Home Europa Kosovo Pristina by night

Pristina by night

Mitt første møte med Kosovo skulle bli byen Pristina. Kanskje den eneste byen du kan navnet på i dette landet? Pristina er nemlig hovedstaden. Jeg må innrømme at jeg knapt visste det før jeg dro ned.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå var det ikke byene i Kosovo som skulle få hovedfokuset på turen min til Europas yngste land, men et lite møte med hovedstaden skulle vi allikevel få tid til.

Vi ankommer byen i det solen legger et rødt slør over byen og er i ferd med å gå over fra dag til kveld. Innbyggerne i Pristina er derimot langt ifra det å legge seg. Det er nå de kommer ut. Gatene i Pristina fylles opp med pent kledde mennesker som ser ut som de akkurat har kommet fra jobb eller er på vei til et hyggelig selskap. Det er nå det er tid for å være sosial. Når solen ikke steker og temperaturen er behagelig.

Pristina er en by med en god blanding av gammelt og moderne. En bygning kan være riktig så sliten og utdatert, mens nabobygningen stråler i nymoderne fasader og fancy belysning.

Vår lokale guide er en ung jente i begynnelsen av 20-årene. Hun forteller oss at gjennomsnittsalderen i Kosovo er 25 år. Under tiden med krig, var det stor fattigdom og arbeidsløshet. Folk holdt seg hjemme og familiene bestod av mange barn. Og når jeg vandrer rundt i gatene denne kvelden, kan jeg tydelig se at det er mange unge mennesker her. Pent kledde og store gjenger. De sitter på kafeéne, restaurantene eller bare vandrer sammen i gatene.

Guiden tar oss med rundt og viser oss statuer av viktige personer i Kosovos historie; Mor Teresa som tilbragte mye av barndommen sin i Pristina, Georg Kastriota Skanderbeg som var leder for det albanske forsvaret mot det osmanske riket, og ikke minst Bill Clinton. Ja, nettopp – den tidligere presidenten i USA. USA støttet Kosovo under krigen med Serbia og deres uavhengighet ble umiddelbart anerkjent av USA med Bill Clinton i spissen. Ikke rart han bli sett på som en nasjonalhelt. Gaten foran statuen er forøvrig også oppkalt etter presidenten – dog med en vri på navnet: Bill Klinton.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På veggen bak statuen av Clinton henger det også en stor plakat der Clinton er avbildet. Her vinker han alle som er på vei inn til sentrum, velkommen. Side om side med både plakater og statuer, kan du også se flere politiske slagord. Selv om Kosovo nå er en egen uavhengig stat, vil ikke Serbia gi helt slipp på Kosovo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi går forbi det eldste hotellet i Pristina. På taket ruver bokstavene Grand Hotel Prishtina og de er tydeligvis stolte av dette hotellet fra 70-tallet. Dets gylne glamourtider har bleknet drastisk og det er vel et under at de fortsatt har en status som 5-stjerners hotell. Tross at dette er landets ikon, ville jeg nok ifølge anmeldelser av hotellet, valgt et annet hotell om du skal bo i denne byen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I gågaten finner du også et annen pussig element, nemlig en stor, gul legokloss. Denne kom opp i forbindelse med Europadagen i Kosovo 9. Mai, og er et symbol på de 6 folkegruppene som bor i Kosovo. Hver av de 6 knottene på Legoklossen symboliserer derfor albanere, serbere, tyrkere, romere, bosniere og ashkalier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi tusler videre forbi Nasjonalbiblioteket. En bygning der arkitekten har gått litt bananas spør du meg. Hele bygningen ser ut som er tullet inn i et fiskenett og på toppen er det flere kupler. Disse skal visstnok symbolisere en kufi, den hvite bønnelua muslimske menn bruker når de ber.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kanskje aller viktigste monumentet de har i Pristina, er bokstavene som utgjør deres slagord;  NEWBORN. Som det yngste landet i Europa, er de nettopp dette; nyfødt. Monumentet er et symbol på uavhengigheten de fikk 17. februar 2008. Hvert år på denne datoen skifter de utseende på bokstavene. I år er dette en himmel innbundet med ståltrå. Man kan tolke dette som at de er en fri stat, men allikevel bundet til Serbia. Fri, men ikke fri… Det er fritt for alle og sette sitt navn på dette, så da gjør jeg det før jeg forlater Pristina etter dette altfor korte besøket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta Kosovo

 • Innbyggere: I underkant av 2 millioner. I hovedstaden Pristina bor det ca. 200.000. Landet sliter med synkende befolkningstall på grunn av utflytting og at familiene stadig blir mindre.
 • Grenser til Serbia, Makedonia, Montenegro og Albania.
 • I areal utgjør Kosovo ca 1/4 av Danmark.
 • Det offisielle språket er albansk og serbisk
 • Religioner: Muslimer, serbisk-ortodokse og katolikker
 • Det meste av Kosovo består av fjellområder. Det laveste nivået er 297 moh og det høyeste fjellet er Deravicas på 2656
Har du vært i Kosovo, eller er det et sted du kunne tenkt deg å besøke? Del gjerne dine erfaringer fra Pristina eller Kosovo i kommentarfeltet under.

Turen ble gjennomført i mai 2016

10 COMMENTS

  • Ja, Kosovo er et spennende land – og ikke minst fullspekket med vakker natur. Det var moro å starte Kosovo-turen i Pristina, så fikk jeg et innblikk i storby-livet også 🙂

 1. Det ser og lyder til du har haft en dejlig tur til Kosovo. Et meget anderledes sted og Pristina virker til at være en speciel by som man skal besøge. Ret vildt med en gennemsnitsalder på kun 25 år men landet har selvfølgelig haft sine mange tab men glædeligt hvis det er ved at komme på fode igen. Interessant læsning

  • Hei OnTrip.dk og tusen takk for hyggelig kommentar. Det var veldig spennende å besøke en destinasjon som ikke er et typisk reisemål. Og det åpnet mine øyne for hele Balkan, så jeg håper jeg får mulighet til å returnere igjen om ikke så lenge 😉

 2. Kult at du også fikk oppleve Pristina! Prizren var også en flott opplevelse. Skulle ønske jeg også hadde tid og mulighet til å gå i fjellene slik du har gjort! Fjellheimen i denne delen av Balkan ser magisk ut!

  • Jeg måtte dessverre dra hjem 1 dag før enn resten av gjengen jeg var sammen med, så derfor gikk jeg glipp av Prizren. Den eneste grunnen til at jeg hadde hørt om Prizren, var jo fordi jeg hadde lest om det på bloggen din, så det hadde vært moro å få med seg denne byen også. Fjellturene var fantastiske og er ene og alene verdt en tur til Kosovo 🙂

 3. Prizren kan jeg absolutt anbefale !Det er en fin gammel middelalderby med en stor tyrkisk festning over byen.Flotte broer over elven og billige restauranter langs bredden. I en jeg besøkte rant det faktisk en bekk med ender og fisk gjennom restauranten ! Kastanjeva fjellområde rundt er bare helt vakkert ! Like ved Pristina er en stor grotte med fantastiske dryppstein formasjoner.

  • Hei Halvard! Tusen takk for at du tok turen innom bloggen min og tusen takk for kommentar og flott tips! Prizren har jeg også hørt mye fint om. Jeg rakk ikke innom denne byen, men håper det blir mulighet for tur tilbake. Slik du beskriver byen, høres det absolutt ut en by som bør besøkes når man er i Kosovo 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.