Home Sør Amerika Ecuador Puerto Ayora – starten på Galapagoseventyret

Puerto Ayora – starten på Galapagoseventyret

Da jeg planla årets store tur som også skulle være bursdagsgave til meg selv, hadde jeg bare Peru i planene. Så ble brått planene endret da den norske turoperatøren kansellerte turen. Jeg og min venninne som var min reisepartner på denne utflukten, måtte gjøre litt research og litt spontant ble derfor Galapagos øyene en del av denne reisen! Og for en fantastisk bonus da!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg visste i grunn veldig lite om Galapagos før jeg dro. Jeg visste at det var en øygruppe utenfor Sør Amerika er sted. Og at det var store skilpadder der!

Galapagosøyene består av 13 store øyer, 60 små øyer og over 40 holmer. Santa Cruz er den øya med høyest befolkning og den største byen er Puerto Ayora. Her finner du flust av reiseselskaper som tilbyr dags- og flerdagsturer både til lands og til vanns. Den aller beste måten å oppleve Galapagosøyene på, er absolutt via båt. Vi skulle tilbringe 3 dager på den koselige båten, Estrella del Mar, men før det skulle vi ha et et døgn på Santa Cruz og Puerto Ayora.

Mitt første inntrykk av Puerto Ayora, er at det er veldig likt typiske turistifiserte kystbyer rundt omkring i verden. På rad og rekke finner du turistbyråer, kafeér, butikker med snorkelmasker og t-shirts med destinasjonsnavnet på, suvenirer på hvert gatehjørne og kelnere som veldig gjerne vil ha deg inn på sin restaurant. Allikevel var det fredeligere her enn andre steder. Sannsynligvis fordi de fleste var ute på sjøen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm kvelden forvandles hovedgaten i Puerto Ayora seg til en eneste lang gaterestaurant. Det er hovedsakelig sjømat på menyen og valget mitt faller helt klart og uten tvil på en hummer. Det er ikke hver dag så fersk og lokalfisket hummer står på menyen. For 25 dollar får jeg en hel hummer, grillet og gratinert med hvitløk. Med en iskald øl som tilbehør konkluderer jeg at det jammen meg er godt å være på farten langt, langt borte hjemmefra igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er også verdt å ta turen ned til havnen. Ute på en av langgangene har en liten sjøløvefamilie lagt seg til rette, helt uberørt av nysgjerrige turister. Sjøløver er liksom en del av Galapagos øyene, de er rett og slett overalt. Bare pass på å ikke gå altfor nære, de kan nemlig bite om de føler for det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFra Puerto Ayora kan du også besøke Tortuga Bay, skilpaddebukta. Det er bare en liten gåtur på en meget godt tilrettelagt vei/sti av stein. På denne årstiden er det hekketid for havskilpaddene. De har derfor funnet seg godt til rette lengre inn på land, og de kommer frem bare om natten for å finne mat i sjøen. Derimot ser vi flere haviguanaer. De kommer opp fra havet om ettermiddagen for å sole seg på stranda. De ser ved første øyekast ut som steiner, så det gjelder å følge med hvor du tråkker. De ligger der helt urørlige som små forhistoriske skapninger. De glipper så vidt med øynene og innimellom spytter de små saltklyser. Dette gjør de for å kvitte seg med det overflødige saltet som blir liggende igjen når vannet i pustekanalene deres tørker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASjøen ved Tortuga Bay er ganske røff, men bare ved å gå litt videre forbi finner du en riktig så rolig bukt i le av de store bølgene. Her finner vi en kajakk for å se om vi kan komme nærmere inn på det rike dyrelivet. En skilpadde kommer opp til overflaten for å trekke luft, men er like fort borte som den dukket opp. Langs land kommer vi helt innpå et rede der fuglemammaen vokter over sine små fugleunger og en blåfot (bluefooted boobie) er også er helt uberørt av at vi stikker kamera omtrent oppi nebbet deres! Det er veldig fascinerende å komme så nært dyrelivet.

På Santa Cruz finner du også Darwin Research Senter. Her har de rundt 1300 babyskilpadder som de slipper ut når de har blitt store nok, ofte må de være helt opptil 7 år før de slippes ut. I tillegg finner du flere av de store skilpaddene. De var også kjent for å huse ”Lonesome George” som var den siste hannskilpadden fra Pinta Island. Han ble over 100 år og døde for bare 3 år siden. Det ble gjort flere forsøk for å få han til å parre seg med en av hunnskilpaddene slik at bestanden av denne arten kunne bevares. Trolig skyldes den manglende familiøkningen den høye alderen til Lonesome George.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGalapagosøyene er resultat av et vulkanutbrudd for mer enn 5 millioner år siden. Det er fortsatt flere mindre vulkanutbrudd og de opptrer hvert 4. – 6. år. Det siste utbruddet var allerede i juni 2015, bare 2 uker før vårt besøk.

Det er i dag bare 5 av øyene som er bebodd, Santa Cruz, San Cristóbal, Floreana, Isabel og Baltra. Santa Cruz og Puerto Ayora er et naturlig sted å starte ditt Galapagosbesøk på. Har du ikke booket noe på forhånd, finner du mange tilbydere her. I lavsesong kan du få ekstremt billige restplasser på båtturer. I høysesong er det derimot ventelister og det anbefales å booke på forhånd. (Mer om båtturen kommer i neste innlegg). Høysesong regnes fra juni til august og fra desember til januar.

Du kommer deg til Galapagosøyene med fly fra Quito (eller Guayaquil hvor flyet mellomlander). Alle besøkende må betale en avgift på 100 US dollar i nasjonalparkavgift + 20 US dollar ved avreise fra flyplassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12 COMMENTS

  • Du sier noe! Nå var jeg så heldig og fikk jo med meg BÅDE Galapagos OG Machu Picchu på denne turen. Det er meg og Ole Brumm det – «Ja takk, begge deler» – he he! Men skulle jeg måtte velge, ville jeg nok valgt Galapagosøyene ja. For et fantastisk og unikt dyreliv!

 1. Det ser helt fantastisk ud:-) Det er jo en drøm, som vi alle har, du har prøvet at udleve. At besøge Galapagos må være den ultimative oplevelse og det er spændende at læse om din oplevelse. Tak fordi du delte den med os 🙂

  • Tusen takk for hyggelig kommentar! Ja, jeg vil tro at Galapagos står på veldig mange ønskelister, og jeg føler meg veldig heldig som har fått oppleve deler av denne øygruppen. Jeg ser jo i ettertid at jeg gjerne skulle hatt litt flere dager her, men det får kanskje bli en annen gang 🙂

  • Ja, og det var minst like fantastisk her som det man ser på bilder. Deilig å starte med en flott natur- og dyreopplevelse, for så å farte videre opp i fjellene i Peru! En veldig fin kombinasjon!

  • Ja, dette går definitivt under kategorien drømmereise. Både skilpaddene og iguanaene er dyr som får deg til å tro at du er på en øy flere hundre år tilbake i tid. Veldig flott at vi fortsatt har slike skapninger på kloden vår!

 2. Så fint og lærerikt innlegg om Galapagos! Det må jo være paradis for dyre- og naturelskere. Bildene med alle øglene var så utrolig kule! Ser jo ut som dinosaurer nesten! :p Gleder meg til å lese om selve båtturen!

  • Takk for det Renate. Dette er definitivt stedet for deg som er glad i både fantastisk natur- og dyreliv. Bildene med øglene er også et av mine favoritter. De var de perfekte fotoobjekter da de ikke rørte seg 1 millimeter en gang!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.