Chamonix ligger i Frankrike helt på grensen til Italia, så når jeg først var i alpene hadde jeg lyst til å utforske dette stedet også. Jeg har aldri vært i Chamonix før, og jeg hadde en illusjon om at dette stedet skulle være stort, upersonlig, skimekka og en anelse nesa-i-sky mentalitet. Aldri har jeg tatt så feil!

Sammenlignet med Cogne i Italia er dette stort, men allikevel har denne byen mye sjarm og sjel. Hovedgaten bærer selvfølgelig preg av sportsbutikker, men skiutstyret er byttet ut med klatreutsyr, turutstyr og sykkelstæsj. Dette er absolutt en by som kan tilby mer enn alpine vinteraktiviteter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planen var å bare bli her en natt, men Chamonix smiler mot meg med sitt bredeste smil, og jeg er overbevist. Jeg må opp i fjellene her også! Det er faktisk ganske travelt i Chamonix nå på høsten, men hotellet har heldigvis en ekstra natt tilgjengelig.

Så med en full dag til rådighet i Chamonix er det mange muligheter. Vi kjenner litt etter hvordan kroppen har det etter den tøffe oppstigningen og nedstigningen i Cogne for kun 2 dager siden, og bestemmer oss for en litt kortere variant. Vår tur starter derfor med en 20 minutters togtur med ”The Montenvers rack railway”. Toget tar deg med opp til 1913 moh og herfra kan du se Frankrikes største isbre; Mer de Glace.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herfra skal vi starte vandringen mot mektige Mont Blanc. Dette er en tur som går langsmed fjellene og ikke så mye opp eller ned. Vi går med solen i ansiktet og utsikten mot Mont Blanc blir bare flottere og flottere jo mer vi nærmer oss. I begynnelsen møter vi ikke så mange på denne stien, men så… plutselig møter vi grupper på grupper som skal gå denne vakre fjellstien. Det er tydelig at japanerne at fått med seg at hiking i de franske alper er hot. De kommer i store grupper. Pengesterke japanere der det ikke skal stå på utstyret. Sportsbutikkene i Chamonix må gjøre det bra. I grunn ser det ut som de skal på ekspedisjon der de kommer i tipp topp bekledning fra topp til tå. Alle er like og alle har samme mål. De nikker så vidt en hilsen og går med standhaftig blikk videre. Etter at disse store gruppene har hastet forbi, blir det straks litt roligere på stien igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er en tur du gjør unna på mellom 2 og 3 timer og stigningen er bare på 400 høydemeter. Fotturen vår ender ved taubanestasjonen Plan de l´Aiguille på 2317 moh. Her kan du enten ta turen ned til Chamonix igjen eller turen videre opp til toppen på 3842 moh. Siden jeg rett og slett bare elsker utsikter og høyder, ser jeg ingen grunn til å ikke ta turen videre opp selv om en stor sky ser ut til å true utsikten. Gondoler er ikke for deg med høydeskrekk. Da bør du i hvert fall ikke se ut av gondolen. Her er det luftig. Når vi kommer ut av gondolen og ut på et av de mange platåene som er bygd på toppen – ja da snakker vi utsikt! Med 360 graders utsikt skuer vi utover Mont Blanc og alle de ekstremt flotte fjellene rundt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg ser flere som forsøker seg opp mot Mont Blanc på 4810 meters høyde. Det er en blanding av skrekk, misunnelse og beundring. Kanskje mest det siste. Jeg vet hvor tungt det er å bestige et fjell. Jeg har jukset og tatt en taubane opp, men jeg kjenner på pusten at luften er tynn. Jeg vet hvordan følelsen er av å ha besteget et fjell. Det er noe helt spesielt. Jeg ser hvordan de beveger seg sakte, men sikkert fremover. Et skritt om gangen. På et punkt på veien opp, syns jeg det ser kritisk ut. Bratt og med en stor snøskavl hengende. Hva om det skulle gå et ras der når klatrerne er akkurat der?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kjenner at dette må jeg utforske mer. Det blir definitivt ikke noe topptur på meg her på denne turen. Her må det mer trening og erfaring til. Men Mont Blanc settes på min bucketlist! Imens nyter jeg utsikten fra vårt ståsted i fulle drag. Jeg vil egentlig ikke ned. Jeg føler meg virkelig hjemme her blant høye fjell og nydelig utsikt.

Men ned må vi. Taubanen frakter oss helt ned til Chamonix. Dette er en super mulighet for deg som kanskje ikke er glad å komme deg opp til toppen til fots. Taubanen koster dog litt. En billett helt fra bunnen i Chamonix til toppen, Aiguille de Midi koster 57 Euro per person (og du vil jo gjerne ned igjen også).

Vel nede i Chamonix etter en lang dag i fjellet, kan jeg nok en gang nyte litt SPA før jeg inntar et bedre måltid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ønsker du å bo og spise godt, bør du velge Hameau Albert 1er. Her bor vi og jeg nyter ettermiddagen på terrassen med utsikt over Mont Blanc. Jeg får liksom aldri nok av det fjellet.

Jeg snakker med Perrine Maillet som er 5. generasjon i dette familiedrevede hotellet. Både bestefaren og faren har drevet kjøkkenet som har 2 stjerner i Michelin guiden. I dag er det mannen hennes, Pierre Maillet, som har tatt over den biten. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Første kvelden spiste vi på Albert 1er Restaurant, og her får du lokal mat servert på den aller beste måten. Du skjønner at kokkene vet hva de driver med. Denne kvelden velger vi å prøve hotellets andre restauranten La Maison Carrier. Lokalene er mer rustikke og gir deg mer en følelse av å være i alpene. Vi får egen vin til hver rett. Jeg har bestilt min favoritt; lam. Og igjen får jeg ikke lovprist maten godt nok. Gourmetrestauranten Albert 1er og den mer tradisjonelle La Maison Carrier har hver sin vri på maten, og det er din personlige smak som bestemmer hvem som blir din favoritt. Bare pass på å bli her minst 2 netter så du får prøvd begge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta om Chamonix

 • Kalles også Chamonix-Mont-Blanc og har ca 10.000 innbyggere
 • Kjent som fødestedet for fjellklatring og ekstremsportens hovedstad i Europa
 • Ligger i Frankrike tett opptil grensene til Italia og Sveits
 • En av must see attraksjonene er Aiguille du Midi (3842 moh) som er Europas høyeste kabelbane.
 • Den andre must see attraksjonen er Mer de Galce som er en av Europas største isbreer som du kan se ved å ta Montenvers toget. Isbreen er 7 km lang og 200 meter tykk. Toget koster 25 Euro for en vei (30,50 Euro t/r) som inkluderer et besøk til en grotte inne i isbreen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta om Le Hameau Albert 1er

 • Familiedrevet hotell med 21 luksuriøse rom og 12 rom i chalet stil i en egen bygning. Disse rommene har stor terrasse eller uteplass med utsikt mot Mont Blanc. I tillegg 3 større enheter for familier eller større grupper.
 • 2 restauranter: ”Albert 1er” – en kjent 2 stjerners Michelin restaurant med Pierre Maillet bak grytene, og ”La Maison Carrier” – en autentisk og tradisjonell restaurant lokalisert i et gammelt Savoyard våningshus.
 • SPA med innendørs/utendørs basseng, jacuzzi og steamrom.
 • Priser i sommersesong starter fra 160 Euro per rom i hovedbygningen og 315 Euro for Chalet rom i egen bygning ”In la Ferme”. Rom som er avbildet er ”Luxury room with fireplace” og koster 335 Euro (lavsesong) per natt. Prisene for vintersesong er noe høyere.
 • Hotellet er drevet av familien Carrier-Maillet i 5 generasjoner, helt siden 1903.

Mer informasjon på hotellets hjemmeside: www.hameaualbert.fr

Denne turen i Italia/Frankrike er planlagt og gjennomført på egen regning og i eget regi, men dette hotellet har sponset meg med middag og halvparten av overnattingen. Det er ikke lagt noen føring på hva jeg skal skrive og alle mine synspunkter er mine egne.
Previous articleCogne – ekte, italiensk alpeidyll
Next articleSelvino – der sti, sykling, vin og god mat forenes!

8 COMMENTS

 1. Jeg hadde samme inntrykk av Charmonix som deg, så det høres jo bra ut at virkeligheten var en helt annen! Den kabelbanen opp til nesten 4,000 meter både ser og høres helt vanvittig ut! Kan tenke meg at det kanskje var en del kaldere der oppe? Det høres i alle fall ut som et «must do». Hotellet så kjempetrivelig ut det også 🙂

 2. Ja, på nesten 4000 meter var det ganske friskt. Jeg hadde heldigvis en tynn dunjakke i sekken. Chamonix frister til absolutt til gjenbesøk. Neste gang bør jeg kanskje vurdere å ta turen til toppen til fots… he he:-)

 3. Det såg helt fantastisk ut!!! Er det en plass jeg kan godt retunere tilbake til så er det Chamonix!! Kanskje neste gang utenfor vintersesongen.

  Jeg husket da gondolene stoppet halvveis til toppen og jeg måtte se ned, fy søren så jeg angret! haha, litt høydeskrekk kan man si.

  • Ja, du bør absolutt teste ut Chamonix på sommeren. Utrolig vakkert! Jeg la merke til flere som gikk inn i gondolen med et snev av skrekk i øynene, he he. Det kan jo være litt skummelt å tenke på at det bare er en vaier som holder deg oppe… (dog en veldig kraftig vaier da!)

 4. Spennende, skulle gjerne tatt turen hit! Vet du hvor vanskelig det er å bestige Mont Blanc? Har hørt at det er teknisk «OK», men fysisk krevende. Det må være noe helt spesielt å faktisk stå på toppen, og turen du tok ser jo utrolig fin ut også! For en utsikt!

  • Hei Jørn! Så hyggelig at du tok turen innom bloggen min 🙂 Uten at jeg har besteget Mont Blanc selv, så så det ikke så vanskelig ut å komme seg til toppen når man tenker på det tekniske. Trening med stegjern og isøks er nok en stor fordel. Høyden er nok helt klart det mest krevende. Og det er jo individuelt hvordan man reagerer der… En dag håper jeg at jeg kan fortelle deg hvor krevende det egentlig var, men kanskje du til og med når toppen før meg… he he 🙂 Uansett – dette punktet jeg nådde på denne turen, er absolutt verdt turen alene! Knallfint utsiktspunkt!

 5. Hei Elisa!
  Jeg og samboeren min tenkte oss en tur til Chamonix til sommeren. Vi tenkte kanskje å være der i 6 dager, men lurer litt på om det er nok turstier og ruter rundt Chamonix til å holde oss i aktivitet hver dag? Fikk du noe inntrykk av hvor mange muligheter det egentlig var for å gå tur i området? Vi er i medium form begge to, ingen toppturentusiaster ?
  Tusen takk for svar!

  • Hei Frida! Så hyggelig at du tok turen innom bloggen min. Uten at jeg vet det 100%, kan jeg vel nesten garantere at dere vil finne en ny tursti hver dag. De ansatte på hotellet vi bodde på, hadde i hvert fall et stort utvalg av turer å anbefale, og vi endte altså opp med denne – som jeg absolutt anbefaler at dere tar også. Perfekt lengde om man ikke vil slite seg ut og storslagen utsikt. Husk at du kan gå turer i fjellet på begge sider av byen. Om ikke hotellet dere skal bo på har noen anbefaling til turer, så stikk innom en turistinformasjon. Og dere bør (MÅ!) spise på La Maison Carrier hvis dere tar turen. Håper det blir Chamonix på dere altså. Kjenner jeg får et snev av misunnelse… he he! God tur!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.