Hvordan se mest mulig av Norge på kortest mulig tid? Ta turen opp til Gaustatoppen! Toppen ruver 1.883 moh, men høyden i seg selv er jo i grunn det som er så imponerende. Siden Gaustatoppen ligger helt for seg selv og ikke har noen andre nærliggende fjelltopper som hindrer sikten, så er dette det stedet i Norge du har best oversikt. Så mye som 1/6 av Norge kan du se herfra.

Det er i hovedsak 2 ruter opp. Den korte og den lange. Den lange går fra Selstadli i nordvest og den korte og mest brukte, fra Stavsro, på motsatt side. Her er det en stor og fin parkeringsplass, og det er veldig lett å finne frem enten du kommer kjørende fra Rjukan eller Tuddal.

Gaustatoppen – en tur i steinrøysa

Stien er veldig lett å se, så du trenger ikke kart og kompass på en solfylt dag for å bestige denne toppen. Det starter med enkel sti og småsteinete underlag, men blir etterhvert erstattet med ganske så store steiner. Når man går i slikt terreng er det ganske naturlig å se ned, og jeg har derfor begynt å legge merke til hva folk har på seg på beina! Jeg blir derfor stadig overrasket over hva folk legger ut på tur i. På denne turen møtte jeg en jente i tynne, små sandaler! SANDALER!!!! Skal du ut på en slik type tur vil jeg personlig anbefale fjellstøvler, men det går også fint med joggesko av den litt røffe sorten med hardere såle. Fordelen med fjellstøvler er at du blir mer stabil og trenger ikke være redd for å tråkke over når du nærmest hopper fra stein til stein.

Når du er nesten på toppen, finner du Gaustatoppen turisthytte. Her er det enkel servering hele sommeren. Du kan også overnatte, men dette må bestilles hos DNT på forhånd. Her oppe er det bare å sette seg ned for å nyte medbragt mat eller de nystekte vaflene fra hytta og samtidig bare sluke utsiken over Norge. På en varm sommerdag er det alltid litt disig i horisonten, men vi fikk virkelig sett langt utover denne julidagen.

Skal du kunne si at du har vært helt på toppen, må du ta turen noen ekstra km bortover en kam. Du ser toppen lett fra der hvor de fleste stopper og er fornøyd. Her finner du også en stor varde som er bygd opp av stein fra forskjellige steder i Norge. De enkelte steinene har skilt med navnet fra kommunen den kommer fra.

Gaustabanen

Har du lyst til å se toppen, men har kanskje ikke muligheten til å gå opp og/eller ned, kan du også ta en over 50 år gammel tunnelbane som går inne i selve fjellet. Den ble opprinnelig bygget for å frakte militært utstyr og personell opp til toppen, men er nå satt i drift igjen for å kunne frakte turfolk til topps.

For åpningstider og priser, les mer på www.gaustabanen.no

Det er som vanlig veldig individuelt hva man bruker av tid opp. I normalt turtempo beregnes det mellom 2 og 2,5 time opp og noe kortere tid ned. Vi gikk i relativt rask tempo rett opp uten pause, og brukte 1,5 time opp og like lang tid ned. Turen er enkel og familievennlig.

(Turen ble gjennomført august 2014)

Previous articleRunde fyr og Fuglefjellet
Next articleKjeragbolten med overnatting på Børsteinen

4 COMMENTS

    • Det er utrolig hvordan de lett tilgjengelige fjellturene har en tendens til å bli nedprioritert. Denne turen har stått på ønskelista i mange år, og endelig klaffet det med en tur. Kan absolutt anbefales!

  1. Flotte bilder! Ser ut som dere hadde et nydelig vær på turen 😀
    Jeg var så glad for at jeg kom meg til Gaustadtoppen i sommer – har hørt så mye om fjellet, og da er det ekstra gøy når man plutselig kaver seg oppover dit selv. Møtte forresten også to unge kvinner i skjørt, veske og småsandaler halvveis oppi fjellsiden! Fikk helt sjokk, at de klarte å gå opp og ned uten å skli på alle steinene og skade seg er helt utrolig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.