Hvordan jeg pakker sekken, er veldig avhengig av hvordan type tur jeg skal på. Skal jeg bare på en kortreist tur i marka der jeg kanskje bare skal gå en knapp time eller to, er jeg ikke så opptatt av hva jeg pakker i sekken. Da har jeg gjerne ekstra god mat og godis, mer enn nok klær, reinskinn og andre ting som både tar plass og veier litt ekstra. 

Skal jeg derimot på en lengre og krevende tur, ønsker jeg å ha så lett sekk som mulig. Da kan det jo være at jeg skal bære sekken opptil 9-10 timer i strekk på en dag, kanskje lenger enn det også, og ofte mange dager i strekk. På min siste hytte til hyttetur, gikk vi i til dels krevende terreng og turen varte i hele 8 dager. Da er det viktig å planlegge nøye hva du pakker i sekken. 

For meg er det 2 ting som er veldig viktig når jeg skal på en slik langtur. Det er godt fottøy og god sekk. Har du disse 2 tingene på plass, er mye lagt til rette for en fin tur. 

Jeg har testet en del sekker nå og endt opp med et par favoritter, men da det kom en ny lettvektsmodell fra Osprey ut på markedet, Lumina 60, ble jeg litt nysgjerrig og også litt skeptisk. Jeg tenker med en gang at når en sekk blir ribbet ned til en så lav vekt som 800 gram, så må jo noe være fjernet på komfortsiden? Tidligere har sekker jeg har brukt på samme størrelse, veid mellom 1,8 og 2,1 kg. 

Er Lumina egnet for en skikkelig langtur i fjellet?

Ved starten av min fjelltur, veide sekken et sted mellom 14 og 16 kg. Jeg hadde proviantert litt ekstra godt i matvarebutikken før jeg dro, så en del av vekten ville forsvinne de første dagene. Første etappe var også en snill etappe, så litt tyngre sekk denne dagen var helt innafor. På slutten av turen veide nok ikke sekken mer enn et sted mellom 12 og 13 kg. Det høres kanskje ikke mye ut, men denne differansen kjenner du godt på ryggen. 

Lettvektssekken Osprey Lumina 60

Lumina 60 er som navnet sier, en sekk på 60 liter. Dette er mer enn stort nok om du skal gå fra hytte til hytte. Jeg har tidligere brukt 50 liter som jeg kanskje syns er minst like romslig som denne. Jeg vil nok tro at de romslige lommene på utsiden er det som gjør at sekken kan romme opptil 60 liter. 

Sekken er egentlig ganske enkelt oppbygd. Den har et stort hovedrom. Inne i hovedrommet er det egen plass til drikkesystemet slik at det ligger adskilt fra innholdet i sekken. I lokket har du en lomme med tilgang fra utsiden og foran har du 3 romslige lommer. Alt annet fiksfaks er utelatt. Du slipper med andre ord og lete deg gjennom utallige rom om du ikke husker hvor du har pakket tingene dine.

Materialet sekken er laget av, er et superlett, men allikevel sterkt nylonmateriale. Jeg så for meg at dette ville det bli lett å få rift i, men selv etter at jeg slengte fra meg sekken i både steinur og kratt og kjempet meg gjennom gjengrodd skog med busker som hengte seg fast i sekken, så har ikke sekken fått noen rifter.

Jeg hadde også mye regn på turen. Det følger ikke med regntrekk på denne modellen, men du kan fint bruke et annet regntrekk om du har det liggende. Jeg pakker alltid innholdet i regntette pakkeposer, så jeg bruker sjelden regntrekk uansett. Ulempen ved å ikke bruke regntrekk, er at sekken blir dryppvåt. Så når du kommer inn i hytta og setter fra deg sekken, etterlater du deg en stor dam på gulvet der sekken har stått. Fordelen ved Lumina er at siden sekken er laget i dette ekstremt tynne materialet, så tørker den også veldig fort. Så når jeg kom inn på hytta, tømte jeg ut alle pakkeposene (noe jeg allikevel gjør…) og hengte opp sekken på en stolrygg eller der jeg fant det, en egnet spiker eller krok på veggen. Og før du visste ordet av det, var sekken tørr. 

Bortsett fra at sekken er ribbet for ekstra lommer og smarte oppbevaringsløsninger, har den alle de andre kvalitetene du finner på Osprey sine sekker, som justerbar brystrem med nødfløyte, kompresjonsrem på toppen og -stropper på sidene, mesh hoftebelte, gripehåndtak for enkel løfting av sekken og ryggpanel i netting.

Hva savnet jeg på Lumina kontra andre sekker?

Dette er jo veldig individuelt hva man liker ved en sekk og hva man kanskje ikke liker så godt. Etter å ha gått en del i fjellet på både korte og lange turer, vinterturer og sommerturer, har jeg funnet ut hva jeg liker godt ved enkelte sekker. 

Dette savnet jeg på Lumina:

  • Glidelås i bunnen som gjør at du kan komme til ting i sekken som ikke ligger øverst. 

Når jeg er på tur i fjellet, er det gjerne flere ting du vil ha lett tilgjengelig, og alt kan ikke ligge øverst i sekken. Jeg har derfor brukt det nederste rommet i sekken til ting jeg trenger i pausen; dunjakke, sitteunderlag, jetboil. Her har jeg også førstehjelpsutstyret mitt. På toppen av sekken har jeg ekstra lue, votter, buff, matpakke, snacks og andre ting man vil ha rask tilgang til om man trenger det. 

  • De små lommene som er på hoftebeltet. Dette er den aller beste plassen for å ha snacks tilgjengelig! Disse savnet jeg derfor også på Lumina.

Andre bakdeler?

Jeg syns at jakka ofte krøp oppover ryggen med Lumina. Det har jeg ikke opplevd med andre sekker. Dette var mest plagsomt i begynnelsen, men jo lettere sekken ble, jo mindre og mindre ble problemet. 

Jeg brukte også sekken som en dagstursekk da jeg gikk over Romsdalseggen rett før jeg la ut på denne hytte til hytteturen. I utgangspunktet ville jeg ikke brukt en så stor sekk som dagstursekk, men siden jeg ikke hadde mulighet til å ta med en egen sekk til dette formålet, syns jeg Lumina funket perfekt til dette. Det er bare å stramme inn kompresjonsremmene på utsiden av sekken, så blir den straks litt nettere. 

Utseendemessig synes jeg sekken er litt bred, men dette er ikke noe man merker når man går. Lommene som er på siden er såpass langt bak, men ikke lengre enn at du ikke rekker å få tak i vannflaska via åpningen på siden. 

Hva likte jeg ekstra godt på Lumina?

Den største fordelen, er helt klart den lette vekten. Med sine 800 gram er den plutselig mellom 1 og 1,3 kg lettere enn andre sekker jeg har fra Osprey.

Den andre fordelen jeg vil trekke frem, er at sekken tørker ekstremt fort.

Konklusjon

En meget god lettvektssekk om du holder deg under pakkevolum på 12-13 kg. Skal du pakke tungt, syns jeg hoftebeltet blir litt for spedt. Jeg syns bærestroppene var gode selv da sekken var på sitt tyngste på begynnelsen av turen. Absolutt et godt alternativ om du er en gramjeger! 

Lumina kommer kun i én farge (grå med turkise stropper) og to størrelser (45 og 60 liter). Det finnes en egen utgave designet for menn: Levity.

Lurer du på hvilken sekk du skal velge? Les gjerne disse innleggene også:

Jeg har gjennom flere år samarbeidet med Osprey og jeg får selv velge modell, størrelse og farge på produktene jeg tester. Det legges ingen føringer på tekst og bilder.

Previous articleFra hytte til hytte gjennom Eikesdalen og Sunndalsfjella
Next articleTrollstigen og fottur til Bispevatnet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.