Jeg har mange fine turer jeg liker å gå i Oslomarka, og turen der jeg tar toget til Movatn og går tilbake til byen, er blant mine favoritter. Den er sånn akkurat passe lang til at den også kan gjennomføres på en ettermiddag. Det har faktisk hendt at jeg har løpt hjem også – ikke fordi jeg skulle rekke noe altså, men fordi løypa også er perfekt som en treningsøkt om man liker å løpe.

Det er flere varianter av denne turen. Oftest har jeg både startet og sluttet på Kjelsås stasjon, og her er det også mulighet til å parkere bilen om du ikke kommer med kollektiv transport. Turen starter fra Movatn og hele turbeskrivelsen kan du lese om i dette innlegget: Ta toget til skogs å gå hjem!

Forrige uke tok jeg igjen turen opp i denne vakre delen av Oslo-marka. Jeg hoppet av på stasjonen før, nemlig Snippen. Også herfra går det sti opp til Sinober som er et lite knutepunkt. Turen fra Snippen til Sinober er bittelitt kortere enn turen fra Movatn, men den er til gjengjeld mye brattere, så man bruker ikke så mye kortere tid. Det er uansett fint å variere litt på stiene man går.

Fra togstasjonen er det godt skiltet. Du følger da skiltene til Sinober og Fjellvang (disse hyttene ligger på samme sted). De første 600 meterne går du på grusvei før du treffer på et skilt som tar deg på blåmerket sti helt frem. Stien har blitt godt utbedret, så nå kan du gå tørrskodd hele veien frem. Jeg møter faktisk en av ildsjelene som jobber med stiene på vei inn. Vi slår av en prat og han forteller ivrig om hvilke stier de nå skal ta tak i. Det er en stor jobb å legge ut klopper på stiene. Klopper er de små broene de legger ut f.eks over myrer. Spesielt på våren er det nesten umulig å gå her om det ikke hadde vært for de fine kloppene som er laget.

Nye, fine klopper over våte myrer gjør det mulig å gå tørrskodd fra Snippen til Fjellvang.

Jeg fortsetter videre på stien og krysser vinterløypa der det fortsatt ligger igjen litt snø. Også her ligger det en ny fin klopp. Uten denne hadde jeg hatt vann til knærne. Jeg går forbi skogens variant av skrik (ser du det på bildet øverst til venstre, under?)

DNT har hele 3 hytter i Lillomarka, så når du kommer til Sinober, er du faktisk rett ved alle disse DNT-hyttene. Ja, for her er det ikke bare en hytte, men hele 3 hytter samlet nesten på ett tun. Og det er 3 helt forskjellige hytter også.

Nydalshytta – for store grupper

Skal du overnatte på Nydalshytta, må du leie hele hytta. Den er tilrettelagt for store grupper som skoleklasser, barnehager, lag og foreninger (primært barn og ungdom). Hytta har innlagt strøm og vann og det er 17 sengeplasser fordelt på 3 soverom.

Røverhula – for deg med hund

Den aller minste av disse 3 hyttene er faktisk den hytta i Oslo-marka jeg besøkte sist, nemlig Røverhula. Dette var også den hytta jeg sov aller første gang på helt alene. Da var det mørkt og sent på høsten. Det gikk jo bra det også. Denne hytta er tilrettelagt for deg med hund, så her finner du hundebur inne på hytta.

Les mer: Kortreist hyttetur: Røverhula – mutters alene under årets første vinternatt

Fjellvang – perfekt for barnefamilier!

Den siste av disse 3 hyttene i Lillomarka, er Fjellvang. Turen fra Snippen og Movatn er ikke lengre enn at denne turen er perfekt å gjennomføre med mindre barn.

Sist jeg besøkte Fjellvang, kombinerte jeg dette med en tur til flyvraket i Maridalen. Overnatter du her og skal ta turen til flyvraket, må du først gå til Movatn. Herfra er det ca 3 kilometer å gå videre innover i Nordmarka. Hvis du bommer på stien, er det faktisk litt vanskelig å finne flyvraket. Jeg har skrevet en så grundig beskrivelse som mulig på veien dit og jeg anbefaler turen på sterkeste.

Les mer: Flyvraket i Maridalen

Formålet med denne ukens hyttetur, var egentlig et besøk på Nydalshytta. Siden jeg er frivillig i DNT, er min oppgave å passe på at Nydalshytta til enhver tid er klar for gjester. Så nå var det vårdugnad som sto for tur. Etter en sjaueøkt med den hyggelige gjengen jeg er frivillig med på Nydalshytta, avsluttet jeg dagen med min turvenninne Kari på Fjellvang. Hun hadde ikke tidligere overnattet på denne koselige hytta, og jeg var ikke vanskelig å overtale.

Her er det bare å krype opp i den deilige sofaen med en deilig kopp te og strikketøyet. Hyttetur midt i uka blir jeg aldri lei. Eller hyttetur når som helst egentlig.  

Kjekt å vite om Fjellvang

  • Hytta har vedfyring og panelovner
  • Det er innlagt strøm og mat tilberedes på vanlig komfyr
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Vann hentes i utekran ved annekset til Nydalshytta
  • 14 sengeplasser på 1 stort rom i 2. etg.
  • Det er ikke tillatt med hund inne i hytta (da må du bo på Røverhula på samme tun)
  • Fjellvang er låst med DNT´s standardlås
  • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
  • Minst en av de besøkende må være medlem av Turistforeningen for å få tilgang til DNT-nøkkelen (standard nøkkel)
  • Husk å forhåndsbooke plass via denne linken

Hvordan komme seg til Fjellvang?

Det er mange muligheter for å komme seg inn til Fjellvang og de 2 andre hyttene, Nydalshytta og Røverhula.

Korteste og raskeste atkomst er på blåmerket sti fra Snippen togstasjon (Gjøvikbanen). Det er ikke så mange gode parkeringsmuligheter her, så dette alternativet er best hvis du kommer med toget. Den første delen fra Snippen, går på kjerreveien som går under toglinja. Følges et lite stykke før du tar skarpt inn til venstre på stien. Følg med, så du ikke går forbi skiltene som viser den blåmerkede stien. Turen er i underkant av 3 km og tar 1 times tid.

Du kan også ta toget til Movatn stasjon og gå herfra. Har du bil, er det enkelt å parkere her. Fin blåmerket sti og noen partier på grus. Turen er ca 3 km og du bruker ikke så veldig mye lengre tid herfra enn om du går fra Snippen.

Andre startpunkter er Solemskogen, Grefsen, Årvoll, Grorud, Nittedal og Sandermosen. Finn frem kartet over Nordmarka og peil deg ut den stien som passer deg best.

Du kan også komme inn til Fjellvang ved å bare gå på grusvei. Da kjører du inn til Steinset (Nittedal kommune) og parkerer like ved bommen. Ca 2,5 km på grus opp til Sinober og noen få meter det siste stykket på sti.

Stiene er Lillomarka er godt merket.

Turen ble gjennomført mai 2019.

Previous articleRondane på langs – fra sør til nord
Next article17. mai i tretoppene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.