Det er 2,5 år siden jeg var i Riga for første gang, og når jeg tenker tilbake på hva jeg likte så godt da, er det maten jeg husker som en spesielt god opplevelse. Uansett hvor vi valgte å spise, fikk vi god mat, og latvierne vet å sette pris på egenproduserte og lokale råvarer. Det som overrasker meg, er at de bruker en del bær som f.eks tindved, tranebær, multer og rognebær. Det er jo ikke det at disse ingrediensene er ukjente i vårt kjøkken, men jeg treffer de sjelden under mine restaurantbesøk i Norge. Mitt besøk denne gangen bekreftet egentlig bare mine opplevelser fra forrige tur. Riga er et must for deg som setter pris på god mat.

Her er mine beste tips til valg av restauranter i Riga:

Kalku Vārti – min personlige favoritt!

Hjemmeside: www.kalkuvarti.lv

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eieren Raimond har vunnet flere priser innenfor gastronomiske konkurranser, og kan smykke seg med tittelen ”Latvian Chef of the year” 2 år på rad. Han driver restauranten Kalku Vārti og dette er virkelig et stykke matkunst. Vi får servert en tasting meny og hver rett er en eksplosjon av smaker. Ønsker du virkelig en matopplevelse utenom det vanlige, ville jeg tatt turen hit. Raimond tar selv ofte turen ut i restauranten og forteller deg om retten du har foran deg på tallerkenen. På bildet over ser du blant annet verdens mest perfekt stekte biff, tindvedsorbet, og en «lasagne» av lagret skinke og nydelig ost. En virkelig ung, talentfull og kreativ chef! Skal du velge kun én restaurant, bør du velge denne! Min favoritt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Restauranten er lett å finne. Bare følg veien fra Frihetsmonumentet nedover og inn i gamlebyen. Den første åpne plassen du kommer til heter Livu square, og her ligger restauranten god synlig.

 • Prisnivå: Forrett: 7-15 Euro, Hovedrett 15-30 Euro, Dessert 6-10 Euro. Et glass vin ca 7 Euro.
 • Adresse: Kalku Iela 11a

Valtera Restorans

Hjemmeside: www.valterarestorans.lv

Dette er den første restauranten i Latvia som kun bare bruker lokalproduserte produkter. Menyen varierer derfor fra sesong til sesong. Da jeg bestilte svart te, fikk jeg faktisk beskjed om at dette hadde de ikke på menyen da te var litt vanskelig å dyrke i Latvia. Det eneste de har som ikke er lokalprodusert, er ifølge eieren Valters Zirdziņš, salt, pepper og kaffe! Koselige og intime lokaler i en hyggelig sidegate i gamlebyen. Rettene avbildet er gresskar- og ingefærsuppe med brødpudding og lokale bær. Hovedretten er oksekjake med gulrotpuré, grillet løk, grønne delikatessebønner og en reduksjon av buljong. Oksekjaken hadde kokt i flere timer og var så mør at den smeltet i munnen. Restauranten finner du i en av de små, hyggelige gatene like ved Riga domkirke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Prisnivå: Forrett: 7-13 Euro, Hovedrett: 8-21 Euro, Dessert: 6-7 Euro
 • Adresse: Miesnieku iela 8

Kolonāde

Hjemmeside: www.kolonade.lv

Ligger rett ved kanalen, med utsikt til både Frihetsmonumentet og den lekre Operaen. Restauranten har store glassvegger og på kvelden får den en ekstra hyggelig atmosfære. Stilig, loungeaktig restaurant med behagelig bakrunnsmusikk og hyggelig betjening som har god kunnskap om vin. Her fikk vi blant annet en yoghurtdrikk som aperitiff (vel, strengt tatt ikke en aperitiff siden den ikke inneholder alkohol, men jeg syns nå vi kan kalle det allikevel siden det var en drikk), og bringebærsorbet som en mellomrett for å nøytralisere smaken før hovedretten. På bildet under ser du hovedrett med svin, rødbetpuré, syltede og marinerte småløk. Til dessert fikk vi restaurantens egen variant av creme brulee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Prisnivå: Forrett: 5-15 Euro, Hovedrett: 10-24 Euro, Dessert: 5-6 Euro
 • Adresse: Brivibas bulvāris 26

MUUSU

Hjemmeside: www.muusu.lv

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I nok en hyggelig sidegate, like ved St. Peterskirken, finner du MUUSU. En restaurant med interiør i nordisk stil; rene linjer, originale mursteinsvegger og treverk. En moderne, nordisk look med andre ord. Vi spiser en 3-retters lunsj og du kan velge mellom 3 forskjellige forretter og hovedretter, samt dagens dessert.

Avbildet under ser du min hovedrett, en butterdeigskål fylt med kanin i en saus av eplecider og sennepsfrø. Til dessert får vi en deilig kake som jeg vil påstå er en fusjon av gulrotkake og ostekake. Det er (heldigvis) ikke ofte jeg spiser en 3 retters til lunsj, siden jeg nærmest trillet ut av restauranten etter endt måltid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Pris for 3-retters lunsj: 15 Euro. Serveres mellom 12:00 – 16:00 alle ukedager.
 • Adresse: Skārnu iela 6

Elements

Hjemmeside: www.tallinkhotels.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er en hotellrestaurant og tilhører Tallink Hotel som ligger noen kvartaler utenfor gamlebyen, rett ved togstasjonen. Restautanten Elements har fått navnet etter de fire elementene; vann, luft, jord og ild. Vi møter Svetlana som driver denne restauranten. Hun går igjennom menyen vår og viser oss hvordan deler av den forberedes og lages. I tillegg får vi litt historie om den lokale, tradisjonelle maten i Latvia. På Elements serverer de europeisk smak med en egen lokal tvist.

Blandt rettene vi fikk servert, var det en forfriskende mellomrett av rødbet- og rosmarinsorbet toppet med varmt skum av solbær. Hovedrett var pattegris, tindved- og søtpotetmos, bønnesalat og marinert plomme. Til dessert fikk vi en herlig blanding av eikenøttis, eplekake, rognebærmarmelade og en hazelnutbar av marsipan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Prisnivå: Forrett: 7-9 Euro, Hovedrett: 11-21 Euro, Dessert: 6-7 Euro.
 • Adresse: Elizabetes iela 24

Etter å ha fråtset meg gjennom alle disse restaurantene på 3 dager, kan jeg konstatere at Riga kan mat! Foruten å spise, er Riga en koselig by å besøke nå i førjulstiden. Med julemarkeder og SPA som en annen spesialitet, er det verdt å besøke Riga som bare ligger knappe 2 timer unna med fly fra Norge.

Les mer fra Riga: 7 tips til en førjulshelg i Riga

Reisen ble gjennomført desember 2015 og var et samarbeid med Nordic Nomads og Live Riga

Previous articleBli med på suppekonkurranse i Skottland
Next article7 tips til en førjulshelg i Riga

6 COMMENTS

 1. Uhh ja man får rigtig dejlig mad i Riga. Spændende at læse dit indlæg om de restauranter som i besøgte på jeres tur. Vi prøvede kun Elements da vi var afsted men det var bestemt mad i den gode ende af skalaen. Super spændende at læse din anmeldelse af stedet 🙂

  • Hei Ontrip.dk! Takk for hyggelig kommentar og moro at dere også har prøvd Elements. Jeg ble virkelig imponert over nivået på restaurantene i Riga! Ble forresten veldig nysgjerrig på den lokale maten generelt i Latvia, så kanskje jeg må prøve meg på en tur utenfor Riga ved en senere anledning 🙂

 2. Det var da så lidt, altid dejligt at læse madanmeldelser og det er jo en stor del af en oplevelse af et andet land. Ja, der er et højt niveau på restauranterne i Riga og vi var heldige at finde en gourmet restaurant der lavede lettisk mad. På et smukt boutique hotel Gallery Park fandt vi Restaurant Renommé, hvor vi fik super spændende lettisk mad i MEGET smukke omgivelser. Vi fik den ekstra bonus også at se hotellet.
  Hvis du er nysgerrig 🙂 kan du læse om det her Elisabeth:
  http://ontrip.dk/restaurant-renomme-paa-gallery-park-hotel-riga-letland/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.