Jeg er ikke typen person som går på museum eller kunstutstillinger. Jeg har aldri klart å leve meg inn i en kunstners verden. Jeg er ikke bygd sammen på den måten, enkelt og greit. Noen ganger prøver jeg og ofte feiler jeg i forsøket, men jeg gir både kunstneren og meg selv en sjanse. Det kan jo hende jeg faktisk liker det. Murakami overrasket stort! Denne kunstnere overrasket meg så mye at jeg selv ble overrasket over hvor overrasket jeg ble!

Murakami by Murakamai på Astrup Fearnley Museet

Akkurat nå kan du se Murakami by Murakami på Astrup Fearnley Museet i Oslo. Utstillingen åpnet 10. februar og varer helt til 14. mai. Utstillingen viser et omfattende utvalg verk fra hans særegne kunstnerskap, samt en del av livet hans som samler, gallerist, filmskaper, forretningsmann og aktivist.

Hvem er Takashi Murakami?

  • Japansk popkunstner (Tokyo)
  • Født 1967
  • Har samarbeidet med motehuset Louis Vuitton, Vans og havnet på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i 2008

E.T. møter Japan

De bildene som fanget min oppmerksomhet mest, er bildene av arhatene. En arhat er en person som har nådd nirvana, men likevel blir på jorden for å spre Buddhas budskap. I følge buddhistisk tro strømmet arhatene til katastrofer for å bruke sine overnaturlige og helbredende evner for å hjelpe mennesker i nød.

Isle of the Dead ble malt i 2014, rett etter jordskjelvet i Japan. Foto til høyre over, er et utsnitt fra dette bildet. For meg ser det mer ut som arhatene på bildene, selv ER i nød, men så har jeg aldri sagt at jeg har forstått meg på kunst. Dette er litt sånn E.T. møter Japan for meg. Alle bildene har et hav av detaljer. Jeg kikker nærmere på alle arhatene som står på rad og rekke nederst i bildet. Alle har fått neglelakk på tærne og ikke en negl er malt i samme farge eller mønster. Jeg blir så fasinert av alle detaljene og fargene. Selv med sine dystre og litt komiske ansiktsuttrykk, blir jeg på en måte glad av å se på bildene.

En annen bildeserie som også tiltrekker min oppmerksomhet, er seriene med hodeskallene. Blue Life Force er et av bildene og viser et utallig sammensurium av hodeskaller. Hodeskallen er et universelt symbol på død og forgjengelighet, men i Murakamis kunst fremstilles den med en viss tegneserieaktig utforming som speiler det japanske kunstbegjæret etter alt som er kawaii – en besettelse med søte og nusselige figurer som kan fortrenge virkelighetens brutalitet.

Hvis du ser ekstra nøye på utsnittet fra Isle of the Dead med arhatene, kan du faktisk finne igjen de karakteristiske hodeskallene her også.

Personlig foretrekker store malerier fremfor mindre. Murakami sitt enorme verk Emergence of God at the Reversal of Fate, er et nesten 30 meter lange verket, som består av 16 malte paneler, er nesten som et sammendrag av Murakamis kunsteriske utvikling, fra neo-pop, superflat og mangainspirasjon til de siste årenes interesse for de tradisjonelle, japanske kunsthisoriske forbilder og buddhistiske motiver.

Det er ikke bare malerier som stilles ut på museet, men også skulpturer. Flame of Desire – Gold, er en av skulpturen du kan se. Denne er er laget i karbonfiber og er dekket med bladgull. Skulpturen er modellert etter buddhistisk skulpturtradisjon og henspiller på figurer som den buddhistiske gudeskikkelsen Fudō Myō-ō, som gjerne fremstilles med sint ansikt og omgitt av flammer som skal representere renselse av sinnet ved å brenne bort alt materielt begjær. Jeg tror egentlig Murakami klarte å lure inn nok en hodeskalle i kunsten sin her jeg.

Murakami har også laget sin egen versjon av Mikke Mus, nemlig Mr. DOB. Med konseptet ”Superflat” utforsker Murakami flatheten i den japanske popkulturen, som også finnes i manga og anime. Mr. DOB er derfor en pannekakeflat, søt og nusselig figur med runde Mikke Mus ører. Bildet under er et utdrag fra den 30 meters lange maleriet som pryder en hel vegg inne på museet.

På museet vises det også filmer og TV-serier han har produsert, som blant annet langfilmen ”Jellyfish Eyes” fra 2013.

Ved siden av sine egne verk, ønsker Murakami å promotere 13 andre japanske kunstnere. Disse verkene finner du i et eget separat rom.

Astrup Fearnley Museet

  • Inngang kr 120,- (voksen)
  • Astrup Fearnley Museet er Norges ledende museum for internasjonal samtidskunst.
  • Museet ligger ytterst på Tjuvholmen.
  • Astrup Fearnley Museet er det første museet i Skandinavia som presenterer soloutstilling med Takashi Murakami.
Previous articlePå ski gjennom Breheimen og Jotunheimen
Next articleMikronasjonen Vevcani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.