I desember liker jeg egentlig å ta livet helt med ro. Det er måned hvor folk stresser seg opp med juleforberedelser og festligheter. Jeg prøver så godt jeg kan å bli ferdig med gavene før adventstiden begynner. I år har jeg nesten klart det. Jeg liker å sette meg ned med en varm og god kopp te, krype under ullpleddet i sofaen, tenne stearinlys og bla i reisebøker som gir meg inspirasjon. Jeg vil alltid ut på nye eventyr, men jeg vet ikke alltid hvor. I lengre tid har jeg fulgt bloggen Scottish Moments. Her forteller svenske Angelica deg om sitt nye hjemland Skottland. Etterhvert som tiden har gått, har jeg bare fått mer og mer lyst til å reise hit. Skottland står derfor på ønskelisten min over destinasjoner jeg vil besøke til neste år. 2015 ble kåret til matens og drikkens år i Skottland og Angelica frister oss derfor med en historie i denne forbindelse, og er gjesteblogger hos meg i dag. Les hennes historie fra fiskerbyen Cullen, nordøst i Skottland.

2015-11-28_0003
Nere i hamnen i byn. (Foto: Angelica – Scottish Moments)

År 2015 har blivit krönt till matens och dryckens år i Skottland och det har genomsyrat landets event och happenings hela året. Det har varit chokladfestivaler, marknader, provsmakningsevent och banketter av olika slag. Man har firat den lokalproducerade maten, råvarorna och traditionella recepten och stolt låtit besökarna ta del av Skottlands naturliga skafferi med allt från fisk och skaldjur till vilt, bär och såklart whisky.

Skottland är också känt för att anordna tävlingar av alla möjliga och omöjliga slag. (Eller vad säga som Årets träd … eller haggiskastning…?)

2015-11-28_0004
I hamnen finns små fiskebåtar och fiskeattiraljer vilket bidrar till den mysiga atmosfären. (Foto: Angelica – Scottish Moments)

Så jag tänkte att det kunde vara kul att ta er med på ett event som kombinerar Skottlands lokalproducerade mat med deras förkärlek för tävlingar och då hamnar vi på Cullen Skink World Championships i fiskebyn Cullen i nordöstra Skottland, en tävling som hålls i november varje år och drar till sig uppmärksamhet från hela världen.

Vad är då Cullen Skink? Det är en traditionell soppa gjord på potatis och rökt fisk och den har funnits i Skottland i generationer och också spritts över världen. Den härstammar som namnet antyder från just den här byn, som ligger så vackert vid Nordsjön.

Tävligen, som har två klasser; “traditionell” och “med en twist”, hålls på Cullen Bay Hotel. Hotellet i sig själv är värt ett besök då det ligger i en vacker gammal byggnad på ett krön med utsikt över havet där vilda delfiner med jämna mellanrum roar gästerna som sitter vid de stora panoramafönstren och avnjuter sin frukost. När jag var där var det till och med en haj som hade strandat inte långt från hotellet, så det råder ingen brist på djur och naturupplevelser i området.

2015-11-28_0005
Utsikt från hotellets matsalsfönster. Här ser man ofta vilda delfiner. (Foto: Angelica – Scottish Moments)

Ett event som detta är ett perfekt sätt att träffa lokalbefolkningen och lära sig mer om deras traditioner och mat. Passa på att slå dig i slang med byborna och få de bästa insidertipsen när det gäller vad som inte får missas vid ett besök i trakten, både vad gäller naturscenerier och besöksmål. Ett perfekt tillfälle att öva dig på att förstå den skotska dialekten också:). Jag lovar att det blir lättare efter ett tag!

Vann Twistklassen gjorde Alex Grahame som tillvardags jobbar på Hornblowers skaldjursrestaurang i Gourdon (kan rekommendera den restaurangen också förresten) Här kan kockarna leka fritt och det tillsattes ingredienser som t ex bacon, senap och lime. I den här grenen är det bara fantasin som sätter gränserna! Vinnaren Alex hade till exempel tillsatt Vermont i sin soppa.

2015-11-28_0002
Venstre: Både barn och vuxna hjälper till när det kokas soppa i Cullen. Høyre: Vinnarna Iain och Alex. (Foto: Lyn McDonald, Banffshire Advertiser)

Blev du sugen på att vara med i tävlingen, eller att bevittna nästa års VM i Cullen Skink? Boka då in 20e november 2016 i almanackan redan nu och börja finslipa färdigheterna i soppkokning… Kanske kommer nästa års vinnare från Norge! Och kombinera det gärna med en rundtur i detta vackra och spännande land där det finns så mycket att se, uppleva och… smaka.

Takk til Angelica for hennes tips til Cullen Skink! For en foodie som meg, bør jeg vel kanskje planlegge min tur til Skottland på denne tiden av året! Trenger du mer reisetips fra Skottland, så anbefaler jeg at du tar turen til bloggen Scottish Moments. Her finner du tips fra hele Skottland!

Previous articlePå båttur i Phang-Nga bukten
Next articleKulinariske Riga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.