På Sri Lanka kan du bestige det svært populære fjellet Adam´s Peak. Det er alltid stas å bestige høye fjell, men det spesielle med Adam´s Peak, eller Sri Pada som det også heter, er at det er et hellig fjell for både buddhister, hinduister, muslimer og kristne. Det er et yndet pilgrimsmål for hele 4 religioner, og har også blitt et svært populært reisemål for turister.

Som den glade fjellvandrer jeg er, må jeg innrømme at å bestige Adam´s Peak var noe av det jeg gledet meg mest til på hele turen.

Adam´s Peak – Sri Lanka´s 5. høyeste fjell

Adam´s Peak er ikke som mange kanskje tror, Sri Lankas høyeste fjell, men med sine 2.243 høydemetre, er det Sri Lankas 5. høyeste fjell. Det aller høyeste, Pidurutalagala (2.524 moh), finner du i Nuwara Eliya og er forbudt å bestige. Dette fordi det på toppen er en militærbase og en sentral plass for landets radarkontroll. Og for at du som turist ikke skal misforstå dette, er toppen klassifisert som Ultra-high security zone.

Les mer fra Nuwara Eliya i dette innlegget: Te-plantasjer, togtur og verdens ende i høylandet på Sri Lanka

Ingen god idé å ta turen utenfor sesong

Tilbake til pilgrimsmålet Adam´s Peak. Vi var inneforstått med at vi skulle bestige fjellet utenfor sesong, men her hadde vi ikke gjort hjemmeleksa vår grundig nok. Lavsesong eller utenfor sesong betyr mer eller mindre at det er stengt. Veien opp til toppen, som består av 5.831 trappetrinn, er ikke fysisk stengt og det er fullt mulig å ta turen opp, men i sesong er trappen opplyst med lykter og det finnes åpne boder der du kan få kjøpt varm te underveis. Dette er et viktig poeng når man skal gå turen midt på natta og i bekmørket. På toppen vil du kunne besøke et tempel og få oppleve en egen sermoni når solen står opp. Alt dette er ikke-eksisterende utenfor sesong. Tempelet er forøvrig også stengt da.

Hadde toppen vært et mål i seg selv, hadde vi jo kunne valgt å gå turen i dagslys. Men hele opplevelsen får du altså gjennom å se de mange pilgrimmene vandre opp, kjøpe varm te fra bodene, gå i det stemningsfulle lyset i trappen, besøke tempelet og oppleve seremonien på toppen, samt se soloppgangen. Og alt dette skjer jo på natta før solen står opp. Når du opplever soloppgangen her oppe, vil du også kunne se skyggen av Adams Peak i det fjerne og det hele skal visstnok være en veldig spesiell opplevelse.

Etter en felles vurdering, bestemte vi oss for at det var ikke var verdt å slite oss opp til toppen i bekmørket. Og vi hadde ikke tid til å bli igjen for å ta turen opp i dagslys. Vi måtte derfor dra noe slukøret vekk fra vår base i Delhouise og jeg må sette opp Adam´s Peak på listen over steder jeg skal besøke neste gang jeg tar tur til Sri Lanka – i sesong vel og merke!

Tips til deg som skal ta turen opp til Adam´s Peak

 • Ta turen i sesong som er fra desember til april, men månedene januar til april er det som regnes som pilgrimmenes sesong.
 • De fleste bor i Delhousie som er en liten landsby helt ved foten av fjellet. Alle hotellene og gjestehusene har meget enkel standard. Siden alle går turen om natta, er dette mer et sted du setter fra deg bagasjen og evnt tar en liten lur.
 • Du kan booke guide, men dette trenger du strengt tatt ikke. Det går en trapp hele veien opp til toppen, så det er bare å følge denne.
 • Man starter turen ved 02-tiden på natta. Dette for å få med seg soloppgangen når du kommer til toppen.
 • Turen til toppen er populær, så det vil alltid være mye folk her. Styr unna dager med fullmåne og nyttårsaften, da er det ekstremt mye folk som vil opp.

Heter fjellet Adam´s Peak, Sri Pada eller Samanalakade?

Kjært barn har mange navn. Og historien bak navnet til dette fjellet er forskjellig. Det kommer rett og slett an på hvem du spør.

 • De muslimske og kristne sier det var her Adam satt sin fot første gang han trådde på moder jord.
 • Buddhistene sier det er fotavtrykket etter Buddha da han vandret her på sin ferd til paradis, mens hinduistene sier det er Shiva sitt fottavtrykk. Derav det singalesiske navnet på fjellet, Sri Pada.
 • Et annet navn på fjellet er Samanalakade – Sommerfuglfjellet – fordi det er her sommerfuglene kommer når de skal dø.

Et lite tips om du tar turen opp:

Mange vandrere har som vane å spørre hvor langt det er igjen til toppen. Dette er ingen god ting å gjøre på vei opp til Adam´s Peak. En vennlig gest er å hilse på de andre ved å si Karuvanai (det betyr fred).

Lillebroren Little Adam´s Peak

Det også noe som heter Little Adams Peak. Den eneste grunnen til at den har fått samme navn, er på grunn av formen på fjellet. Jeg syns for så vidt at det er ganske mange fjell som ligner på Adam´s Peak jeg da. Lille Adam er på langt nær så høyt, 1.141 moh, og de fleste starter turen i Ella som ligger på drøye 1.000 meter over havet.

Den lille Adam´s Peak sett fra hotellet vi bodde på

Ella – backpackernes mingleplass i høylandet

Ella er Sri Lankas samlingsplass for backpackere. Her finner du hippe og trendy kaféer og barer, samt et utallig utvalg av billige hosteller og gjestehus. Veldig mange tar den populære togturen til eller fra Ella, noe som gjør Ella til et populært stopp på en rundreise i landet.

Ønsker du å bo litt mer rolig og eksklusivt, kan jeg anbefale 98 Acres som vi bodde på. Det ligger litt høyere opp i fjellene, ca 5 minutters kjøretur fra Ella. Det ligger rett ved foten av Little Adam´s Peak og her er du omringet av teplantasjer.

De fleste tar turen opp til Little Adam´s Peak ved soloppgang og solnedgang, men rekker du ikke det, så bare pass på å unngå å være der midt på dagen siden det blir fryktelig varmt å gå når solen er på sitt høyeste. Selv valgte jeg å nyte en soloppgang og morgen-te fra terrassen, mens jeg kunne nyte utsikten til både Little Adam´s Peak og Ella Rock. Sistnevnte fjell kunne jeg fra terrassen se stikke opp fra baksiden av åsen, og turen opp til Ella Rock er også en svært populær fottur fra Ella. Beregn ca 3-4 timer på turen til Ella Rock (fra Ella). Jeg fikk ikke selv gått denne da tiden ikke strakk til, men siden vi gikk lille Adam´s Peak, så så vi oss fornøyd med det.

Soloppgang fra terrassen på hotellet
Ella Rock

Litte Adam´s Peak er nesten som en liten knaus fra vårt ståsted. Turen opp tar derfor bare 20-30 minutter og går gjennom vakre teplantasjer hele veien opp til toppen. Veien er bred og fin og på slutten av turen er det laget trappetrinn opp til toppen.

På toppen har du en fantastisk utsikt over fjellene i høylandet. På et lite platå på toppen er det også plassert et par statuer av Buddha.

Om hotellet 98 Acres

Hotellet har rom i 6 forskjellige kategorier, og vi har rommet i kategorien Premium Delux. Rommene er store og fine og har en stor terrasse med utsikt over te-plantasjene, Little Adam´s Peak og Ella Rock. God trening får du med på kjøpet, siden hotellkomplekset er fordelt på flere bygninger i en ganske bratt fjellside. Alle rommene er fordelt nedover fjellsiden slik at alle har nydelig utsikt. Restauranten, resepsjon og basseng finner du selvsagt på toppen. Bagasjen (og også deg selv om du vil) blir hentet og kjørt rundt i små golfbiler.

Fasiliteter på hotellet

Hotellet har også en SPA-avdeling, og ikke overraskende nok klarte jeg å lirke inn litt tid her. Jeg bestilte en times massasje og den litt lange togturen tidligere på dagen ble massert ut av kroppen. Etter massasjen var det derfor bare å nyte litt rolig alenetid i solnedgang på terrassen før middagen skulle nytes i hotellets egen restaurant.

Til et et så ekslusivt hotell å være, ble jeg skuffet over servicen og mangel på kunnskap i restauranten. Maten var det derimot ikke noe å utsette på. Frokosten dagen etter var nok den beste på hele turen. Et stort pluss for at de skjærer opp frukt på forespørsel og lager fersk smoothie fortløpende. Dette er et hotell jeg kommer til å besøke igjen om jeg tar turen tilbake til Ella.

Tidligere innlegg fra Sri Lanka:

Rundreisen på Sri Lanka er delvis sponset av Norlanka Travels. Flybillett og flere måltider har jeg dekket selv. Foto og historiene er som vanlig alltid mine egne uten føringer på hva som skal skrives. Turen ble gjennomført i november 2017.

Previous articleVærøyene  – der du lever i ett med været
Next articleVinterpadling i den svenske skjærgården

4 COMMENTS

 1. Spennende lesing og mange gode tips. Vi planlegger for India nå og noen dager på Sri Lanka hadde ikke vært dumt ? Sistnevnte hotell virker veldig fint og det må være artig å bestige Adams Peak. Ella virker også verd å få med seg. Jeg har lest de andre innleggene dine fra Sri Lanka også og det mange interessante muligheter ?

  • Hei Laila! Så koselig å høre at jeg har kunnet gi deg mange tips til Sri Lanka da! Jeg håper dere får tatt turen til dette vakre landet. Jeg lengter stadig tilbake og vil veldig gjerne se mer – og selvfølgelig bestige Adam´s Peak. God tur når den tiden kommer 🙂

 2. Super spændende læsning, Elisabeth ? Naturen er da ubeskrivelig smuk og frister til et besøg. Vi har endnu ikke været på Sri Lanka men jeg vil rigtig gerne besøge landet for der ser meget smukt ud. Tak for inspiration, Elisabeth.

  /Annette

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.