En ny onsdagshyttetur står for tur! Forrige måned besøkte jeg Jørgenhytta i Krogskogen. Denne gangen er det den aller nyeste markahytta til DNT Oslo og Omegn som skal besøkes, nemlig Halvorsenhytta i Vestmarka. Det er knappe 2 måneder siden hytta åpnet for medlemmene, og på bildene ser den riktig så trivelig ut.

Halvorsenhytta i Vestmarka

Etter en effektiv arbeidsdag hopper jeg derfor på t-banen i retning Bærum. På avtalt holdeplass blir jeg plukket opp av mine gode turvenninne Kari. Herfra kjører vi det siste stykket til Asker og parkerer ved Semsvannet. Herfra går vi det som er den korteste veien inn til Halvorsenhytta.

På grusvei inn til Halvorsenhytta

Det meste av veien går vi på grusvei, men så fort vi får mulighet til å ta inn på en blåmerket sti, gjør vi det. Vi drømmer om smørstekte traktkantareller til frokost, og skal drømmen gå i oppfyllelse må vi i hvert fall følge godt med. Vi tar noen små avstikker fra stien og i det i hvert fall jeg er i ferd med å gi opp, roper Kari ut: «HER! Jeg ser traktkantareller!»

Det siste stykket inn til Halvorsenhytta går på blåsti

Kari plukker med seg det hun ser og jeg leter febrilsk etter mer. Jeg er vanligvis ganske god på å lete etter sopp, men her ser jeg ingenting. Ikke engang rester etter andre som har plukket. Jeg får nok bare la Kari ta seg av innsankingen denne gangen.

Det er ikke mer enn drøye 4 km inn til hytta. Når man skravler og ser etter sopp, kan man derfor fint bruke nesten 2 timer på denne strekningen. Hvis du er mer effektiv, gjør du turen unna på en times tid.

Vill skog i vestmarka

Når vi kommer frem til hytta, kan vi ikke annet enn å bare stå å nyte utsikten. Her er det virkelig fint. For en fantastisk plass. Vi kan ikke bli stående lenge, for magen rumler og jeg vil ha på meg en tørr genser.

Vi fordeler arbeidsoppgavene raskt og enkelt. En fikser fyr i peisen og en fikser mat! Vi fyrer kun i den ene peisen. Den med glass i front slik at vi kan sitte og nyte synet av flammene. Vi blir egentlig sittende her hele kvelden. Skal du ha skikkelig varme i hytta, anbefales det å fyre i den gode, gammeldagse Jøtulovnen. Dette er en hytte med enkle vinduer og hytta holder ikke så altfor godt på varmen. Sittende foran peisen har vi det mer enn varmt nok. Et lite tips om du tar turen til Halvorsenhytta nå eller utover vinteren – ta med deg ekstra tykke tøfler. Det er gulvkaldt her.

Peiskos på Halvorsenhytta

Det finnes ikke noen muligheter for oppvarming på soverommene i 2. etasje, men det ligger et ullpledd ved hver seng. Jeg pakker meg godt inn i dyna og legger et av ullpleddene oppe på det igjen. Det er gode og varme dyner, så jeg sover godt natten igjennom.

Utsikt fra Halvorsenhytta

Sånn passe tidlig våkner jeg av at solen trenger inn gjennom gardinene. Jeg strekker på ermene og drar gardinene til side. Og der skinner solen som bare det. På bakken ligger det et tynt lag med rim. Det ser kaldt ut! Jeg hiver på meg fillene, river med meg kamera og løper ut! Jeg knipser og nyter og fryser. Jeg gir meg ikke før jeg mister litt følelsene i fingrene. Og så deilig denne kalde oktobermorgenen er!

Høst i Vestmarka

Høst i Vestmarka

Vi nyter frokost og pakker sammen sakene, fyller på med ved, rydder og vasker. Hverdagen kaller igjen, og vi må tusle tilbake til bilen.

Historien bak Halvorsenhytta

Halvorsenhytta er en tømmerhytte fra 1899. Navnet stammer fra hyttas første eier, komponist Johan Halvorsen. Hytta ligger på Tveitersetra ovenfor Tveiter gård. Halvorsenhytta har kanskje Vestmarkas fineste beliggenhet. Herfra har du vidt utsyn over Oslofjorden og Asker.

Utsikt fra Halvorsenhytta

Kjekt å vite om Halvorsenhytta

 • Hytta har strøm med komfyr og belysning
 • Oppvarmingskilder er peisovn (2 på stue og 1 på kjøkken)
 • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakepose eller sengetøy (evnt sovepose)
 • Vann hentes i brønn like utenfor hytta
 • Det er ikke tillatt med hund
 • Jørgenhytta er låst med DNT´s standardlås
 • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
 • 9 sengeplasser fordelt på 2 rom
 • Husk å forhåndsbooke plass på hytta via denne linken.

Halvorsenhytta

Utsikt fra Halvorsenhytta

Adkomst med bil

Enkel adkomst fra Holtmarksvei parkeringsplass ved Semsvannet. Herfra går grusvei hele veien opp til hytta, men du kan ta av på blåmerket sti det siste stykket.

Du kan også gå stiene fra Gjertrudsløkka, Solli eller Vestmarksetra.

Adkomst med buss

Kommer du med kollektiv, tar du tog eller buss til Asker. Fra Asker busstasjon tar du buss 275 til Vøyen. Herfra er det ca 15 minutter og gå til Holtmarksvei p-plass.

Semsvannet i Asker

Andre kortreiste hytteturer:

November er straks rundt hjørnet, og det kan være en lang og mørk måned. Hvorfor ikke benyttet deg av en av DNT sine hytter i Oslomarka så kan du også dra på din egen kortreiste hyttetur? 

Previous articleOpplev Serbia på 2 minutter
Next articleJungelcamping og leopard spotting på Sri Lanka

8 COMMENTS

  • Hei Laila og takk for hyggelig kommentar! Ja, tar man seg tid til å reise på en av hyttene i marka, får man virkelig mye ut av en slik kortreist hyttetur. Jeg skal prøve å få besøkt noen gjennom vinteren også 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.