Langsua nasjonalpark er perfekt for deg som ikke har gått så mye i fjellet og kanskje vil prøve deg på en hytte til hytte tur for første gang. Terrenget er lettgått og det er kort avstand mellom hyttene.

Tidligere i år fikk jeg en melding fra min kusine som er bosatt i Berlin…

Kan vi ikke ta en tur i fjellet i sommer? Jeg har altfor mye asfalt under bena og trenger frisk luft! Men husk – jeg har aldri gått i fjellet før og jeg trener ikke spesielt mye!!!

Så, da var det bare å finne frem kartet og peile seg ut et passende området. Valget falt på Langsua eller som det også ble kalt før; Huldreheimen, som forøvrig er et mye mer passende og finere navn.

Her er det mellom 6 og 16 km mellom hyttene, og flere av hyttene har du derfor innenfor rundt 3-4 timers gangtid. Ikke er det spesielt store høydeforskjeller heller. Det meste av terrenget ligger mellom 1000 og 1200 høydemeter, så man går fra fjellbjørkeskog til flott fjellterreng rett over tregrensa. Dette gir mange muligheter for deg som er fersking på hytte-til-hytte turer, har med deg barn eller rett og slett for deg som ikke liker så lange dagsetapper. Og ønsker du lengre dagsetapper, er det bare å hoppe over en hytte og fortsette til neste. Mulighetene er mange i dette området!

Langsua Nasjonalpark i Huldreheimen. Storeskag DNT hytteVår tur starter på Storeskag. Hit kan du kjøre helt inn (bomveg 50 kr), og er derfor et godt alternativ om du kommer opp sent, så kan du starte med en overnatting her før du begynner ferden innover fjellene.

Siden vi hadde hele dagen fri, kom vi inn ved lunsjtider. Etter en god lunsj og en prat med trivelige turfolk, satte vi kursen mot vår første hytte skulle være enten Skriurustren eller Storkvelvbu. Det er det som er så fint med fjellturer i dette området, du kan avpasse lengden etter dagsformen og været. Plan A var å overnatte på Skriurusten etter ca 3 timers gange, men siden solen strålte og formen var på topp, valgte vi å gå for plan B som var turen videre til Storkvelvbu. Dette er ytterligere 6 km som tilsvarer ca 2 timers gange i dette terrenget.

Storkvelvbu er en hytte fra 1948 og er den første hytta til DNT med proviantlager. Det er også den hytta som har den høyeste beliggenheten (1200 moh) i Huldreheimen. Siden dette er en hytte som ligger midt i rutenettet i Huldreheimen, så kan du forvente mye gjester her. Er du en riktig viking, kan du ta et forfriskende bad i bekken rett utenfor hytta.

Dagen etter har vi valgt oss ut den litt mindre hytta Haldorbu. Det er en fin tur gjennom området som heter Nordre Langsua. Vi var nok litt opptatt av fin utsikt og skravling, for vi gikk forbi stiskillet som tar deg den korteste veien til Haldorbu. Siden terrenget er oversiktlig og været var helt suverent denne dagen, staket vi oss bare ut riktig retning inn på den opprinnelige stien igjen.

Turen mellom Storkvelvbu og Haldorbu er ca 10 km, og du bør beregne ca 3 timers gangtid mellom hyttene. Vi brukte 4 timer inkludert den ekstra sløyfa og pause.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADen siste biten ned til Haldorbu, går i tett fjellbjørkeskog. Hytta ligger flott til i bjørkeskogen på en åpen plass med både kuer og sauer som beiter utenfor. Hytta ligger på et inngjerdet området, nettopp for å slippe at både kuer og sauer skal komme innenfor. Det sies at kuer er dumme dyr, men jeg vet ikke helt om jeg er like enige. Disse unge kyrne klarte ihvertfall å åpne grinda helt på egenhånd slik at de fikk spiste gresset på den riktige siden. For vi vet jo alle at gresset er grønnere på den andre siden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå Haldorbu var det ikke like folksomt som på Storkvevlbu. Utover ettermiddagen fikk vi besøk av en hyggelig fyr med en søt valp. Så da gikk kvelden med på å utveksle turerfaringer og hyggelig prat ellers. På fjellet møter du alltid så mange trivelig folk!

Langsua nasjonalpark Huldreheimen, Haldorbu DNT hytteVår siste etappe skulle bli tilbake til Storeskag der bilen var parkert. Dette er en etappe som stort sett går på rundt 1000 høydemeter og er ca 10 km. Beregn 3 timer på denne etappen. Har det vært mye nedbør, er det veldig vått på denne strekningen da den går over flere myrpartier. Elven skal krysses flere steder. Ved mye vann i elven, må du derfor lete litt etter beste sted å krysse tørrskodd over på, så pass derfor nøye med på å komme inn på stien igjen med en gang etter at du har krysset elven. Flere steder mistet vi stien og måtte karre oss igjennom både buskas, kratt og sugende, våt myr. Med telefonens gps og medbragt papirkart, kom vi relativt lett inn på stien igjen.

Og du… den som var først opp alle bakkene som om det var en lett søndagstur vi gikk, det var den utrente (og myyyyye yngre) kusina! Sånn, hvis du lurte altså…

Hvordan komme seg hit?

Det enkleste er nok å bruke bil som vi gjorde. Vi har gått i den vestre delen av Langsua nasjonalpark. Fra Fagernes er det ca 42 km å kjøre videre nordover til Storeskag via bomveg (50,- kr).

Ønsker du å starte i den østre delen av Langsua, kjører du via Lillehammer. Herfra er det 64 km (ca 1,5 time med bil), og du kan parkere ved den betjente DNT-hytta Liomseter. Dette er et perfekt sted å avslutte en liten rundtur i fjellet på, da du kan få både en varm dusj og en deilig 3-retters middag servert.

Man kan også parkere flere steder i Espedalen, samt ved DNT-hytta Storhølister. Mulighetene er derfor mange, og du kan velge startsted ut i fra det stedet som er enklest tilgjengelig for deg.

Pris for overnatting er 245,- per natt for medlemmer av DNT, og 355,- for ikke-medlemmer.

Her kommer en liten oppklaring på navnet Huldreheimen vs Langsua Nasjonalpark. Langsua nasjonalparkstyre har opplyst meg om følgende: «Vil bare gjøre deg oppmerksom på at dette fjellområdet ikke heter Huldreheimen! Et slikt navn har ingen tradisjon her og har aldri vært brukt lokalt. Det er en DNT-oppfinning fra 2005. Fra 2016 sluttet DNT også å bruke Huldreheimen, og navnet på dette fjellområdet har etter opprettelsen av Langsua nasjonalpark i 2011 blitt ‘Langsua’.»

Tusen takk til nasjonalparkforvalterne for nyttig og oppdatert informasjon!

Previous articleTindebyen Åndalsnes og mektige Romsdalseggen
Next articleFinse – med bretur og topptur i vakker natur

7 COMMENTS

 1. Hei Elisabeth!

  Fin blog! Vil bare gjøre deg oppmerksom på at dette fjellområdet ikke heter Huldreheimen! Et slikt navn har ingen tradisjon her og har aldri vært brukt lokalt. Det er en DNT-oppfinning fra 2005. Fra 2016 sluttet DNT også å bruke Huldreheimen, og navnet på dette fjellområdet har etter opprettelsen av Langsua nasjonalpark i 2011 blitt ‘Langsua’. Fint om du sprer denne kunnskapen videre! Mvh Langsua nasjonalparkstyre v/nasjonalparkforvalterne

  • Hei og tusen takk for besøket på bloggen min og hyggelig kommentar! Ahh… det var godt å få en oppklaring på dette med navnet. Ikke så lett når det til og med har stått Huldreheimen på kartene jeg har hatt. Jeg skal få oppdatert innlegget mitt med denne informasjonen jeg 🙂 Tusen takk for nyttig informasjon 🙂

 2. Heisann,

  Nok en gang planlegger vi å følge i dine fotspor. Vi har tenkt å dra til Langsua i romjula på ski, så sant skiføret tillater det.
  Siden det er korte dager og vi skal ha med barna, tror jeg det blir bra med relativt korte etapper.
  Jeg har sett på kartet og det virker ganske flatt, men spørsmålet mitt er om du tror det er greit terreng å dra pulk?
  Vi planlegger å dra til Yddin Fjellstogo – Storeskag – Haldorbu – Storkvolvbua – Skriurusten – Skoreskag – Yddin Fjellstogo.

  Hilsen gjengen i 19topper.blog

  • Heisann! Så moro å høre! Det gleder meg stort 🙂 Jeg har jo også gått litt på ski her, men kun mellom Storhøliseter og Skriurusten. Her er det helt fint å gå med pulk vil jeg tro. Noen bakker er det jo, men ikke verre enn at pulk er innafor. Jeg har noen hytter igjen i dette området, så kanskje jeg også skal komme meg oppover i vinter for å besøke disse med ski på beina? Håper det kommer nok snø til at dere får tatt turen! Gleder meg til å lese!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.