sponset lenkeJeg har akkurat kommet hjem fra en liten roadtrip i Italia. Bilturer er en ypperlig måte å feriere på tross at det er nok ikke dette som dominerer mine reiser. Med egen bil er du fri til å reise rundt akkurat som du vil. Men hva må du egentlig tenke på når det gjelder leie av bil ?

Hva er inkludert? Må jeg tegne ekstra forsikring? Hva om det er flere i reisefølge som ønsker å kjøre bilen? Trenger jeg GPS?

PiemonteÅ leie bil er enkelt og i utgangspunktet problemfritt. Det er allikevel en del ting du bør tenke på. Tipsene i dette innlegget gjelder forøvrig også generelt for leie av bil, og ikke nødvendigvis bare i Italia.

Bestill på nett på forhånd

Min erfaring er at det lønner seg å bestille bil på forhånd. Da jeg var i USA i fjor, dro jeg tilfeldigvis innom et leiebilfirma for å sjekke pris. Da jeg kom tilbake til hotellrommet, gikk jeg inn på nett og sjekket prisen der. Differansen var overraskende stor, og jeg bestilte da på nettet siden jeg ikke trengte bilen umiddelbart. Jeg kunne i dette tilfelle ikke bestilt på nett dersom det var mindre enn 24 timer til jeg skulle hente bilen.

Noen leiebilfirmaer gir deg valget om du vil betale når du bestiller eller når du plukker opp bilen. Siden jeg bestilte bilen bare noen dager før avreise til Italia, så betalte jeg med en gang. Du sparer om ikke mye, så noen få kroner på dette. Jeg tror differansen var på rundt 150,- kr for min leie på 7 dager. Er det derimot lenge til du skal hente bilen, ville jeg betalt ved ankomst. Prisen vil nok selvfølgelig varierer noe pga endringer i valutakursen. Du betaler alltid for leiebilen i lokal valuta.

Jeg har både lest og hørt at du sparer penger ved å bestille tidlig. Min erfaring er at det ikke alltid er tilfelle. Jeg har flere ganger sjekket prisen på leiebil for en aktuell periode, men kanskje ikke fått somlet meg til å bestille før rett før avreise. Prisen har i mine tilfeller vært den samme (med litt variasjoner pga valutakurs). Utvalget av bil på det aktuelle leiestedet vil nok derimot muligens være mer begrenset tett opptil leietidspunktet.

Leie av bil i Italia

Les vilkårene

Sjekk spesielt avbestillingsreglene nøye hvis du bestiller i god tid før avreise. Like viktig er det å sjekke leievilkårene! Vilkårene kan variere fra land til land.

Hva trenger du av ekstrautstyr?

Det er mye som avgjør prisen på en leiebil. Når du starter et søk, er det litt som å kjøpe en bil. Startprisen  du får oppgitt, inneholder kun det aller, aller nødvendigste.

Noen ganger holder det aller nødvendigste, men du må tenke på om du ønsker at om dere er flere som skal dele på å kjøre, så koster dette ekstra og må meldes fra når du bestiller bilen eller senest når du henter den. Andre ting som påløper, kan være ekstra forsikring, barnesete, GPS, takstativ etc.

Første gang jeg leide bil, hadde jeg bestilt bilen på nett uten noe ekstra tillegg. Når jeg skulle hente bilen, valgte jeg da å ha med en GPS også. Å kjøre i et fremmed land uten GPS eller en veldig dyktig kartleser, er rett og slett litt håpløst. At de tar seg godt betalt for noe som faktisk er et must for de fleste, kommer jo ikke akkurat som en bombe.

Bilene i de billigste kategoriene har sjelden integrert GPS, så mitt beste tips er å ta dette med hjemmefra. En 3-4 dagers leie av GPS dekker nesten kostnaden av hva det koster deg å kjøpe en hjemme. Da kan du bruke den hver gang du reiser (du må evnt supplere med ekstra kart). Den jeg kjøpte, dekker hele Vest Europa, og har til nå vært innenfor mitt behovsområdet.

leie av bil

Trenger jeg ekstra forsikring?

Etter å ha fått med denne litt for dyre GPS´n, ble jeg så anbefalt å tegne ekstra forsikring slik at jeg uansett hva som skjedde, slapp å betale noe ekstra. Denne anbefalingen kan ofte føles mer som en prakking. Den 3 dagers i utgangspunktet billige billeien, ble ikke så billig allikevel. Den ble faktisk dobbelt så dyr! Bestem deg på forhånd hva du skal ha av tillegg. Det er vanskelig å ta disse valgene når køen av kunder vokser bak deg.

Selv tegner jeg ikke denne ekstra forsikringen da jeg har et kredittkort som har en egen forsikring når det gjelder leie av bil. Denne forsikringen skal dekke min egenandel hvis jeg er så uheldig å får en skade på bilen eller den blir stjålet. Hvordan denne forsikringen egentlig fungerer, har jeg ennå (heldigvis) ikke fått sjekket ut. Husk at din vanlige reiseforsikring ikke dekker skader på leiebil.

Før jeg fikk dette kredittkortet, tegnet jeg alltid ekstra forsikring hos utleiefirmaet. Det gjør i hver fall bilturen mindre stressende og du slipper å bekymre deg underveis på ferien. Selv om du er en trygg og erfaren sjåfør, er det mange andre i trafikken som ikke er det.

Egenandelen på skader varierer fra land til land. Under min leie i Italia, krevde bilutleiefirmaet jeg brukte, opp til 1500 Euro i egenandel ved skader og opptil 2300 Euro i egenandel ved tyveri.

Valg av bil

Jeg har flere ganger vært så heldig å bli oppgradert til en bil i en høyere kategori. Mitt inntrykk er at de billigste bilene er mest populære, og går derfor raskest ut. Har de ikke den kategorien du har bestilt inne, får du derfor en bedre og dyrere bil. Er du veldig opptatt av biltype, ville jeg nok ikke gamblet på dette.

Leie av bil i ItaliaPå denne bilturen, hadde jeg valgt en høyere bilkategori enn jeg normalt pleier. Dette fordi jeg ønsket å ha en bil med automatgir. Dette ga meg også en bil med integrert GPS. En annen erfaring jeg gjorde ved å gå opp et par kategorier, var at jeg fikk en bil som brukte vesentlig mindre drivstoff enn en bil fra en lavere kategori. På mine 900 km brukte jeg kun 42 liter diesel.

Sjekk drivstoffreglene!

Når jeg hentet bilen på flyplassen i Milano, fikk jeg beskjed om at de reserverte et beløp på 72 Euro på mitt kredittkort. Dette ville bli belastet om jeg ikke leverte bilen tilbake med full tank. I mitt tilfelle var det faktisk ikke så avskrekkende siden jeg fylte for 64 Euro. Mitt tips er å alltid levere bilen tilbake med full tank (det er det som oftest er det vanlige), da de kan ta seg veldig godt betalt om de må fylle opp tanken etter deg.

Kontroller bilen nøye

Og til slutt – før du setter deg inn i bilen og kjører. Sjekk bilen nøye! Du skal få utlevert et skjema der skader er krysset av. Sjekk at dette stemmer og ta gjerne bilder av bilen. Da har du bevis på at eventuelle skader var der FØR du kjørte av gårde.

Hva koster en bilferie i Italia?

På autostradaen i Italia tar de seg godt betalt. Skal du ikke kjøre så lange strekninger, men holde deg innenfor et området, vil du unngå de fleste dyre bomringene.

Vår tur hadde 3 lange transportetapper. Fra Milano flyplass til Aostadalen (alpene), videre ned til Langhe i Piemonte og så tilbake til flyplassen igjen. Hver av disse transportstrekningen, var på mellom 2 og 3 timer på autostradaen, og totale bomavgifter for disse 3 etappene, kom på 72 Euro.

Jeg hadde fått en meget drivstoffvennlig bil. På mine drøye 90 mil, brukte jeg kun én tank med drivstoff (64 Euro) og parkeringsutgiftene var minimale, bare 4 Euro siden de fleste steder har gratis parkering.

Selve billeien kom på 264 Euro for 7 dager (grunnpris, ingen ekstra tillegg). Dette var en bil i mellomstor klasse og med automatgir.

Totale bilkostnader for 7 dager: 404 Euro (ca 3700 NOK/oktober 2016)

Leie av bil i Italia

Trafikken i Italia

Det er nok ikke bare en myte at italienere har temperament. Etter min mening lever italienerne opp til denne myten også i trafikken, både på autostradaen og de trange, svingete landeveiene i Piemonte.

En ting man må passe på, spesielt i de mindre byene, er de automatiske fotoboksene som spretter frem som sinte bier og stikker deg kjapt om de får muligheten. Fartsgrensen er i tettbebygde strøk 50 km/t, men noen ganger helt nede i 30 km. Og her er disse orange fotoboksene spredd godt rundt omkring. Siden det er lite trafikk, er det fort gjort å kjøre bittelitt fortere og rett og slett glemme seg litt bort.

Skulle du være så uheldig å bli tatt av en av disse fotoboksene, så får du et aldri så lite brev fra ditt leiebilfirma, der du blir belastet denne fartsboten + et relativt saftig administrasjonsgebyr, fra kredittkortet du brukte ved bestilling/betaling. Ikke så problematisk, bare veldig irriterende! (Been there, done that!)

Så denne gangen var jeg nøye med å holde fartsgrensene, noe ikke alle syns var like morsomt. På autostradaen syns jeg tungtransporten var de mest plagsomme. I ukedagene er det spesielt mye tungtransport på autostradaen, og det er mye forbikjøringer av disse også. Og havne bak en gedigen lastebil som skal foreta en forbikjøring, er derfor ikke uvanlig. Ha tålmodighet og følg godt med i speilet, så er det helt uproblematisk å kjøre rundt i Italia.

Valg av leiebilfirma

Og det er nok her mange er usikre. Spesielt hvis du ikke har leid bil tidligere. Når jeg skulle leie bil første gang, gjorde jeg litt research på hva de enkelte firmaene kunne tilby. Det viktigste for meg var å vite hva sluttsummen ville ende på. Da er det greit å ha en bil med ubegrenset antall kilometer. Hva er inkludert i forsikringen? Er det noe med liten skrift i kontrakten? Og ikke minst, tilgjengeligheten til leiebilfirmaet.

EasyTerra kan du enkelt gå inn å se hvilket billeiefirma som er rimeligst. Her plotter du enkelt inn destinasjon og antall dager, og så får du opp alle tilgjengelige biler og deres leiepris fra en rekke selskaper. Du kan gjøre søk ut fra bilkategori, automat eller manuell girkasse, risiko etc.

Når jeg søkte, kunne jeg derfor sammenligne biler innenfor mine preferanser. Konklusjonen min denne gangen, var at det ikke skilte så mange kronene fra mitt rimeligste alternativ og opp til det firma jeg vanligvis bruker.

Første gang jeg skulle leie bil, leste jeg grundig igjennom leievilkårene. Andre faktorer jeg syns er viktig, er hvordan hjemmesiden til leiebilfirmaet fungerte. Hvor enkelt er det å navigere seg rundt på hjemmesiden. Er det lett å legge til tilleggsutstyr, endre datoer og hentested? Kan jeg sammenligne flere biltyper?

Jeg endte opp med å gå for en av de store internasjonale leiebilfirmaene. Dette firmaet har jeg faktisk brukt ved alle mine leieforhold. Dette har gitt meg et kundeforhold og en type fordelskort.

Det gir meg fordeler som at jeg kan plukke opp bilen umiddelbart når jeg kommer på flyplassen. Jeg slipper å henvende meg i skranken der de som ikke har bestilt bil på forhånd, står i kø for å bli ekspedert.

Skulle jeg allikevel valgt et annet firma enn det jeg vanligvis bruker, ville jeg sjekket leiebetingelsene grundig, slik at jeg visste at jeg fikk de samme vilkårene jeg var vant til.

Leie av bil i Italia

Generelt om trafikk i Italia

Fartsgrenser: På autostradaen kan det være opptil 130 km/t og 110 km/t på øvrige veier for tettbebygde strøk. Dette reduseres til 110 km/t og 90 km/t ved regnvær. Det er 50 km/t i tettbebygde strøk og fartsgrensene er oftest godt skiltet.

Alkoholgrense: 0,05 promille

Setebelte/barnesete: Setebelte er påbudt og alle barn under 4 år skal sitte i barnesete. Barn under 12 år har ikke lov til å sitte i forsete hvis det ikke er benyttet et eget beltesystem.

Mobilbruk: Det er som her hjemme strengt forbudt å bruke mobiltelefonen uten handsfree. (Etter hva jeg så, syndes det dessverre mye her).

Parkering: Flere steder er parkeringsplassene markert med enten blå eller hvite striper. Innenfor et blått felt må du enten betale eller fremlegge en urskive som viser hvor lenge du har stått. Tiden du kan stå, er beskrevet på parkeringsskiltene, men er oftest 1 time. En slik urskive følger som regel med leiebilen, men kan også fåes gratis på bensinstasjoner og turistkontorer. Er parkeringsfeltene hvite, betyr dette at det er gratis å parkere her.

Tut og kjør!

Håper dette var til hjelp! Da er det bare å ønske deg lykke til og god biltur!

Previous articleHotellomtale: Bellevue Hotel & SPA – finn roen i alpene
Next articlePå trøffeljakt og vinsmaking i Piemonte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.