Denne 4 dagers skituren fra Sota Sæter i Breheimen til Fondsbu i Jotunheimen, er en super tur og manges favoritt – spesielt populær er ruta i påsken. Velger du å gå da, er det alltids noen man kan slå følge med.  Ønsker du å legge inn flere dager på ski, er det gode muligheter for å legge inn flere hytter på veien og fortsatt avslutte på Fondsbu, eller du kan rett og slett bare fortsette videre i Jotunheimen etter å ha hvilt deg litt her.

Med mitt utgangspunkt fra Oslo, bruker man gjerne hele første dagen på å komme seg til fjells. Sota Sæter ligger ved inngangsporten til Breheimen nasjonalpark. Selve setra er over 100 år gammel og rommene er fordelt i flere små bygninger.

Klikk her for mer informasjon om Sota Sæter

DNT hytte Sota Sæter

Etappe 1: Sota Sæter – Nørdstedalseter – 23 km

Spis en solid frokost og start tidlig. På de første 9 kilometerne skal du rett og slett bare komme deg opp 850 høydemeter. Og slikt kan ta litt tid! Her er det formen og føret som bestemmer. Jeg bruker bare å ta på fellene på skia og labbe i vei.

Breheimen

Breheimen

Når du har kommet deg opp de eviglange bakkene er du på drøye 1600 moh. Her er det ikke bare du som kommer til å sette deg ned å ta en pause med litt påfyll av energi. Resten av turen til Nørdstedalseter går faktisk mer eller mindre nedover, siden denne hytta ligger på 937 moh.

Klikk her for mer informasjon om Nørdstedalseter

DNT hytte Nørdstedalseter

Etappe 2: Nørdstedalseter –  Sognefjellshytta – 22 km

Dagens høyeste punkt er også i dag på omkring 1600 moh. Igjen starter dagen med å komme seg opp i høyden. Breheimen er et området med mye opp og ned, og det får du merke denne dagen. Til tider er terrenget krevende, men til gjengjeld får du enormt fine utsiktspunkter underveis på turen.

Breheimen

Sognefjellshytta ligger på 1.400 moh og befinner seg midt mellom øst og vest. Hytta ligger rett ved Sognefjellsveien som er Nord-Europas høyeste fjellovergang, men om vinteren er veien stengt.

Klikk her for mer informasjon om Sognefjellshytta

Sognefjellshytta

Etappe 3: Sognefjellshytta – Skogadalsbøen – 13 km

Denne dagen forlater vi Breheimen og skal inn i Jotunheimen. Dette er den korteste etappen på turen og du skal tilbakelegge nesten 600 høydemeter i nedoverbakker! Det er helt greit når man har har to lange og krevende dager på ski bak seg. Vel ned på 833 moh kommer du til en av mine favoritthytter, nemlig Skogadalsbøen. Den ligger nydelig til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken. Dette er en av de første hyttene til DNT. Sommeren 1888 sto den klar etter 12 års hardt arbeid og var da DNT hytte nr. 8.

Klikk her for mer informasjon om Skogadalsbøen

DNT hytte Skogadalsbøen

Etappe 4: Skogadalsbøen – Fondsbu – 23 km

Her får du Jotunheimen på sitt beste. Siden Skogadalsbøen ligger i en dal, er det nok en gang bare å stålsette seg for litt bakker. Vi skal denne dagen opp på over 1400 moh og det meste av turen går mellom 1200 og 1400 moh.

Den siste bakken ned til Fondsbu kan være både lang og krevende. Føret og hvor mye gele du har i beina dine etter 4 dager på ski, avgjør om denne bakken er morsom eller bare slitsom. Glad for å se hytta, hiver jeg meg som regel bare i det og suser ned. Det kan hende jeg avslutter med et realt fall også.

Fondsbu er kjent for sin gode kortreiste mat og du bør absolutt avslutte med en natt her før du vender nesa hjemover.

Klikk her for mer informasjon om Fondsbu

Jotunheimen

Fondsbu

Hvem passer turen for?

Dette er ingen enkel rute og dagsetappene ligger på mellom 8 og 9 timer + pauser. Turen krever at du er i god form og er vant til å ferdes i fjellet på vinterstid. Avstanden i kilometer høres kanskje ikke så avskrekkende ut, men husk på at dette er et krevende terreng med flere bratte oppstigninger og like bratte utforkjøringer. Jeg anbefaler derfor ikke denne turen om du er en fersking i vinterfjellet.

Breheimen

Vær og føre er også veldig viktig på en slik tur. Vi hadde strålende sol og bitende kulde, men med mangel på nysnø, gikk derfor det meste av turen på hardt og skarete føret.

Alle hyttene på denne ruta er betjente. Det vil si at du får servert en deilig 3-retters middag og kan spise en solid frokost før du legger ut på dagens etappe. En varm dusj etter en hel dag på ski får du også på disse hyttene. Det er hva jeg kaller luksus i fjellet!

Breheimen

For 2017 sesongen, åpner Sota Sæter og Skogadalsbøen dørene sine 31. mars, Nørstedalseter åpner 1. april og Fondsbu åpner allerede 18. februar. Sognefjellshytta åpner når påsken starter. Nørdstedalseter og Skogadalsbøen har en selvbetjent del som er åpen fra 15. februar om du skulle ta turen før sesong. Løypene kvistes ca 2 uker før påske, men du må alltid ha med kart og kompass (og evnt GPS) og selvfølgelig vite hvordan du bruker dette.

Hvordan komme seg til og fra fjellet uten bil?

For å komme til Sota Sæter, tar du buss fra Oslo eller Lom til Bismo. For å komme helt inn til hytta, ring Sota på 478 15 977, så kan du bestille transport helt frem.

Kanskje du skal prøve deg på en hytte til hytte tur denne vinteren? Husk at det er viktig å pakke riktig! Å gå 9 timer på ski med altfor tung sekk, er egentlig ikke så veldig moro. Jeg har tidligere skrevet et omfattende innlegg om hva du bør pakke med deg på vintertur: Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

I fjor kom også fjellvettreglene ut i en ny og oppdatert versjon. Les disse og følg dem! De er ikke laget for moro skyld!

Jotunheimen

Da er det bare å finne frem kartet og begynne og planlegge. For min del skal årets langtur på ski i fjellet legges til Sylan.

Skal du på tur til fjells i år? Og hvor går turen?

Previous articleGambia – 9 tips utenfor strandsonen
Next articleMurakamis monsterkunst på Astrup Fearnley Museet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.