Har du noen gang hatt lyst til å overnatte på et museum? Siden jeg hadde sett filmen ”Natt på museet” (Night at the Museum, 2006), fikk jeg selvfølgelig straks assosiasjoner til denne filmen da muligheten til å overnatte på Norsk Folkemuseum dukket opp. Nå er en overnatting her langt ifra det som skjer i den amerikanske komedien med både Ben Stiller og Robin Williams i kulissene. Dog, en natt på museet er allikevel en ganske så annerledes overnatting.

Rett som det er deltar jeg i små konkurranser på facebook og andre sosiale medier. Noen vinner jo disse konkurransene, og håpet om at denne noen en gang blir meg, er jo der. Ellers ville jeg jo ikke deltatt i noen konkurranser i det hele tatt. Så, plutselig ble det min tur. Jeg hadde deltatt i en konkurranse der premien var en overnatting på DNT-hytta Hovinkoia. Det spesielle med denne hytta, er jo at den er gitt i gave fra DNT til Norsk Folkemuseum. Husker du kanskje at det sto en DNT-hytte i Slottsparken? Det er den samme hytta. Og nå har den altså blitt et museumsobjekt.

Urban hyttetur

Ok, så var det duket for en urban hyttetur da. Premien gjaldt for 2 personer, så jeg inviterte med mine gode ungdomsvenninne Christine med på turen. Vi ønsket å ha et døgn med feriefølelse, så etter jobb en varm fredag i juni, møttes vi på Aker Brygge. Herfra tok vi turistveien ut til Bygdøy, nemlig med båt. Det er ikke ofte jeg tar båt eller ferje i Oslofjorden, så følelsen av å sitte i en båt og nyte synet av byen min fra sjøveien, ga absolutt en følelse av ferie. Etter 15 minutter hopper vi av på båtturens andre og siste stopp, Bygdøynes. Herfra finner vi veien til Lille Herbern der vi skal nyte en deilig middag. For å komme helt frem, må vi ta nok en båttur. Den er på det jeg vil tippe omkring 2 minutter og jeg rekker knapt nok å knipse ferdig bilder før vi er over på den andre siden.

Livet ved sjøen med lyden av bølgebrus, måkeskrik og putrende snekkemotor er ikke hverdags for meg. Og selv om jeg kan skimte sentrum av Oslo på andre siden av fjorden, er jeg i feriemodus. Jeg skal jo på hyttetur!

Etter en deilig middag, vender vi tilbake til fastlandet igjen og rusler et kvarters tid opp til Norsk Folkemuseum. Her møter vi våre 2 nye turvenner, Mia og pappa Jon. De er begge ansatt på museet og skal tilbringe denne unike natten med oss på Hovinkoia.

Vi følger skiltingen til Hovinkoia i ekte DNT-stil. Stien opp er godt merket med både varder og rødmalte T´er. Akkurat denne gangen trenger vi ikke kart og kompass. Hovinkoia er plassert på en høyde med fin utsikt over museet. Mia forteller at hun har med jordbær til oss – og hvor deilig er det ikke med jordbær og fløte etter en aldri så liten fottur opp til hytta? Veldig deilig skal jeg fortelle deg!

Utenfor hytta nyter vi en deilig sommerkveld – en av de mange varme denne sommeren. Og selv om dette er en superurban hyttetur, ser vi både ekorn og rev! Ja, helt sant! Vi ser en rev tusle opp gjennom tunet nedenfor, der den like nedenfor oss velger å krysse veien og inn i skogen igjen.

Kvelden går med til skravling og deling av turhistorier. Det er alltid hyggelig og bli kjent med nye turfolk, og både Mia og pappa Jon deler ivrig flere av sine gode turhistorier.

Jeg sover godt i dette som er en av DNT´s første selvbetjente hytter, vel vitende om at jeg, sammen med mitt reisefølge, er den aller første som overnatter i Hovinkoia etter at den kom på Norsk Folkemuseum og derfor også sannsynligvis en av de siste gjestene som kommer til å overnatte her.

Koiene på Ringerike

Koiene på Ringerike har historie helt tilbake til begynnelsen av 30-tallet. Turistforeningen bygde små hytter for allmennheten, for den normale mann i gata. Ikke bare for fintfolket fra Oslo. Den første skogskoia, Vikerkoia, ble satt opp i 1933 ved Vikerfjellet i Ådal. Etter dette vellykkede prosjektet, kom Hovinkoia opp på Holleia i 1937.

En typisk, enkel tømmerkoie bestod av 2 rom. Et hovedrom med ovn, bord, stoler og 4 køyer og et mindre rom med ovn og 4 køyer. Tanken var et herrerom og damerom – for anstendig skulle det jo være. Hovinkoia er akkurat en slik koie.

Jeg leser en artikkel i et blad liggende inne på Hovinkoia. Forfatteren som selv har vært en ivrig friluftsmann gjennom årene, forklarer selv hvordan folk tenkte da man la seg ut på turen inn til Hovinkoia for første gang, for 80 år siden:

”…Så kom det noen og sa det skulle være bra for helsa å gå tur på fritida. Slite seg innover i skog og mark med tung sekkebør, svette i motbakkene. De kunne ikke være vel bevarte, de som sa slikt…”

Hyttene ble flittig brukt, og flere koier kom til. I dag er det hele 7 koier på Ringerike og den nye Hovinkoia åpner allerede veldig snart, nemlig søndag 12. august.

Sommeren 2016 sto hytta i Slottsparken og ble i år, samtidig med DNT sitt 150-års jubileum, satt opp på Norsk Folkemuseum.

Ønsker du å besøke Hovinkoia, kan du ta turen innom Norsk Folkemuseum. Å overnatte på Hovinkoia var en unik mulighet jeg plutselig fikk, og er altså normalt sett ikke mulig. For meg ble det også en helt spesiell hytte i samlingen min.

Norsk Folkemuseum

Museet ligger på Bygdøy og er et av Europas største friluftsmuseer. Her kan du se hvordan folk levde før i tiden, helt fra 1500-tallet og frem til i dag. Det er dagliglivet i byene og på landet som trekkes frem, og nå også et innblikk i friluftslivet til det norske folk. I museets utstillinger kan du se flere kulturskatter fra hele Norge. Under presenterer jeg et utvalg bilder fra dette flotte friluftsmuseet, med bilder fra både LandsbygdaGamlebyen og Nybyen.

Turen ble gjennomført juni 2018.

Previous articlePå to hjul gjennom eventyrskog og flytstier i Ånnaboda
Next articleHotellomtale: Palac Ciekocinko – luksuriøs avslapping ved kysten av Polen

8 COMMENTS

  1. Så tøft å få en slik mulighet! Minner meg litt om da man kunne vinne en overnatting i leiligheten i toppen av Eiffeltårnet, men i motsetning til deg så vant ikke jeg den muligheten da…

    Tror ikke de kunne funnet en bedre person til denne turen, jeg kjenner iallfall ingen som har så mye erfaring med disse hyttene som deg 🙂

    • Hei Jørn! He he…, nei du sier noe. Syns jo selv jeg var en perfekt vinner 😉 Jeg har opparbeidet meg en ganske så god erfaring med DNT-hyttene nå, og det er egentlig en veldig morsom hobby å samle på hytter 😉

    • Hei Marianne! Så gøy å høre at du har overnattet på DNT-hytter i sommer 🙂 Gleder meg til å lese om turen din fra Hardangervidda! Og ja, Hovinkoia var en superunik overnatting 🙂

  2. Så gøy at dere fikk overnatte der 🙂 Jeg lar meg stadig inspirere av dine engasjerte innlegg om tur- og friluftsliv. Folkemuseumet er forøvrig veldig koselig. Jeg pleier å ta turen dit på det årlige julemarkedet.

    • Hei Laila! Åh, så koselig at du blir inspirert av turinnleggene mine 🙂 Jeg har faktisk lenge tenkt på at jeg skal ta turen til Norsk Folkemuseum på det årlige julemarkedet, men når desember kommer så er det plutselig så mye som skjer. Tror jeg skal prioritere å få til det i år!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.