17. mai kan feires på mange forskjellige måter. Mange av oss er nok tradisjonsbundene og gjør det samme år etter år. Før måtte jeg til byen og se på barnetoget, sitte på en overfylt uteservering på jakt etter litt mat og drikke, tråkke meg gjennom store folkemengder og få gnagsår av bunadskoene. Jeg må ikke det lenger. Jeg vil veldig gjerne lufte bunaden min, men det er ikke krise om bunaden må stå over en feiring. 17. mai feires for det.

I år dukket muligheten for en liten hyttetur opp. En hyttetur med min kjære, i en tretopp i rolige omgivelser og utsikt til Oslofjorden. Jeg pakker med meg norske flagg og litt ekstra god mat og setter meg i bilen for en drøy times kjøretur sør for Oslo.

Vel fremme i Nykirke utenfor Horten, forteller google oss at vi skal ta av på en liten grusvei. Vi humper oss inn det siste stykket omgitt av furuskog og åkre. Vi følger skiltet til hytta vi skal bo, Ugleredet, og før vi vet ordet av det ser vi hytta og den fantastiske utsikten som ligger foran den.

Jeg hopper ut av bilen og tar meg til hytta via en liten gangbru. Siden hytta ligger noen få meter fra Veggefjellstupet, er adkomsten plassert på samme høyde som hytta. Det føles ikke sånn med en gang, men hytta er bygget 8 meter over bakken, og når du kommer ut på terrassen foran hytta, merker du definitivt at du er i tretoppene. Her kan du se nesten 100 meter rett ned til Oslofjorden.

Utsikten fra Ugleredet

Vi pakker tingene ut av bilen og jeg begynner forberedelsene til kveldens middag. Kjøkkenet er velutsyrt og har akkurat det du trenger for å kunne kokkelere. Det er mange gjennomførte detaljer i hytta. Alle knaggene er små kvister som er skrudd fast i veggen og møblene er håndlaget med tømmer fra Veggeskogen utenfor hytta. Måltidet nytes med utsikten rundt oss. Utsikt er så beroligende og jeg blir aldri lei av å skue utover fjorden.

Vi legger oss gode og mette i de deilige sengene og jeg vet jeg kommer til å våkne tidlig. Soverommet har vinduer ut mot utsikten og den gjemmes selvfølgelig ikke bak mørke gardiner.

Siden jeg ikke er vant til å sove uten gardiner, våkner jeg flere ganger. En av gangene er rett før soloppgang. Jeg kryper ut av dyna, knipser et par bilder og legger meg i senga igjen. Ikke lenge etterpå står sola allerede høyt på himmelen og alt tyder på at vi får en fantastisk 17. mai-morgen!

Noen timer senere spiser jeg årets første utefrokost. Ikke bare nyter jeg utsikten sammen med frokosten, men jeg får selskap av både ekorn og småfugl. Det er nemlig 3 fuglebrett på terrassen som det er viktig å etterfylle med solsikkefrø, da kommer nemlig disse sultne ekornene og fuglene og holder deg med selskap. Jeg må finne frem fugleboken som ligger inne på hytta, for småfugler er virkelig ikke min sterke side. Jeg finner ut at det både er grønnsisik, spettmeis, kjøttmeis, linerle og dompap på besøk, og til og med hakkespetten ser jeg innimellom.

Etter frokost tar vi oss en tur i nærområdet. Vi går innom de 4 andre hyttene som tilhører Tretopphytter Oslofjord. Alle hyttene er like, men de ligger litt forskjellig til. Alle ligger såpass langt unna hverandre at du hverken hører eller ser noe til de. Ugleredet og Våkeredet er de eneste som ligger såpass nærme hverandre at du kan skimte hyttene når du står på terrassen. Det eneste som skiller hyttene fra hverandre, er utsikten. Alle har fantastisk utsikt. Falkeredet har kveldssol, mens de øvrige har morgensol.

På tur til Slettefjell

Vi tusler videre bort til Slettefjell. Like ved Falkeredet går det en sti innover i skogen. Ikke så lenge etterpå kommer vi ut på en åpen plass og en helt sinnsyk utsikt. Her kan vi se innover både Drammensfjorden og Oslofjorden. Rett nedenfor har du det som kalles Veggefjell – et stup rett ned. Her gjelder det å holde seg godt innafor kanten hvis du fort blir svimmel av høyder.

Jeg finner en liten postkasse med en turlogg. Et skilt sier at vi er på 115 moh. Jeg skriver meg inn i turloggen og legger igjen en 17. mai hilsen. Man kan også gå en sti ned til Varnestangen som ligger rett nedenfor utsiktspunktet. For å finne denne stien, må du tilbake til veien og gå inn på en ny sti bare noen meter sør for stien inn til Slettefjell.

Det bugner av de fine fiolene Natt og Dag. Vi nyter utsikten litt til før vi finner veien tilbake til det lille redet vårt. En venninne av meg kommer ut for å avrunde 17. mai med oss, så middagen må forberedes.

Yr hadde sagt det skulle være overskyet på ettermiddagen, men når vi spretter sjampanjen er det fortsatt strålende sol på terrassen vår. Det er dog litt vind, men ikke verre enn at vi nyter ettermiddagens siste solstråler ute. For et herlig sted å feire 17. mai.

I løpet av natten blir det både vind og regn, og det er like fascinerende å sove blant tretoppene i dette været der du kan høre regnet tromme på de store takvinduene og se tretoppene vaie utenfor. Dette stedet er like fint om det er strålende sol eller ruskende regnvær. Jeg er selvfølgelig svært takknemlig for at jeg fikk oppleve morgensol og 17. mai frokost utendørs.

Praktisk informasjon om Ugleredet

 • Hytta har kombinert stue og kjøkken
 • Bad med biotoalett og dusj
 • Soverom med dobbeltseng
 • Hems med 5 madrasser
 • Ugleredet er den eneste av hyttene som er rullestol- og barnevognvennlig.
 • Hyttene er utstyrt til 8 personer
 • Vedfyring for de kalde dagene
 • Innlagt vann, gasskomfyr og gasskjøleskap

Hytta kan faktisk huse hele 9 personer. I tillegg til en dobbeltseng og 5 madrasser på hemsen, kan man sove 2 personer på brisken i stua. Hytta er liten, men allikevel ganske romslig. Min personlige mening er at 4 personer er helt perfekt.

Hytta har 2 store skyvedører, så ved å åpne begge to helt opp, utvider man stua og gir mer rom. Er man derfor her om sommeren og det er fint vær, vil dette gi en mer rom og tumleplass. Så om man er mange på hytta en varm og deilig sommerdag, er dette helt uproblematisk.

Hyttene er populære, så skal du være her en helg, bør du booke i god tid. Har du anledning til å være her en ukedag, får du hyttene til en gunstigere pris.

Pris per hytte, fra kr. 2.990,- per døgn til 4.990,- per døgn i helg og røde dager.

Mer informasjon og booking, gjøres på hjemmesidene til Tretopphytter Oslofjord.

Hytta ble besøkt i mai 2019.  

Previous articleKortreist hyttetur – Fjellvang i Lillomarka
Next articlePå min aller første tur med hengekøye i Nordmarka

4 COMMENTS

 1. Åh fy søren, altså, det så ikke mye feil ut. Ser ut som en utrolig flott hytte, en nydelig utsikt, og så morsomt med massevis av fugler og ekorn rett på utsiden av døra. 🙂 Å sove i en tretopphytte er definitivt på ønskelista mi. 🙂

  • He he, du har helt rett – det er ikke mye feil her altså! Veldig mange får en overnatting i gave ved en spesiell anledning – sett den opp på ønskelista de der du! Håper virkelig du får tatt turen en gang. Bare det å våkne til denne utsikten var veldig spesielt 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.