Berlin er som skapt for sykling. Det er pannekakeflatt – ja, nesten så godt som pannekakeflatt i hvert fall. Med kun 2 små «fartsdumper» i hver sin ende av byen, er det derfor ikke fare for å slite ut lårmusklene om du ønsker å benytte sykkelen som eneste transportmiddel.

Min venninne og jeg møter Sascha, vår sykkelguide fra Berlin on bike. Han skal ta oss med til dagens hippe Berlin og vise oss alt annet enn de typiske turistdestinasjonene. Han spør om vi skal rekke noe mer i løpet av dagen? Neida, vi har ingen planer vi. Da smiler han lurt og sier at turen kanskje kommer til å bli overskredet de 4 oppsatte timene. Jeg er i Berlin for å nyte byen, og det kan jo ikke nytes bedre enn med en ekte Berliner og i tillegg fra et sykkelsete!

Wasserturm Prenzlauer Berg

Turen starter i bydelen Prenzlauer Berg og bare etter et par minutter passerer vi bydelens landemerke som er et stort vanntårn. Dette er Berlins eldste vanntårn og ble bygget i 1877 og frem til 1952 forsynte den hele bydelen med vann. Under denne perioden var det arbeiderne som selv bodde her, men i dag er det leiligheter for byens beboere. Og er man en de heldige som bor her, er jeg sikker på at de nyter byens fineste utsikt.

 • Knaackstraße 23

Prenzlauer Berg – alias Svangerskapsfjellet

Prenzlauer Berg har fått kallenavnet Svangerskapsfjellet. Navnet stammer fra 2 ting; det første er at den ene av de 2 «fartsdumpene» er nemlig her. Berg betyr fjell på tysk. Den andre årsaken er at Prenzlauer Berg fra rundt 2000 var et området fullspekket med nattklubber. Dette var rett og slett stedet om det var festing, eller såkalt klubbing, som var din greie. Etter mange år med vill og hard festing, ville de samme menneskene gå videre i livet og stifte familie, men de ville ikke flytte på seg. De ville fortsatt bli boende her, så da ble x-klubberne boende mens selve klubbene fant nye lokaler andre steder i byen. I dag kan du ikke unngå å se alle småbarnsforeldrene som bor i bydelen der de triller rundt på barnvogner eller leker med barna på lekeplassene. Babyboomen startet for ca 10 år siden. Prenzlauer Berg er en av de hippe, og derfor også en av de relativt dyre bydelene å bo i. Sascha forteller oss også at det nesten ikke bor eldre eller utlendinger i Prenzlauer Berg. Kun 2%, mens det i andre bydeler ligger på mellom 12-14%.

Märchenbrunnen i Friedrichschain Volkspark

Gatene flere steder i Berlin, består av brostein. Og det humper godt med en vanlig bysykkel. Vi humper og skrangler oss inn til neste bydel, Friedrichschain. Her sykler vi rett inn i en liten grønn oase som er en park med samme navn Friedrichschain park. Dette er Berlins første park som var åpen for alle. Den ble åpnet i 1846 og ved denne parken finnes også 2 mindre høyder. Her kan du ta turen opp for å nyte en flott utsikt over Friedrichshain og Prenzlauer Berg. Gjør du dette, skal du vite at du står på gamle krigsruiner. Etter 2. verdenskrig ble lastebil på lastebil kjørt hit, og rester etter bombede hus ble dumpet her. Med årene er det plantet og opparbeidet slik at parken nå bare fremstår som en grønn og frodig lunge i Berlin.

I parken finner du Eventyrfontenen (Märchenbrunnen). Her er det statuer av kjente eventyrfigurer etter Brødrene Grimm; Hans og Grethe, Rødhette, Gullgåsa, Snehvit og mange flere jeg faktisk ikke husker navnet på. En flott plass å nyte lite stillhet og ro på i en ellers så travel by.

 • Volkspark Friedrichshain, Am Friedrichshain 1

Holzmarkt – et kooperativ av Berlins hipstere

Vi hopper på syklene og farter videre. Vi sykler ikke langt før vi stopper under en gedigen disco-kule. Jeg burde jo skjønt det med en gang, men det som er her er for tidens Berlins hotteste klubb, nemlig Kater Blau. En av Berlins aller mest kjente klubber gjennom tidene, BAR 25, lå her tidligere. Den ble stengt i 2010 og det er til og med laget en film (Bar 25 The Movie) om denne legendariske klubben som gjorde Berlin internasjonalt kjent som en partyby.

Klubbing har aldri vært min greie, men det er stort i Berlin (ta gjerne en titt på traileren i linken til filmen over). Selv under mitt 4 måneders lange opphold i Berlin i 2006, besøkte jeg aldri en såkalt klubb, men skulle du falle inn under denne kategorien, så merk deg navnet altså: Kater Blau.

Vegg i vegg med Kater Blau, finner du Holzmarkt. Dette er et slags kreativt samfunn der de knytter sammen natur, økonomi og kultur. Det er som en liten urban landsby der alt er resirkulert. Vinduene og byggematerialene er gjenbruk, noe som skaper liv i bygningsmassen.  Det interessante er at dette samfunnet har oppstått av klubberne, for klubberne. Disse hipsterne har fått kallenavnet hippikapitalister.

I Holzmarkt finnes barneteater, kafé og til og med en barnhage der du kan levere barna dine før du går å klubber i naboens lokale. Det høres helt fjernt ut for meg, men den hotteste tiden å klubbe på er etter kl 06 om morningen. Vi er her midt på dagen en helt vanlig lørdag. Det er en og annen som vandrer rundt og et par sitter å nyter utsikten på en huske nede ved elven. Sascha sier at det mest sannsynlig er folk som akkurat er ferdig med festen.

Holzmarkt ligger ved elven Spree, og dette er idyllisk plass. Er du heldig kan du kanskje få øye på beverne som etter mange år, har kommet tilbake til elven igjen. Det er til og med laget flere landingsplasser her, slik at beverne kan ta seg en rast på sin ferd oppover elven.

 • Holzmarktstrasse 25

Vi legger klubblivet bak oss, og fortsetter videre gjennom ukjente gater i Berlin. Vi krysser nok en gang en ny bydel, og sykler inn i Kreuzberg.

Sykkelloppemarked

Det er jo klart at en by som er så egnet for sykling som Berlin er, må ha et eget loppemarked dedikert sykler. Konseptet ble lansert i 2016, og siden har du kunnet besøke loppemarkedet den siste lørdagen i måneden i perioden mars til oktober. Og heldig som vi er, er det siste lørdagen i juli og loppemarkedet er åpent.

Her kan du finne alt mulig som har med sykkel å gjøre, enten det er et dekk, et kjede, en spesiell ringeklokke eller kanskje et nytt drev. Finner du det ikke her, tror jeg ikke du finner det noe sted. Du kan også få hjelp til å reparere sykkelen din. Området er stappfullt med sykler og det kjøpes og prutes i enhver krik og krok. Er du ute etter en litt spesiell sykkel, et spesielt merke, en retro utgave eller bare en sykkel som skal frakte deg fra a til b – da bør du tar turen hit!

Det er nesten litt dårlig gjort å sende en sykkelentusiast inn hit. Det er som å sende et lite barn i en lekebutikk og si: «Se, men ikke røre!» Jeg må nærmest slepes ut fra området, men når jeg får høre hva som er neste stopp på turen, så er jeg ikke vanskelig å be…

Markthalle Neun – en trendy møteplass for matglade

Det er ikke noe nytt, men jeg elsker matmarkeder. Markthalle Neun gjenåpnet sine dører i 2011, men har siden 1891 alltid vært en mathall og handelsplass for alle matglade i området. Det er høy kvalitet på produktene og Sascha sier at vi bare smake på focacciaen fra Sironi. Dette er byens beste focaccia. Sascha plukker med seg to varianter. Vi bestiller en kaffe og setter oss ned og nyter det jeg er enig er en ekstremt god focaccia.

Ved inngangsdøren henger det en månedskalender som forteller deg hva som er på gang. Jeg ser at de blant annet har Streetfood-torsdag. Da er det kveldsåpent til kl 22 og streetfood fra hele verden serveres. Jeg elsker konseptet og kjenner at det er innmari synd jeg ikke er her førstkommende torsdag. Neste gang!

Innimellom har de også forskjellige pop-up arrangementer. Så neste gang du er i Berlin, sjekk ut hjemmesiden for å se hva som er på gang i mathallen: www.markthalleneun.de

 • Eisenbahnstr. 42
 • Åpnet mandag til fredag 12-18, lørdag 10-18, stengt søndager. Utvidede åpningstider når det er temakvelder.

Tempelhof – Berlins nedlagte flyplass

Fra matmarkedet skal vi sykle et stykke før neste stopp. Vi skal besøke den nedlagt flyplassen Tempelhof. Flyplassen ble stengt i 2008 og det var et stort spørsmål hva området skulle brukes til. Et forslag var å bruke 30% av området til utbygging av leiligheter, og så kunne resten beholdes som friareal. Men alle vet jo hva som skjer hvis man først begynner å bygge – da bare fortsetter det. Det ble en stor underskriftskampanje, og over 200.000 underskrifter ble samlet inn for blant annet å bedre syklistenes kår. Slik ble Tempelhof værende urørt, og hele det 386 hektar store området ble bevart som friareal.

Tempelhof er en perfekt plass der du kan ta med vennegjengen for en piknik, du kan rusle deg en tur med hunden, ta en real treningsøkt (1 runde rundt er 6 km!) eller skaffe deg din egen parsell i kjøkkenhagen. Bare pass på å ikke glem igjen skoene dine, da kan de fort bli til en nytt hjem for en grønn plante.

Vi tar turen gjennom denne litt spesielle kjøkkenhagen. Og også her er det gjenbruk som er tingen. Har du slitt ut skateboardet ditt, fungerer det perfekt som ryggstø til en sittebenk. Tross at det er en passe varm og deilig lørdag i juli, er det langt ifra trangt om plassen. Det er så god plass at du kan breie deg ut så mye du klarer, og ingen kommer til å lee en finger. Sascha sier at de fleste kommer litt utpå ettermiddagen og nyter kvelden her, men når solen går ned, da stenger de portene. Dette er for å unngå at folk camper og holder ville fester utover natten.

Jeg håper virkelig Berlin får beholde dette friarealet. Spørsmålet om bruken kommer til å bli tatt opp igjen i fremtiden, og det vil nok en gang vurderes om Tempelhof skal bli innbyggernes friareal.

Vi sykler langs den gamle flystripa som om vi er en Boeing 737 klar til avgang. I den ene enden av flyplassen ser vi den ekstremt lange flypassterminalen. Sascha forteller at dette er verdens 2. største sammenhengende bygning etter Pentagon! På bilde under kan du skimte bygningen bak de 4 syklistene. Terminalen starter på høyre side av flystripa og strekker seg helt bort til den hvite kula, men bygningen er delvis skjult av alle de grønne trærne. Terminalen er åpne for besøkende og kan besøkes (15 Euro for voksen). Dette gjorde vi ikke på denne runden, men det skal definitivt gjøres ved neste Berlin-besøk!

 • Adresse: Tempelhofer Feld
 • 3 innganger: Columbiadamm, Tempelhofer Damm og Oderstrasse
 • Åpent fra soloppgang til solnedgang
 • Gratis inngang

Ikke et besøk i Berlin uten kake!

Etter å ha lagt igjen noen kalorier på flystripa, er det akkurat tid for å fylle på med kake. Jeg har nevnt det før, og jeg sier det igjen. Er det noe tyskerne kan, så er det kaker! Store, fargerike kaker av noen kaloribomber! Sascha er en ekte Berliner. Han er både født og oppvokst her, og har såvidt prøvd å bo andre steder, men det funket ikke særlig bra. Berlin er byen i hans hjerte. Så når han sier vi skal spise byens beste kaker, så tror jeg på han. Vi setter syklene fra oss utenfor en kafé med navnet Freudberg. En beskjeden, men hyggelig kafé. Populær er det også, da nesten alle bordene utenfor er tatt. Jeg velger meg ut en kake med blåbær og luftig mascarponekrem og bestiller en kopp te. Kaken glir ned på høykant.

 • Körterstrasse 34

Berlin – byen med store kontraster

Det er store forskjeller fra bydelene vi sykler igjennom. I det tidligere øst kan du flere steder se nedtaggede fasader og inngangspartier, nedslitte gårder der gårdeier tydelig ikke er så opptatt av utseende. I vest er det mer på stell med blomster og vakre portaler, taggingen er fjernet og det er litt mindre kaos i gatene.

Sascha forteller at det er egne regler i Berlin. Vi stopper ved noe som heter Engelbecken. En vakker kirke, Michaelkirche, troner i bakgrunnen. Om vinteren er dammen islagt, og er ikke lov til å gå på skøyter her. Allikevel gjør alle det. Det er ingen som bryr seg, ikke en gang myndighetene. Slik fungerer Berlin-reglene. Det er ikke lov, men det er akseptert.

Vi passerer Kottbusser Tor, av de lokale kalt ”Kotti”. Hvis du skulle komme hit med t-banen og du entrer gaten fra undergrunnen, er det nesten som på et magisk vis at du har blitt transportert til Istanbul. Dette er rett og slett en døgnåpen markedsplass med selgere av frukt og grønnsaker som kjemper om din oppmerksomhet. Jeg tviler ikke på at det er her du finner byens beste kebab heller.

Det er nesten litt kaotisk å sykle her i mylderet av mennesker, men like fort som vi entret området, forlater vi det. Det er som å krysse en usynlig grense. Jeg forlater en gate med kaos og et området fylt med de fleste nasjonaliteter og jeg sykler inn i den strake motsetning; en rolig gate fylt med trendy kaféer og hippe Berlinere. Det er så spesielt at jeg må stoppe sykkelen og se meg tilbake, men en stor bygning hinder meg i å se eller høre støyen som kommer fra Berlins Istanbul.

Vi sykler over en bro der vi også får øye på det store fjernsynstårnet på Alexanderplatz. Med tårnet som peilepunkt, kan man få en oversikt over hvor i byen man er, om man selvfølgelig er bittelitt kjent i byen fra før.

Vi sykler mot Alexanderplatz for å komme oss tilbake til utgangspunktet. I område rundt Alexanderplatz myldrer det av turister, og jeg kjenner på følelsen av det som oftest kommer når man er i en storby; mengder av turister og folkemengder og stress og mas og kaos og mer stress og mer kaos. Jeg blir svett!

Her har jeg syklet timesvis rundt i en storby. Opplevd så mange spennende ting som man sjelden får med seg under et storbybesøk. Tatt turen langt utenfor turistråkket og sett det ekte Berlin. Den type Berlin jeg vil oppleve.

I 5,5 time har Sascha vist oss sitt Berlin. Det grønne og trendy Berlin. Timene bare fløy unna og jeg koste meg hvert eneste minutt. Vi har tilbakelagt et stort stykke Berlin og det var akkurat dette som var oppskriften på en perfekt lørdag for meg i det som er min favorittby i Europa.

Berlin on Bike tilbyr guidede sykkelturer med forskjellige temaer. Turene varer ca 3,5 time og koster 21 Euro per person. Du kan også få skreddersydde og privat guidet tur, slik denne turen var. Berlin on Bike er den største aktøren som tilbyr guidede sykkelturer i Berlin.

Reisen ble gjennomført i samarbeid med German National Tourist Office Norway og Visit Berlin (juli 2017).

Previous article5 dagers rundtur fra hytte til hytte i Tafjordfjella
Next articleDette pakker du i sekken til høstens fjelltur!

4 COMMENTS

 1. Hei Elisabeth
  Høres ut som en fin måte å oppleve et litt annerledes Berlin! Fint å få litt guiding av lokale med det samme 🙂
  Selv var jeg nylig på en liten sykkeltur i Rotterdam, også der flatt og fin å sykle – og veldig bra sykkelstier, med gatelys og det hele.

  /Mette

  • Hei Mette! Rotterdam kan jeg tenke meg er en super by å oppleve fra sykkelsete. Sykling er vel nesten en folkesport å regne i Nederland 🙂 Den beste fordelen med sykling er vel at man kommer over så mye på så kort tid 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.