Home Europa Italia Piemonte – vin, trøfler og et gammelt kloster

Piemonte – vin, trøfler og et gammelt kloster

På vår bilferie i Italia og Frankrike, hvor vi besøkte den koselig alpebyen Cogne og Chamonix ved foten av mektige Mont Blanc, vender vi nå snuta sørover. Alpene legger seg bak oss og i stedet åpner det seg vinmarker, små landsbyer skog og vakre, gamle slott. Vi befinner oss i Piemonte, et av Italias mest kjente vindistrikt. Ja, kanskje et av verdens mest kjente vindistrikt. Nylig ble dette området satt på UNESCO sin verdensarvliste takket være dette unike vinområdet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiemonte er litt eventyrlig i grunn. Og veldig avslappende. Området vi er i er Langhe, som betyr ”tunge”, det vil si lange striper av jord. Og det er det her. Vi er på landet, rett og slett.

Vi besøker den koselige byen Alba. Alba regnes som hovedstaden i Langhe og er kjent for sine hvite trøfler, fersken og ikke minst vinproduksjon. Som alle andre steder i Italia, er det siesta når vi ankommer. Klokkeslettet varierer litt, men stort sett er det stengt fra rundt klokken 12 til et sted mellom 15 og 16. Sånn omtrent da jeg vanligvis er ute å vandrer. Cafeéne er heldigvis åpne, så vi setter oss ned på en hyggelig café i gågaten og nyter den italienske siestaen med en deilig lunsj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEt annet sted det er verdt å besøke, er den lille byen Neive. Med ca 3000 innbyggere er dette en stille og rolig by. Det finnes noen restauranter og vinbarer her, men ellers er det hovedsakelig boliger. Her finner du ro med andre ord. En liten byvandring i Neive er som å reise tilbake i tiden. Bykjerner er fra middelalderen og er på listen over de flotteste middelalderbyene i Italia. Byen ligger oppe på en liten ås, og du kan se vinmarker så langt øye rekker. Har du tid, er det verdt å ta turen innom en av mange vingårdene også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVi bor rett utenfor den bittelille landsbyen Santo Stefano Belbo. På kvelden har vi lyst til å oppleve det ekte, italienske kjøkkenet – på lokalt vis. Jeg har funnet en restaurant jeg ikke vet noe om, annet enn at den fikk høye skår på Trip Advisor. Plotter inn adressen på min GPS og lar den vise meg veien. Opp snirklete veier høyt opp i åskammen. Jeg lurer på om det i det hele tatt bor noen her? Og ikke minst om dette er stedet for å drive en restaurant. Omsider er vi fremme. Jeg ser et hus og knapt noe lys? Vi kikker inn i lokalet. Stengt? Neida, det sitter noen inne i lokalet. Vi går forsiktig inn og blir møtt av en blid gutt på omring 10 år. Han kan ikke engelsk. Jeg kan ikke italiensk. Med litt internasjonalt tegnspråk forstår han at vi ønsker å spise. I det vi setter oss på stolen kommer han løpende og utbryter: ”Red or white?” Ehhh… «Red»? sier jeg med en spørrende mine. Så kommer faren i huset oss til unnsetning. Han kan heldigvis litt mer engelsk. Vi spør litt om vinen og får vite at det er han som har laget den. Gutten kommer tilbake til bordet med rødvinen og et brett med salami og nybakt brød med smør til. ”Bon Appetit” sier faren og forsvinner. Der sitter vi som 2 store spørsmålstegn, med en rødvinsflaske på bordet. Vi bestemmer oss for å vente å se hva som skjer. Og det som så skjer er at det kommer rett etter rett på bordet. Innen vi var ferdige, hadde vi fått servert 10 hjemmelagde italienske retter. Og det var moren til gutten som sto på kjøkkenet å lagde hver eneste smakfulle rett. Snakk om å treffe spikeren på hodet! Mer lokalt og bedre enn dette blir det ikke. Denne opplevelsen alene er en av grunnene til at jeg vil tilbake hit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe tilbyr også overnatting i store, hyggelige rom med utsikt over Santo Stefano Belbo. Her kan du sove for 57 Euro per natt. Og en middag for 2 inkludert husets lokale vin, kom på 60 Euro. (Mer info: www.labellaestate.com)

Ønsker du å bo litt mer luksuriøst, kan du overnatte i et gammelt ombygd kloster som Relais San Maurizio. Munkene sitt svar på lykke var helse, skjønnhet og veldedighet. I 1619 bosatte det seg noen munker fra Provence oppe på en høyde rett ovenfor Santo Stefano Belbo. Her var det en konstant behagelig bris hele året og de plantet vinranker og urter. Den samme filosofien er bragt videre med til den dag i dag. Du kan kjenne den rolige og harmoniske atmosfæren og dette klosteret er i dag bygget om til et flott og luksuriøst hotell med 30 rom, der alle rommene er forskjellige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg elsker denne eiendommen med utsikt over de flotte vinrankene og gårdene i området. Vi bor i den bygningen som tidligere har vært en stall. Store rom og en egen hage. Her kan du sette deg ned med et glass lokal vin og bare nyte roen. Filosofere over livet og bare nyte. Dette er grunnen til at jeg trives best utenfor de store byene. Carpe Diem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHer skulle jeg gjerne hatt mer tid slik at jeg kunne syklet meg gjennom området. Mange små veier snirkler seg gjennom vinmarkene. Jeg ser at druene henger tungt på rankene og at det nærmer seg innhøsting. Det er jo da man burde vært her. Vinfestivaler og arrangementer finner du flere steder i regionen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAØnsker du å bo i dette gamle klosteret? Prisene starter fra 310 Euro for et dobbeltrom i lavsesong. Sjekk ut hotellets hjemmeside for mer informasjon: www.relaissanmaurizio.it

Fakta om Piemonte:

  • Piemonte er Italias nest største region i areal
  • Turismen i Piemonte er relativ lav i forhold til andre deler av Italia. Hovedsakelig er det Lago Maggiore og Langhe turistene kommer til, og det er vin og trøfler som tiltrekker. Trøffelsesongen begynner med trøffelhøstingen i oktober.
  • Høysesong i Piemonte er juli – september
  • Ca 140 km til Milano og 83 km til Torino

8 COMMENTS

  1. Det ser rigtig lækkert ud Elisabeth og sikke nogle dejlige billeder. Vi får da lyst til at tage denne tur efter at have læst din beskrivelse især de lækre overnatningssteder. Men maden, det er jo skøn i Italien og sikke en god madoplevelse i fik. Vi bliver da helt sultne af at læse om den 🙂

    • Tusen takk for hyggelig kommentar! Jeg fikk mange gode matopplevelser på denne turen. Italia har så mye mer enn pizza og pasta. Hyggelig at jeg har kunnet friste dere til å ta turen til Piemonte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.