Ingenting er vel bedre enn å bli kjent med en ny by sammen med en lokalkjent! Da jeg ble spurt om jeg ville bli med Eliza på tur i hennes helt egen stilige retrobil, var det vanskelig å si nei.

Eliza som eier og driver Retro Tour, skal ta oss med på en liten rundtur i en knallrød og stilig veteranbil. Eller veteran-look-a-like er nok en bedre beskrivelse. Bilen hennes er bare 2 år gammel og er en el-bil. Den går ikke kjempefort, men det er det du minst trenger når du skal på en guidet bytur.

Det er helt perfekt å kjøre rundt på denne måten. Da får du en fin oversikt over byen og jeg oppdager fort at Gdansk ikke har en veldig stor bykjerne. Er det noe du ønsker å se til fots, befinner det meste som er verdt å få med seg i det som kalles gamlebyen.

Festningen Gora Gradowa

Eliza spør meg hva jeg vil se. Det er ikke så lett å svare på da jeg ikke vet så veldig mye om Gdansk, men jeg sier at jeg liker steder med fin utsikt. Finnes det i Gdansk tro? Å ja da! Eliza kjører opp til Gora Gradowa som tidligere var byens festning. Den ligger på liten høyde på 46 moh og er Gdansk sitt høyeste naturlige punkt.

På denne toppen var det fra gammel av en stor festning. Her hadde man derfor full oversikt over byen og kunne vokte byen herfra. I dag finner du Hewelianum Center her, som er et forskningssenter og museum i ett. Et populært museum for de minste.

I dag fungerer Gora Gradowa som en fin plass å nyte en lunsj eller piknik på, eller bare ta en pause fra det litt mer travle bylivet rett nedenfor.

På vei ned igjen kjører vi forbi store industriområdet som ser veldig forlatt ut. Eliza forteller at byen har store planer om å ruste opp disse områdene slik at de skal bli trendy og hippe områder og gi denne delen av byen nytt liv. Det er allerede et par av de store fabrikkbygningene som har blitt benyttet, som oftest til store musikkklubber og større kulturelle arrangementer.

Til fots langs Kongeveien

Vel nede i gamlebyen igjen, parkerer vi den kule retrobilen og går videre til fots. Turistløypa går gjennom det som kalles Kongeveien (Royal Route). Den starter i vest med Brama Wyzynna som er en stor port og fungerer som inngangen til Kongeveien. Det er flere historiske bygninger på veien, men det lettest gjenkjennelige er nok det gamle rådhuset med sitt 81.5 meter høye tårn. Rådhuset ble opprinnelig bygget på 1200-tallet, men ble ødelagt i en brann i 1556 og siden bygd opp igjen slik det fremstår i dag, i renessansestil.

Rett utenfor det gamle rådhuset vil du se selve ikonet til Gdansk, nemlig fontenen med Neptun. I tillegg til at dette er byens møteplass er dette også plassen der alle turistene skal ta bildet av havguden. Denne statuen er det eldste ikke-kristne monumentet i Polen og er fra 1610.

Når du kommer helt ned til elvebredden vil du se Brama Zielona (Green Gate) som er en stor inngangsportal i renessansestil. Bygningen huser i dag en del av nasjonalmuseet og lurer du på hva som skjer i Gdansk når du er her, bør du ta turen innom her.

Videre kan du vandre langs elvepromenaden ved elven Motlawa. Her finner du et utvalg restauranter og ikke overraskende nok, et godt knippe suvenirbutikker. Langs promenaden vil du også se en portal med en stor kran, Zuraw, som sammen med fontenen av Neptun er et slags symbol på byen. Dette er forøvrig også den største kranen i Europa fra middelalderen. Den nåværende bygningen er fra 1442 og ble brukt til å laste på skipene samtidig som bygningen fungerte som en inngangsportal for byen. Den ser kanskje litt spe ut til en kran å være, men kunne i sin tid løfte opp mot 5 tonn gods.

Kunst og lokalt håndverk

En annen spennende gate det kan være verdt å få med seg, er Ulitsa Mariacka (Mariagaten). Dette er den mer kunstneriske gaten der du vil finne gallerier og små butikker med håndlagd kunst. I hovedsak vil du finne rav her, i alle størrelser og fasonger, men stort sett i form av smykker. Gaten med de koselige bygningene på begge sider er i grunn alene verdt turen. Ligger parallelt med hovedgaten Dlugi Targ (en del av Kongeveien) og det letteste er å gå inn via havnepromenaden.

Gdansk er full av historiske og vakre bygninger, og jeg har bare nevnt et knippe av dem. De fleste finnes i hovedgaten Dluga og Dluga Targ (det er en gate, men de får forskjellige navn på et punkt på strekningen). Disse 2 gatene ligger også på det som kalles Kongeveien.

Eliza er et fyrverkeri av en dame! Hun er født og oppvokst i byen og har masse kunnskap som hun gladelig deler med deg. Dette er en guidet tur jeg absolutt kan anbefale. Ønsker du å komme i kontakt med Eliza og Retro Tour, sjekk ut Eliza sin side på facebook. 

Reisen til Polen var i egen regi, men den guidede turen med Eliza og Retro Tour var sponset. Turen ble gjennomført i juni 2018.

Previous articleOmtale: Coal Miners´ Cabins i Longyearbyen
Next articleLøp deg gjennom sommeren

4 COMMENTS

  1. Sikke dog en fin bil så kører man da rundt i Gdansk med stil 🙂 Jeg er vild med Gdansk, for jeg synes det er sådan en hyggelig og smuk by men det udsigtspunkt har jeg dog ikke været oppe ved. Der er vel nok en smuk udsigt deroppe fra. Tak fordi du med ord og smukke billeder tog mig tilbage til denne dejlige by.

    /Annette

    • Hei Annette og takk for hyggelig kommentar! Ja, Gdansk reiser jeg gjerne tilbake til. Akkurat passe stor og med masse sjarm! Du må nok besøke utsiktsplassen neste gang. du tar turen – gjerne med en piknikkurv om det er om sommeren du tar turen 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.