Home Europa Italia Cogne – ekte, italiensk alpeidyll

Cogne – ekte, italiensk alpeidyll

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg er i Aostadalen, nærmer bestemt i tettstedet Cogne. Jeg er omringet av dramatiske fjell. Landskapet slår imot meg som en scene tatt ut fra filmen ”Heidi”. Det er nesten så jeg får lyst til å jodle og høre om fjellene jodler tilbake.

Har du lyst til å oppleve genuint og ekte alpeliv? Bo sjarmerende i alpestil og vandre i vakker natur? Bli med til Cogne og de italienske alper!

CogneCogne er inngangsporten til Gran Paradiso nasjonalpark som ligger i de italienske alper. Vi skal bo på Bellevue Hotel og her har du Cognes beste utsikt. Når du spiser frokost kan du se innover nasjonalparken og det høyeste fjellet i Italia; Gran Paradiso på 4061 moh. Fra Cogne er det vanskelig å bestige dette fjellet på en dag, så vi velger en fottur i området istedet. Laura fra Hotel Bellevue viser oss flere fotturer i området og vi går får den hun snakker varmest om; en tur som har fantastisk utsikt over isbreene rundt Gran Paradiso.

Cogne, italienske alper

Cogne, italienske alperMed medbragt lunsjboks fra hotellet og kart, kjører vi 3 km innover til veien rett og slett stopper. Vi er i Valnontey som ligger på 1667 moh. Lenger inn kommer vi ikke og vi setter i gang vår dagsetappe. Vi vandrer et stykke langs elven, forbi trivelige hus i ekte alpestil, en bonde som passer på kuene sine og en og annen turgåer. Etter en snau time begynner stigningen. På 1,5 time stiger vi nesten 800 meter. Det høres kanskje ikke så mye ut, men jeg skal love deg at beina er seige der vi klatrer oss oppover mot toppen. Svette og andpustne når vi turens høyeste punkt på ca 2400 moh og denne utsikten er god belønning for slitet opp. Vi tusler bortover til en slags seter, Alpe Money, og her setter vi oss ned for å ta pause. Denne seteren er kunne åpen i sesong og huser turgåere som skal videre innover i fjellheimen.

Cogne, italienske alperVi nyter lunsjen, solen, utsikten og livet. Etter nesten 1 time pause, er det på tide å tenke på nedturen. Jeg hadde sett for meg en relativ behagelig tur ned, men det var minst like bratt ned som opp. Beina fikk kjørt seg og jeg hadde hotellets SPA avdeling i tankene det meste av turen ned. Etter 6 timer på tur i strålende sol, var jeg storfornøyd med dagens utflukt.

Når vi ankommer Hotel Bellevue, er det «teatime». Det betyr te og småkaker. Passer perfekt med litt snacks før vi regelrett hopper i bassenget i hotellets SPA avdeling. Jeg elsker SPA avdelinger og utnytter alltid muligheten hvis dette finnes. Jeg har vært innom en del forskjellig SPA avdelinger, men jeg kan vel nesten si at dette er en av de fineste jeg har besøkt. På 1200 kvadratmeter vandrer jeg rundt og rundt og veksler mellom 5 forskjellige badstuer, boblebad, kuldekulp, saltgrotte, mineralbad og badebasseng. Jeg rakk faktisk ikke innom alt, for magen begynte å skrike etter mer føde.

Hotel Bellevue i Cogne, italienske alperHotellet har 2 restauranter med middagsservering. En gourmet og en mer tradisjonell restaurant med typisk alpemat. Jeg prøvde bare gourmetrestauranten av den grunn at det var så god mat der at jeg rett og slett bare måtte gå tilbake dit kvelden etter. De har en egen sommelier som gir deg råd om akkurat hvilken vin du skal drikke til den maten du har valgt. Vi fikk selvfølgelig en lokal vin fra Aosta.

Hotel Bellevue i Cogne, italienske alper

Hotel Bellevue i Cogne, italienske alperDen mest travle turistsesongen i dette området er faktisk sommeren, i motsetning til de fleste andre steder i alpene. Det er mange godt merkede stier i området som gjør dette til et turmekka. Om vinteren er dette et langrennsparadis med 80 km oppkjørte løyper, så om du lar alpinutstyret stå og finner frem langrennsskia i stedet, vil jeg absolutt anbefale Cogne som destinasjon. De har kun et skitrekk her, som gjør stedet lite attraktivt for den som drar til alpene kun for alpin eller snowboard. Ellers er dette et populært sted for isklatring og sykling.

September er perfekt måned for å vandre i dette området. Den verste varmen og turisthorden er borte. Vi møter kun et par andre fjellfolk, ellers er vi alene i denne mektige naturen.

Cogne, italienske alper

Fakta om Cogne:

 • Cogne ligger i Aostadalen (Valle d´Aosta) nordvest i Italia, nære grensen til Frankrike.
 • Den største av tettstedene i Aostadalen og har ca 1400 innbyggere.
 • Ligger ca 140 km fra Torino og ca 200 km fra Milano.
 • Cogne er inngangsporten til Italias viktigste nasjonalpark; Parco Nazionale del Gran Paradiso
 • Nasjonalparken ble opprettet i 1922 etter at den hadde vært kongens jaktområder i over 100 år. Etter dette ble det forbudt å bygge i nasjonalparken, så ingen bygninger i Cogne er bygget etter 1922. Dette gir byen masse sjarm og ekte alpefølelse.
 • Høysesong er juli og august

Hotel Bellevue i Cogne, italienske alper

Fakta om Hotel Bellevue

 • Et familiedrevet hotell som har eksistert i 90 år. Laura Roullet og mannen er 4. generasjon og møter deg alltid i døren med masse gjestfrihet iført tradisjonelle drakter.
 • 3 restauranter: The Gourmet Restaurant – har 1 stjerne i Michelin-guiden, The Terrace – serverer lunsj og  The Bar a Fromage, Restaurant de Montage – serverer retter som er typisk for alpene, som f.eks fondue og raclette.
 • 1200 kvadratmeter SPA med utsikt mot nasjonalparken og fjellet Gran Paradiso

Priser starter fra 180 Euro for et dobbeltrom. Vårt rom som er avbildet er med peis, koster 260 Euro. Prisene er i lavsesong og inkluderer frokost og inngang til SPA.

Mer informasjon på hotellets hjemmeside: www.hotelbellevue.it

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne turen i Italia er planlagt og gjennomført på egen regning og i eget regi, men dette hotellet har sponset meg med mat og overnatting. Det er ikke lagt noen føring på hva jeg skal skrive og alle mine synspunkter er mine egne.

8 COMMENTS

 1. Waow, ser dramatiskt och vackert ut med de höga bergen! Dessutom ser maten läcker ut! I vanliga fall är jag inte så förtjust i italiensk mat (pasta, pizza eller köttbit utan något till – sååå trist), men gourmetrestaurang verkar inte fel! 🙂

  • Jeg var veldig spent på denne turen, for Italiensk mat sto ikke spesielt høyt i kurs hos meg. Nå vet jeg bedre! I de delene vi var i nå (Aosta, Piemonte og Liguria) fikk vi ekstremt mye god mat. Jeg spiste ikke pizza en eneste gang og pasta kun én gang! Fjellene har en magisk dragning på meg, så jeg må nok tilbake!

 2. Jeg elsker Alpene. Nå er ikke jeg noe spa-menneske, men dette så fantastisk ut. Var selv litt lenger nord for et par år siden, i Champoluc, og sto på ski. Det var sånn passe magisk – med utsikt til Matterhorn og det hele.

  • Tidligere var jeg i alpene vinter etter vinter. Nå tror jeg nesten at jeg foretrekker sommeren/høsten. Alpene ER magisk. Og jeg er sikker på at du hadde likt deg i SPA avdelingen du også 🙂

  • Det er jeg virkelig enig med deg i. Jeg visste faktisk ikke at ost var en så stor greie i Italia. Det kom jo mengder av oster frem til enhver tid, men som oftest etter middag og før dessert, når jeg egentlig var stappmett fra før.

 3. Hei! Så gøy å lese dette innlegget! Vi skal kjøre bil fra Kiel til La Morra i sommerferien, og har planlagt å ta noen dager i Alpene i forbindelse med det. Jeg har lest om Cogne tidligere, og har hatt lyst til å reise dit lenge. Vi planlegger å sove i telt og har med oss sykler. Vet du om en fin campingplass i nærheten av Cogne, og er det fine og barnevennlige sykkelruter vi kan ta i området? Datteren vår er 10 år.
  Vennlig hilsen Mona

  • Hei Mona! Så hyggelig at du fant veien til bloggen min 🙂 Etter et raskt søk, ser jeg at det ligger 2 campingplasser i Valnontey. Det er her vi startet fjellturen som jeg har skrevet om her, og ligger ca 3 km fra Cogne. Jeg er sikker på at det er flere muligheter for fine sykkelturer i dalbunnen her. Jeg mener å huske at det gikk en grusvei mellom Cogne og Valnontey blant annet. I tillegg er jo stedet kjent for gode skiløyper (langrenn), og det er jo da naturlig å tro at under disse skiløypene ligger det fine grusveier. Jeg lånte et kart fra hotellet, men jeg er sikker på at du får kjøpt det i en av butikkene i Cogne. Ble kanskje litt mye antakelser fra meg, men jeg håper dere tar turen til Cogne. Det er virkelig et av mine favorittsteder.

   Siden dere skal videre til la Morra og Piemonte, så kanskje du finner noen tips i dette innlegget: http://www.globetrotterelisa.com/miniguide-til-piemonte/

   Og tar dere turen, kom gjerne med en liten tilbakemelding på hva du/dere syns. Alltid moro å høre hva andre syns om stedene jeg har besøkt! God tur når den tid kommer 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.