Home Sør Amerika Ecuador Quito – byen du må besøke i 2016!

Quito – byen du må besøke i 2016!

Lonely Planet kårer hvert år destinasjoner som du bør reise til akkurat nå. På listen over de 10 byene du bør besøke i 2016, står Quito som nummer 2. Denne byen besøkte jeg under fjorårets store tur til Ecuador (Galapaosøyene) og Peru.

Quito er en tidligere Inkaby og er et naturlig sted å starte en reise rundt i Ecuador på. Dette er knutepunkt for videre reiser inn i jungelen, til andre deler av Andesfjellene eller til Galapagosøyene. Jeg hadde en dag til rådighet før vår tur skulle gå videre i Peru, så jeg måtte velge meg ut et par attraksjoner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFørstevalget ble å ta turen opp til Teleferico. Hit kommer du med en taubane og vips er du oppe på 3.945 meters høyde. Denne taubanen er verdens nest høystbeliggende taubane. Det er ikke så mye som skjer her oppe, da det meste er stengt eller nedlagt. Det er i grunn litt pussig siden taubanen er relativt ny. Den ble bygget i 2005 og har ingen annen funksjon enn en turistattraksjon. Grunnen til at man tar turen opp hit er rett og slett på grunn av utsikten. Her ser du ned på Quito som ligger godt plassert i en dal. Her oppe er det friskt, så det lønner seg å ha en ekstra jakke eller genser med seg hvis du skal ta turen opp hit. Har du tiden til rådighet, vil jeg anbefalt å gå videre innover og opp til Mount Pichincha, som egentlig er en vulkan. Den høyeste toppen, som også er godt synlig fra Quito, er på 4.784. Husk at om du kommer til Quito som første destinasjon, og tenker at dette er finfin fjelltur å starte med, så må du ikke glemme at du befinner deg veldig høyt, sånn veldig plutselig. En fjelltur her kan fort bli ganske tøff. Lytt til kroppen og respekter høyden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI gondolen på veien opp satt vi sammen med 2 karer som skulle sykle ned igjen. I den passe lange turen på vei opp var jeg derfor rimelig nysgjerrig og måtte spørre dem ut om syklingen i dette området. Jeg ble bare bittelitt (les: veldig) misunnelig og vet hva jeg skal sette av en dag til neste gang jeg er i Quito. Den ene av disse 2 karene, var guiden og kom fra Quito. Av alle steder i verden han hadde syklet, så hadde han vært i Hafjell. Verden er ikke stor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVel nede igjen, hvor vi nok en gang møter disse barske syklistene, får vi hjelp til å få taxi tilbake igjen til byen. Man skal visstnok være litt forsiktig med dette i Quito, da det er mange som driver med piratvirksomhet og lurer deg enkelt. Her oppe var det ingen offisielle taxier da vi skulle tilbake, men med en lokalkjent fyr som tydelig var tydelig på at vi ikke skulle bli lurt, fikset og ordnet han opp for oss.

Vi valgte ut gamlebyen som vårt neste stopp. Det er ikke mindre enn 40 kirker i gamlebyen, og vi tok turen til kirken med navnet Basilica del Voto Nacional. Denne ligger på en liten høyde og gir deg fin utsikt over gamlebyen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFra Basilica tar vi turen ned til Plaza Grande, også kalt Independence Square. Her kan du sette deg ned på en benk og nyte det travle hverdagslivet som haster forbi. På denne store plassen kan du se katedralen, erkebiskopens palass, presidentpalasset (Carondelet) og San Francisco-kirken. De vakre Mangoliatrærne gjør plassen riktig så vakker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMidt på plassen finner du monumentet som er et symbol på deres uavhengighet fra Spania. Kampen for uavhengigheten startet her i 1809, omtalt som «el primer Grito de Independencia» – det første ropet om uavhengighet. Den endelige frigjøringen av Quito regnes for å være dagen for slaget ved Pichincha, 24. mai 1822.

Flere steder i byen finner du de tradisjonelle markedene. Her får du kjøpt alt du trenger og ikke trenger. Vi kjøper noe vi trenger, et stort og fint sjal (korrigering: flere store og fine sjal). Sjal er forøvrig noe jeg alltid har med meg på reiser. Det har reddet meg mang en gang i varme land der aircondition er hyppig brukt (på buss, fly, restaurant, kino etc). Og selvfølgelig i kalde strøk der det er godt å surre et stort sjal rundt halsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta Quito:

 • Beliggenhet: 2850 moh
 • Verdens høyeste beliggende hovedstad
 • 2,6 millioner innbyggere
 • Selv om byen bare ligger 25 km fra ekvator, betyr det ikke at dette er en varm by. Husk varme klær! I snitt er temperaturen 18,7 grader på dagen og 9,3 grader på kvelden.

8 COMMENTS

 1. Uhh det ser godt ud 🙂 Elisabeth. Bestemt et sted vi gerne vil besøge og kan i kolde Polen med – 10 grader sidde og drømme os hen til et besøg. Spændeden sted, dejlige billeder som er meget inspirerende. Sjovt som den bucket liste bare bliver længere og længere som tiden går. Vi troede at den blev mindre 🙂 Tak fordi du delte din oplevelse med os.

  • Hei Ontrip.dk! Man skulle jo tro at jo mer man reiser, jo flere destinasjoner blir krysset av den listen, men det er visst ikke slik det fungerer i realiteten. Og jo mer man leser andres tips, jo lenger blir den listen 🙂 Men da har vi jo noe å drive med resten av livet egentlig… he he 🙂 Koselig å høre at Quito frister. Jeg tror nok jeg må tilbake til Ecuador og se mer av landet. Takk for at dere stakk innom bloggen 😉

 2. Kult! Hit må jeg innom til høsten! =) Stilig at man kan ta taubane helt opp til nesten 4000 meters høyde også! Skjønner at det kan være lurt å være vant til høyder før man stikker opp hit altså.. Kanskje ikke det første man gjør når man kommer frem 😉

  • Ja, det må du absolutt gjøre! Du klarer fint å ta turen opp hit for å nyte utsikten. Skal du derimot gå videre innover til toppen av fjellet, ville jeg nok gjort dette på slutten av oppholdet. Du kjenner faktisk høyden godt «nede» i Quito også 🙂

 3. Jeg tok ikke kabelbanen da jeg var i Quito, men det var litt av en utsikt – enda bedre enn fra El Panecillo!

  Sjal er for øvrig genialt på reise. Det har reddet meg fra både å fryse og å bli solbrent, og er også fint å bruke hvis man må dekke seg til av respekt for befolkningen et sted 🙂

  • Vi måtte velge mellom El Panecillo eller taubanen, og da gjorde vi nok tydeligvis det riktige valget 🙂 Godt å høre at flere har med seg sjal på tur – alle jenter på tur bør i grunn ha med seg et sjal. Et uvurderlig plagg på reise!

  • Hei Helena! Ja, skal du til Sør Amerika en gang, må du legge turen til Quito. Koselig by og et supert utgangspunkt om du vil se mer av Ecuador (som jeg dessverre ikke fikk gjort denne gangen).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.