Kalenderen viser oktober. Det betyr starten på 2 måneder med trøffeljakt i Piemonte.

Jeg vet egentlig ikke hvorfor de kaller det trøffeljakt! Det er jo ikke akkurat slik at vi bærer våpen for å finne disse dyrebare klumpene som befinner seg dypt nede i jorden. Det beste våpenet du kan ha for å jakte på trøfler, er en gris eller en hund. I vårt tilfelle er hunden Rex vårt våpen. Med sin gode luktesans, skal han finne trøfler til oss.

Trøffel er nemlig Piemontes store skatt. I oktober og november strømmer turistene hit for å, om ikke jakte selv på trøffelen, i hvert fall få en smakebit av den akkompagnert med litt god vin!

Trøffeljakt i Piemonte

Trøffeljakt og trøffelfestival

Det er nemlig en egen trøffelfestival i Alba. I år starter den 8. oktober og varer frem til 27. november. Det er derfor akkurat nå du bør ta turen til Piemonte, nordvest i Italia. I år feires denne festivalen for 86. gang, og det er den hvite trøffelen det dreier seg om.

Denne hvite trøffelen er sjelden og naturlig nok derfor dyr. Den kan ikke dyrkes og vokser under bakken ved røttene til eik. Prisen kan komme opp i 30.000 for 1 kg! Det er ikke rart dette blir sett på som en delikatesse verden over.

En ekte trøffel, er en type knollformet sopp som vokse under jorden på røttene til eik, poppel og hasselnøtt-trær. De kan ligge langt ned i jorden, så å prøve å gå på trøffeljakt uten en hund med meget god luktesans, er egentlig ganske umulig. Før ble det brukt mye griser ved trøffeljakt, men i dag er det nesten bare hunder som brukes. Og det er ingen spesiell hunderase som er mer egnet enn andre, men det bør jo være en hund som er glad i å søke.

Trøffeljakt i Piemonte

Radarparet Mario og Rex

Vi møter Mario og trøffelfangeren Rex utenfor hotellet vårt, og kjører så knappe 10 minutter til stedet der vi skal finne disse dyrebare klumpene alle snakker om. Innimellom vinrankene, tar han med oss til et området med høye popler og eiketrær. Han gir beskjed til Rex om at han skal begynne å søke. Rex løper i sikk sakk mellom trærne, med snuta godt plantet ned i bakken.

Jeg spør Mario hva Rex gjør når han kjenner lukten av trøffel. Da begynner han umiddelbart å grave, sier Mario. Jeg følger nøye med på Rex. Han svinser rundt som en annen glad hund, men viser ikke noe som helst tegn på at det er trøfler i området.

Vi er i Piemonte en uke før den store hvite trøffelfestivalen begynner. Mario sier at det egentlig er bittelitt tidlig på sesongen akkurat nå. Det har vært en veldig solrik og varm høst, og jorden er veldig tørr. Hvis vi finner noen trøfler nå, er de mest sannsynlig veldig små.

Trøffeljakt i Piemonte

Trøffelen – det svarte gullet!

Men jeg har trua! Og det har Rex også. Plutselig stopper han opp og dytter snuta litt ekstra godt nedi jorda, og vips – der begynner han å grave med all sin iver. Jordføyken står ut bak han, så det er best å holde seg på riktig side. Mario går bort til han og tar over. Med et eget redskap for å grave etter trøfler, graver han forsiktig videre i jorda.

Det er ikke så lett å se forskjell på en jordklump og en trøffel, så han lukter stadig på jorden for å finne ut om han er i nærheten av å finne trøffel. Hvis ikke, lar han Rex grave litt dypere før han igjen leter varsomt. Og der – plutselig står han med en liten klump trøffel i hånda. Han gir den til meg og ber meg lukte. Og den lukter mye denne lille klumpen. Det lukter trøffel, uten tvil!

Trøffeljakt i Piemonte

Jeg spør om Rex noen ganger finner på å spise opp trøffelen. Han sier at i begynnelsen gjorde han det, men nå er han lært opp til å ikke spise de opp. Det ville jo vært litt synd at denne eksklusive klumpen ble borte i et eneste hundejafs!

Etter å ha søkt gjennom området, går vi tilbake til bilen og kjører til en annet området. Her har de prøvd å dyrke frem trøflene, men uten særlig hell. Den er ikke veldig godt egnet til å bli dyrket frem, og vokser egentlig bare der den selv vil.

Rex finner et par trøfler her også. Hver gang han har funnet en trøffel, hopper han ivrig opp på Mario. Han vet at det venter en godbit eller to når han har gjort jobben sin.

Trøffeljakt i Piemonte

Lykken er et egen fikentre

Vi går forbi et tre med fiken. Mario plukker ned en og gir den til meg. For meg ser denne fikenen ut til å være umoden. Jeg er vant til at skallet er lilla, men disse er knall grønne. Fikenen er allikevel myk og jeg prøver meg forsiktig på en bit. Mmmm…. den er saftig og full av smak! Et fikentre i hagen hadde vært noe!

Trøffeljakt i Piemonte

Vinsmaking hjemme i Marios kjeller

Mario spør om vi er klare for å smake på litt vin! Altså, jeg er ikke vanskelig å be! Vi kjører derfor hjem til huset til Mario. Vi hilser på hans kone Giovanna og de andre hundene og kattene som også bor der. Han tar oss med til vinkjelleren sin. Han produserer vin kun til eget forbruk, samt til venner og familie som ønsker å kjøpe. Totalt produserer han 300 flasker i året.

Det første han serverer oss er ferskt brød, hjemmelaget trøffelsmør og ansjos. Dette passer perfekt til den sprudlende hvitvinen han har laget på druen chardonnay. Videre serverer han en tørr rødvin laget på druen brachetto, som er en typisk drue fra Piemonte. Det er ikke bare vin han lager. Han konserverer grønnsaker også, slik at han har dette gjennom hele vinteren. Han åpner et glass og ber oss smake. Han tar en ny flaske frem fra hyllene. Dette er min egen barolo sier han. Man kan bare ikke være i Piemonte og komme utenom druen barolo. Dette er liksom kongen av rødvin.

Vinsmaking i Piemonte

Til dessert får vi fersken og amarettokjeks. Kjeksen har ligget i bløt i laken fra ferskenen, og gir en god smak. Ikke overraskende nok får vi smake på en typisk dessertvin, nemlig en muscat. Denne søte vinen kan aldri bli vond, men det holder som vanlig med et lite glass.

Hele denne vinsmakingen var en annerledes og veldig hyggelig opplevelse. Sammen med et annet par, fikk jeg langt ifra følelsen av at dette var en typisk ting en turist i Piemonte må gjøre. Vinsmaking i Piemonte kan være alt fra besøk til store vingårder, på en Enoteca (vinbar) i de mange landsbyene eller hjemme hos en liten og lokal vinbonde som Mario.

Vinsmaking i Piemonte

En slik kombinerte trøffeljakt og vinsmakingen, kan bestilles gjennom hotellet vi bodde på, La Villa Hotel eller direkte til Mario på +39 333 2367129 eller marioicardi@libero.it.

Trøffeljakt med vinsmaking koster 35 Euro per person.

Har du vært med på trøffeljakt før? Og har du smakt på denne delikatessen?

(Denne turen i Italia ble gjennomført i september 2016)

Previous articleTips til leie av bil i Italia
Next articleHotellomtale: La Villa Hotel – en perle innimellom vinrankene i Piemonte

2 COMMENTS

  1. Hei. Jeg er veldig glad at jeg ramlet over bloggen din og kom på sporet av Mario og Rex. Vi var med disse fine på trøffeljakt på søndag og hadde en unik og spesiell opplevelse, både med selve «jakten og hjemme hos Maria og Joanna etterpå (fire hvite trøfler ble resultatet om du lurer ;)) Takk for tips! 🙂

    • Ååååå, så koselig! Nå ble jeg så glad. Det er alltid hyggelig å komme med tips og så få høre etterpå at noen har fulgt tipsene og blitt fornøyd 🙂 Kos dere videre i Piemonte. Det er virkelig et fantastisk området å tilbringe ferien sin på 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.