En fin måte å oppleve øygruppen Færøyene på, er å kjøre rundt med egen bil. Da har du frihet til å se de stedene du ønsker i eget tempo, for på Færøyene gjelder det nemlig å ta seg god tid. Her er det så utrolig mye vakkert å se! Færøyene er definitivt en utendørsdestinasjon. Færøyene består av 18 øyer, hvorav 17 bebodde. I tillegg finns utallige små øyer og holmer. Hovedstaden Tórshavn finner du på øya Streymoy, og er en av verdens minste hovedsteder. Med utgangspunkt i Tórshavn jeg har utforsket noen små, sjarmerende steder du kan besøke innenfor en times biltur fra den koselige, lille hovedstaden.

Kirkjubøur

Kirkjubøur ligger bare en mil fra Tórshavn og er Færøyenes viktigste historiske sted. Dette var Færøyenes bispesete før reformasjonen og i dag finnes den gotiske kirkeruinen Magnuskatedralen fra 1300-tallet. Gården her er øyenes eldste fra 1557 og drives i dag av den 17. generasjonen familien Patursson. St.Olavs kirken fra 1200-tallet er Færøyenes eldste kirke som fortsatt er i bruk. Det kan også nevnes at kong Sverre er oppvokst i Kirkjubøur. I dag bor det 84 innbyggere* her og det er ofte arrangementer inne på kongsgården. 

Kirkjubøur ligger bare en drøy mil fra Tórshavn. 

Tjørnuvik

Tjørnuvik ligger lengst nord på øya Streymoy og det tar ca 1 time å kjøre hit fra Tórshavn. Som med veldig mange av bygdene på Færøyene, er det en vei inn til bygda og du må ta samme vei for å komme ut igjen. Veien er egentlig en attraksjon i seg selv og på den aller siste biten inn til  Tjørnuvik, vil du helst ikke møte noen andre da veien er fryktelig smal. Bygda, med sine 47 innbyggere, er omringet av vakre fjell og ligger innerst inne i en dyp vik som vender ut mot åpent hav. Dette gir store og perfekte surfebølger og det er i dag et lite surfesenter her nede. 

Fra Tjørnuvik kan du se ut til de ikoniske steinformasjonene Risin og Kellingin som på færøysk betyr Kjempen og Heksa. Det meste på Færøyene kommer fra en legende. Når det gjelder legenden om Risin og Kellingin, så sier denne at det var de islandske kjempene som på grunn av misunnelse ønsket å innlemme Færøyene under Island. Så kjempen og heksa dro ned til Færøyene for å ta øygruppen med seg tilbake til Island. Da de kom frem til fjellet Eiðiskollur skulle heksa klatre opp på fjellet og binde fjellet fast til kjempen med et tau, slik at kjempen kunne dra øyene med seg nordover til Island. I forsøket splittet fjellet seg og de måtte gjøre forsøket om igjen og om igjen. Slik holdt de på gjennom hele natten, og på grunn av utmattelsen glemte de helt å gå i dekning når solen sto opp. Og det er jo allment kjent at når sola treffer hekser, troll og andre eventyrfigurer, blir de til stein. Og så skjedde her utenfor Tjørnuvik på Færøyene! Nå står de her og skuer lengselsfullt mot Island. Kjempen ytterst og heksa innerst.

Saksun

På nordvestkysten av Streymor, på samme øy som du finner Tjørnuvik, kan du ta turen til Saksun. Bygda befinner seg innerst inne i en lagune. Med sine 10 innbyggere er dette nok et idyllisk sted som er verdt å besøke, og faktisk en av de mest besøkte på Færøyene. Opprinnelig var dette en gammel jordbruksbygd. Når det er lavvann, kan du ta turen ned vannkanten for en vandretur på den vakre stranda. Veien inn (og ut) er en fin tur alene i noe som også kan minne om tur over Sognefjellet.

Gásadalur

Har du googlet Færøyene, har du nesten garantert sett bilder av den flott fossen Múlafossur. Den befinner seg ved Gásadalur. Hvis jeg skal velge ut bare ett sted på Færøyene som får tittelen “postkortbygda”, så må det bli Gásadalur. Første gang jeg besøkte denne bygda, ankom jeg over fjellet til fots, men du kan også nå denne bygda med bil. Å nå Gásadalur med bil var ingen selvfølge for bare noen få år siden. Veien inn hit kom først i 2004, og frem til da måtte du gå den gamle postruta over fjellet eller komme deg inn hit via helikopter. Det var også mulig å komme hit med båt, men på grunn av de høye klippene og det til tider urolige vannet, var det vanskelig å komme i land via vannveien.

Gásadalur er en av de aller minste bygda på Færøyene og har 13 innbyggere.

Gjógv

Denne lille bygda har et navn jeg knapt klarer å uttale. Hvis du kan lydskrift, så prøv selv: ʤɛgv. Ikke la deg skremme av det vanskelige navnet. Gjógv er en sjarmerende plass som er verdt et besøk. Dette er den nordligste landsbyen på øya Eysturoy, som er den nest største øya på Færøyene. Innbyggertallet er 20 som i likhet med de andre utgjør en av de minste på Færøyene. Tross det lave innbyggertallet, er det faktisk ganske mange hus her. 

Gjógv ligger ved et naturlig juv og har gitt navnet til bygda. Gjógv betyr nemlig juv på færøysk. Dette naturlige juvet, eller kløften, fungerer som beskyttelse mot vær og vind. For på Færøyene blåser det mye. Jeg besøkte Gjógv en dag det blåste veldig mye, og det var fascinerende å stå på en høyde inne i bukten og se bølgene slå som ville monstre opp mot klippene. 

De fine klippene inne i juvet er perfekt til å teste rappellering. Dette er en aktivitet som også passer for deg som aldri har tatt i et klatretau før. Dyktige instruktører passer på at du kommer deg trygt ned og det er en aktivitet der du også får testet deg selv opp mot en eventuell høydeskrekk hvis du har dette.

Her ute finnes det også et gjestehus om du vil overnatte i dette området. Dette er forsåvidt et perfekt utgangspunkt om du ønsker å utforske nærområdet til fots eller ta deg en tur opp til Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur på 880 moh, som ligger rett bak Gjogv.

Gjógv ligger ca 1 times kjøretur fra Tórshavn, på naboøya Eysturoy. 

Norðadalsskarð

Istedet for å ta hovedveien til/fra Tórshavn, ta gjerne en «omvei» via riksvei 50. Da kommer du opp i høyden og kan ta turen til Norðadalsskarð. Dette er et fjellpass på 255 moh og fra utsiktspunktet herfra kan du se over til øya Koltur og ned til bygda Norðadal. Veien ned til denne lille bygda er kanskje Færøyenes svar på Trollstigen, så bilturen ned er nok alene verdt turen.

Min reise var bare en langhelg, så jeg fokuserte på de nærliggende destinasjonene. Færøyene har så mye å by på, så sett gjerne av litt mer tid. Ønsker du en ferdig pakke der du får alle severdighetene servert på et fat og til og med få overnattingen linet opp, da kan du sjekke ut 62N sitt tilbud “Utforsk Færøyene med leiebil”.  Her får du et 8 dagers program inkludert overnatting i en ferdig pakke. Da henter du bilen på flyplassen og starter eventyret umiddelbart etter ankomst.   

Færøyene ble besøkt i mars og april 2023. Bilturen ble gjennomført i april. Dette var en tur i privat regi, men 62N har sponset leiebilen til denne reisen. Jeg har besøkt destinasjoner etter eget ønske og det er ikke lagt noen føringer på innhold. 

Jeg besøkte Færøyene for første gang i 2016. Ta gjerne en titt på disse innleggene om du vil lese mer om denne fantastiske destinasjonen.

*Innbyggertall er hentet fra den offisielle reiseguiden gitt ut i 2023 av Visit Faroe Islands. 

Previous articleVandring og lokale opplevelser i Makedonia, Kosovo og Albania
Next articleHotelltips Færøyene: Hilton Garden Inn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.