Så kom turen til det jeg kanskje hadde gledet meg mest til – turen ut til Runde og overnatting i den gamle fyrvokterboligen på Runde Fyr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når veien ikke går lenger, da er du i Goksøyr, helt ytterst på øya Runde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bare bilveien ut er en opplevelse i seg selv. Det er smale veier som svinger seg fra holme til holme. Det er et par flotte bruer vi må over, og de er så smale at det kun er plass til å passere hverandre på toppen av brua! Det sier vel egentlig mest om at det ikke bor så forferdelig mange her ute, og at møtende trafikk ikke er det største problemet.  Vi kjører så langt inn som det er mulig å kjøre, og parkerer i Goksøyr. Ved et rask overblikk kan jeg se i overkant av 20 hus, hvorvidt de er bebodd alle sammen, vet jeg ikke, men det er faktisk fortsatt folk som bor her ute… uten en eneste butikk, bensinstasjon eller noe annet form for næring. Eller, det er jug – for campingnæringen lever i beste velgående her nede. Det er flust av bobiler, campingvogner og folk som telter, så dette er tydeligvis en populær plass. De aller fleste kommer nok hit for å besøke fuglefjellet som ligger på vestsiden av Rundefjellet – fjellet som ligger bak Goksøyr. Her skal det være ca 500.000 fugler, og blant disse er det lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi.

Vi fyller sekkene våre med det aller nødvendigste, og begynner på ferden inn til fyret som ligger helt nordvest på øya. Turen starter rett opp og vi går en stund før det flater ut. Ca halvveis kommer vi til et utsiktspunkt hvor vi kan se fyret. Og det er vakkert! Naturen her minner meg om bilder jeg har sett fra Skottland. Beregn ca 1,5 time på turen inn til fyret. Da har du tid til både en pust i bakken og flere fotostopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Målet er i sikte – helt ytterst på øya kan du se Runde fyr

Så kommer vi frem til nedstigningen til fyret. Det er minst like bratt som oppstigningen og utsikten er uslåelig! Under oss ser vi fyret og fyrvokterboligen! Her skal vi bo!!! Vi er ikke de eneste som har funnet veien til dette fyret og det er heldigvis bra med både sengeplasser og ekstra madrasser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når du begynner på nedstigningen, dukker synet av fyret opp. Hvem vil vel ikke overnatte her?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Øverst til høyre ser du dagens fyrlykt, som fortsatt lyser når mørket trer inn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPlanen var i utgangspunktet bare å bli en natt, men det var så deilig å bare nyte livet her ute, så vi bestemte oss for å bli en natt til. Når ettermiddagen kom, passet det derfor utmerket med en tur til fuglefjellet – selv om det innebar at jeg måtte komme meg opp den bratte kneika først. Men uten sekk på ryggen, så gikk jo den turen lett som en lek. Det tar i underkant av 1 time å gå fra fyret til fuglefjellet. Når jeg kommer frem ser jeg flere fotografer som sikkert har sittet her i timesvis, ja kanskje dag etter dag også, for å få det perfekte bildet! Jeg har definitivt ikke med meg linser som er lengre enn min egen arm, så jeg satser egentlig bare på å få sett lundefuglene på avstand der de flyr som små vingedrakt-miniatyrer rundt omkring. De er ikke så veldig skvetne av seg, og jeg er så heldig at jeg kan knipse et par av dem på ganske nært hold.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERADu trenger egentlig ikke være veldig fugleinterresert for å synes dette er fasinerende. På veien mellom fyret og fuglefjellet kan du også se området der havsulen holder til.

Det var ikke så lett å komme innpå Havsulene, de hadde valgt seg en litt mer utsatt tilholdsplass.
Det var ikke så lett å komme innpå Havsulene, de hadde valgt seg en litt mer utsatt tilholdsplass.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den opprinnelige fyrlykta ble bombet, men den nederste delen står fortsatt igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERASå…, spørsmålet er vel ikke om, men når blir det din tur til å ta turen ut hit?

Previous articleAtlanterhavsveien og et vakkert, gammelt fiskevær
Next articleGaustatoppen

6 COMMENTS

 1. For et sted! Naturen ser utrolig spesiell ut, og ligner på den jeg har sett både i Skottland og på Island! Elsker bildene, og spesielt det av de to lundefuglene!

  Ja, du frister i alle fall meg, for spørsmålet er absolutt ikke OM jeg ønsker å dra dit, men NÅR 😛

  • Dette er virkelig i et sted du kan bli forelsket i. Ihverfall for oss som liker spesiell natur og at det kanskje er bittelitt krevende å komme seg ut dit. Alt utenfor allfarvei er gull!

 2. Runde & Sunnmøre er helt fantastisk!
  Har bodd i Tjørvåg og Ulsteinvik i flere år, og har blitt hekta 🙂
  Overnatting på fyrer har jeg enda til gode å prøve – ser herlig ut!

  • Hei Line! Hyggelig at du kikket innom bloggen min! Å bo i dette området må jo være balsam for sjela! Dette er faktisk mitt andre fyr jeg overnatter på, og det kan absolutt anbefales!

 3. Oi, så tøft! Dette kunne jeg virkelig tenke meg også! Hvor mye kostet en natt på fyret? Kan nok tenke meg det var mange fotografer der ja ^^ Men synes du fikk flotte bilder av fuglene jeg! 😉

  • Hvis du er medlem av Turistforeningen, koster det bare 220,- per natt. Er du ikke medlem koster det 325,-. Man får ikke bestilt plass her, men det ordner seg alltid med sengeplass. Det er godt over 20 sengeplasser der og ekstra madrasser om det er veldig fullt. Jeg er veldig fornøyd med fuglebildene og ikke minst med det nye kamera!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.