bruke toalettene som er felles på øya

Historien bak Langøyene

Som navnet tilsier, er ikke Langøyene bare en øy. Det er egentlig 2 øyer; Nordre og Søndre Langøya. Disse er knyttet sammen med en stor gresslette slik at det utgjør en stor øy. På den ene siden har du et eget område for naturister, på den andre siden et eget område for campere og midt i mellom finner du alle andre.

Lenge før badegjestene kom, var Norges første sementfabrikk her på den nordre delen fra 1837 til 1938. Her fikk de råstoffet fra Malmøya, en av de andre øye i Oslofjorden.

På begynnelsen av 1900-tallet trengte Oslo ny søppelfylling og kommunen kjøpte Langøyene. De senket så gamle skipsvrak i hver sin ende av sundet mellom Søndre og Nordre Langøy. Videre ble det lagt ut lenser for å demme opp mellom øyene, og vips hadde kommunen et stort hull de kunne fylle opp med søppel. I årene mellom 1904 og 1948 ble byens avfall lempet her. 30 mann jobbet daglig med å spre søpla utover. Den dag i dag kan man fortsatte finne rester av søpla som har ligget der i over 100 år nå.

Det finnes ferskvann på Langøyene, men på grunn av forurensningen i grunnvannet, kan det ikke drikkes. Alt drikkevann må derfor medbringes.

Oslo kommune har bevilget 304 millioner kroner for å utbedre forholdene på Langøyene. Arbeidet med dette vil starte høsten 2019 og vil pågå til våren 2021. I denne perioden vil det ikke være mulig å besøke Langøyene.

Turen til DNT-hytta Langøyene ble gjennomført i juli 2018.

Previous articleHjälmaren – der høy puls og lav puls møtes i skjønn forening
Next articleGranavollen på Hadeland – kunst, kultur og historie innrammet i vakkert landskap

4 COMMENTS

    • Hei Laila! Denne DNT-hytta har ikke vært der i så altfor mange år. Eller, hytta har jo vært der, men i 2014 ble den gamle vaktmesterboligen en DNT-hytte. Tror nesten jeg må ta turen ut til neste år også. Dette var virkelig en flott plass og så er den så lett tilgjengelig for oss som bor i Oslo 🙂

  1. Jeg klarer liksom ikke å se for meg søppelfylling eller sementfabrikk der ute, selv om jeg vet at øya har vært brukt til dette. Tenk at man dumpet søppel på et så flott sted! Godt det ble slutt på dette før øya ble umulig å gjøre om til rekreasjonssted.

    Det høres for øvrig ut som dere hadde noen perfekte sommerdager på hytta!

    • Hei Marianne! Ja, man kan jo lure på hva man tenkte på på den tiden. Det er så bra at Oslo kommune endelig har bevilget midler til å rydde opp i dette, så kanskje vi kan bli kvitt det forurensede grunnvannet en gang for alle. Å ja, dette var noen helt perfekte sommerdager 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.