Florida… FLOORRRIIIDDAAAAA!

Jeg hørte en gang Florida er destinasjonen for pensjonister og cruisefolk. Jeg skal nå avkrefte disse ryktene. Jeg liker denne delstaten veldig godt, og det er faktisk 3. gang jeg besøker Florida. 3 ganger til USA og alle 3 gangene til Florida. Joda, jeg har det med å reise tilbake til samme sted – jeg skal ikke nekte for det!

Første stopp på denne USA-turen er Key West som består av 45 øyer sør for Miami. Du har ikke kjørt langt fra Miami før fastlandet ender og du har drøye 180 km vei helt ned til selve Key West. «Keys» stammer fra det spanske ordet «cayo» som betyr liten øy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En liten øy rett utenfor Key West.

De fleste drar direkte ned til Key West, men det er mange flotte stopp på veien ned som tilbyr rolige plasser med unik og uberørt natur. Det er også muligheter til å bade med delfiner her. Selv tok vi buss fra Miami til Key West, noe som gjorde at det var enklest å bare ta bussen direkte til endeholdeplassen. Buss er forøvrig veldig enkelt i USA, selv om de fleste velger å leie bil. Parkering er forholdsvis dyrt i Key West og byen er såpass liten at du ikke har behov for bil for å komme deg rundt.

Tidlig på 1800-tallet kom innflytterne til Key West, og i 1860 var Key West Floridas rikeste og største by med landets mest formuende per innbygger. I nyere tid har cruiseskipene inntatt Key West og byen bærer idag preg av dette med glorete turistbutikker fulle av peisnips som egentlig ingen vil ha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Front Street» rett ved gamlebyen og Mallory Square.

Når de flere tusen cruiseskippassasjerer som daglig besøker byen, går ombord på skipene igjen, sitter du igjen med en liten og koselig, men fortsatt livlig by med masse atmosfære. Trange gater med små hus i karibisk og moderne engelsk stil preger byen. Veldig mange har bygd om boligene sine til små guesthouse og er et tips til overnatting om du ønsker litt av denne lokale sjarmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et typisk hus i en av de mange, trange gatene.

En av hovedattraksjonene i byen er faktisk solnedgangen. Da samler «alle» seg rundt området Mallory Square i gamlebyen. Dette ligger rett ved havnen, og en times tid før solnedgang samler det seg mange gatemusikanter, akrobater og trillende barer (altså, drikke er tilgjengelig hvor enn du måtte befinne deg…) for å underholde alle som samles her. Dette er nemlig Key West´s beste sted for å få med seg solnedgangen! Det var faktisk tjukt av folk her hver ettermiddag som skulle se den flotte solnedgangen. Videre bortover havnen ligger det også flere fiskerestauranter på rad og rekke. Etter gjestene å bedømme, var det veldig populært å spise her…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATilbake til barer… De finnes overalt i Key West. I hovedgaten Duval Street, er de samlet i det uendelige. De fleste med live band. Jeg kom i prat med en amerikaner som var på helgetur til Key West, og jeg spurte han om hvem er det som egentlig kommer til Key West? «All kind of people – and it´s all about drinking!» Og han hadde helt rett. Key West er et stor partysted, rett og slett! Sikkert for folk i alle aldre, men jeg vil påstå at dette definitivt er et partysted for folk i alderen 50+. Overalt kunne jeg se festglade (og godt berusede) folk i den alderen – allerede fra lunstider!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hyggelige restauranter og mye folk langs «Harbor walk».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Allerede tidlig på ettermiddagen fylles barene og livebandene er på plass.

Det er et par «must see» her nede, og den mest populære er nok «The Southernmost Point of the USA». Dette er helt klart stedet for en selfie! Dette punktet er USA´s sørligste punkt. Du er faktisk nærmere Havana enn Miami. Midt på dagen var det så stor selfie-kø, så vi valgte å komme tilbake sent på kvelden, og da var det bare en og annen som snublet forbi.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Selfie-kø!

Det er flere museer her, og det mest besøkte er «Hemingway Home & Museum.» som var Hemingways hjem i perioden 1931 – 39.

Den enkleste og mest effektive måten å få oversikt over byen på, å leie en sykkel. Dette koster ca 15 dollar per dag (eller 20 dollar for en tandem). Alt er flatt, så du trenger ikke bekymre deg for å måtte slite i lange oppoverbakker for å se byen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tandemsykkel er faktisk ganske nytt for meg – men det var veldig moro! Jeg var selvfølgelig sjefssykleren!

Shopping er ikke greia i Key West, med mindre du er fan av vulgære og glorete, neonfargede T-skjorter, skjell med navnet ditt på eller cubanske sigarer. Jeg så flere tomme butikklokaler, og med tanke på at alle kun selger turistnips, så skjønner jeg at det er dårlig business i lengden. Det er egentlig trist at byen ikke har kunnet beholde den opprinnelsen den en gang hadde, men har blitt en såpass turistifisert by pga cruisenæringen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et annet tips til aktivitet du kan finne på her nede, er å dra på fisketur. Du kan enten bli med på en stor båt som tar ca 20-30 personer. Dette koster ca 45-50 dollar per person, eller bli med på en sportsfiskebåt som tar opp til 6 personer. Dette koster 160 dollar for 4 timer eller 200 dollar for 6 timer (per person). Båten bruker 1 time for å komme langt nok ut på åpent hav, og naturlig nok 1 time tilbake, så velger du den korteste varianten, går halve tiden bort til kjøring. I tillegg til prisen du betaler for å være med på båten, er det vanlig å gi 20% av denne summen til kapteinen (eller mannskapet) i tips. Dette er uvant for oss ikke-amerikanere, så det er lurt å huske på dette når man beregner prisen – det kan fort bli en del dyrere enn planlagt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kæpt´n Bobby og en gigantisk Red Snapper!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når vi kaster fiskerestene i vannet, blir det Pelikanparty!

Fisken som fanges ombord, deles mellom deltakerne på båten. Det er veldig vanlig å ta med seg selvfisket fisk til en restaurant, så tilbereder de den for deg. Mannskapet ombord på båten hadde god oversikt over hvilke restauranter som gjorde dette. Vi fikk en gigantisk Red Snapper og flere Yellowtail Snappere, som begge er en vanlig fisk å finne på restaurantenes menyer, så det er klart vi ville ha med egenfisket fisk!

Mer om hvor du skal spise og tips til overnatting i Key West kommer i neste innlegg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Typiske sommerhus langs kysten.
Previous articleGreat Escapes – en virkelig godbit for oss reiseglade!
Next articleSpise og sove i Key West

10 COMMENTS

 1. Åh, Florida! Jeg er enig i hva du sier angående myten, Florida er jo for alle 😉 Men jeg synes tempoet er lavere enn i andre deler av USA, og det er jo fryktelig deilig. Broren min bor i Florida, så jeg har også vært der 3 ganger, og stordigger det. Har vært på Key West en gang, og selve veien ned over alle broene var helt fantastisk! Så dere manatees? De er så kule! Flotte bilder, gleder meg til å lese mer 😀

  • Tusen takk Renate;-) Nei, så desverre ingen manatees på denne turen. Fikk så vidt øye på 2 delfiner… Florida er absolutt for alle, og skulle egentlig veldig gjerne tatt en roadtrip nordover fra Miami også. Det for bli en annen gang 🙂

 2. Maxime og jeg feiret nyttår i Miami i fjor, og tok selvsagt en dagstur til Key West. Vi spontanforelsket oss begge i stedet, og neste gang i Miami/Florida blir det definitivt å bli noen dager i Key West og opplever kveldene når det er litt mer stille. Som du skriver, de värste turistgatene med nips-söppelet er pest og pine, men utenfor disse er det veldig fint. Tom nederste delen av Duval St er fin og mer stille.

  Bussreisen over alle broene var magisk, og skulle gjerne hatt egen bil og kunne stoppet på veien. Neste gang….

  /Lena

  • Ja…, og det er så mange som ikke beveger seg utenfor turistgatene. Det er jo der perlene som regel befinner seg! På den annen side blir det jo hyggeligere for oss som tar turen litt utenfor 🙂 Det kommer heldigvis alltid en «neste gang»! 😉

  • Det er bare å sette det opp på ønskelista di til jul! Og det beste av alt er at du kan få ganske billige billetter til Fort Lauderdale også, noe som gjør at det er overkommelig å ta turen «over there»! (Baksiden er desverre at det er relativt dyrt å spise og å bo der…)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.