Med sine 18 bebodde øyer er det vanskelig å få med seg alt på en og samme tur til Færøyene. Det betyr jo egentlig bare at man har verdens beste grunn til å reise tilbake. For Færøyene er et slikt sted – hit vil du tilbake!

Den beste måten å utforske Færøyene på, er med bil. Veiene er flere steder veldig smale, men trafikken er heller ikke den største, så møtende trafikk er ikke noe stort problem. Og det er mange fine plasser man ønsker å stoppe på underveis, så det gjelder å ha god tid.

Her har jeg samlet noen tips til hvilke steder du bør besøke og andre tips til hva du bør få med deg på en tur til Færøyene.

Gjógv

Denne lille bygda har et navn jeg knapt klarer å uttale. Hvis du kan lydskrift, så prøv selv: ʤɛgv. Det høres mer ut som en hund som skal bjeffe, men som har satt noe i halsen. Vel, ikke la deg skremme av det vanskelige navnet. Gjógv er en sjarmerende plass som er verdt et besøk. Dette er den nordligste landsbyen på øya Eysturoy, som er den nest største øya på Færøyene. Innbyggertallet er omtrent 28. Det var i hvert fall det ved siste offentlige folketelling i 2015. Stort mulig det er endret i dag.

Gjógv ligger ved et naturlig juv og har gitt navnet til bygda. Gjógv betyr nemlig juv på færøysk. Dette naturlige juvet, eller kløften, fungerer som beskyttelse mot vær og vin. For på Færøyene blåser det mye. Når vi besøkte Gjógv, hadde vi nettopp en slik dag med mye vind. Det var fasinerende å stå på en høyde inne i bukten og se bølgene slå som ville monstre opp mot klippene. Det blåste så mye at det var vanskelig å stå stille. Tenk hvordan vinden ville tatt tak i deg om du sto ytterst på en klippe og ikke inne i en bukt?

Hva med en overnatting her ute? Den eneste muligheten er å overnatte på Gjáargardur Gjestehus. Perfekt utgangspunkt om du ønsker å utforske nærområdet til fots eller ta deg en tur opp til Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur på 880 moh, som ligger rett bak Gjogv.

Gjógv ligger ca 1 times kjøretur fra Tórshavn.

Tjørnuvik

Dette er nok en idyllisk liten bygd som ligger lengst nord på øya Streymoy, som er den største av øyene. Som med veldig mange av bygdene på Færøyene, er det en vei inn til bygda og du må ta samme vei for å komme ut igjen. Tjørnuvik er bittelitt større en Gjógv med sine drøye 50 innbyggere. Bygda, som regnes som den eldste på Færøyene, er omringet av vakre fjell og ligger innerst inne i en dyp vik.

Fra Tjørnuvik kan du se ut til de ikoniske steinformasjonene Risin og Kellingin som på færøysk betyr Kjempen og Heksa. Det meste på Færøyene kommer fra en legende. Når det gjelder legenden om Risin og Kellingin, så sier denne at det var de islandske kjempene som på grunn av misunnelse ønsket å innlemme Færøyene under Island. Så kjempen og heksa dro ned til Færøyene for å ta øygruppen med seg tilbake til Island. Da de kom frem til fjellet Eidiskollur skulle heksa klatre opp på fjellet og binde fjellet fast til kjempen med et tau, slik at kjempen kunne dra øyene med seg nordover til Island. I forsøket splittet fjellet seg og de måtte gjøre forsøket om igjen og igjen. Slik holdt de på gjennom hele natten, og på grunn av utmattelsen glemte de helt å gå i dekning når solen sto opp. Og det er jo allment kjent at når sola treffer hekser, troll og andre eventyrfigurer, blir de til stein. Og så skjedde her utenfor Tjørnuvik på Færøyene! Nå står de her og skuer skuer lengselsfullt mot Island. Kjempen ytterst og heksa innerst.

Saksun

På nordvestkysten av Streymor, på samme øy som du finner Tjørnuvik, kan du ta turen til Saksun. Bygda befinner seg innerst inne i en lagune. Med sine 14 innbyggere er dette nok et idyllisk sted som er verdt å besøke. Når det er lavvann, kan du ta turen ned vannkanten for en vandretur på den vakre stranda. Med en både rufsete, kald og vindfull dag, valgte vi bare å nyte Saksun fra området rundt kirken.

Gásadalur

Har du googlet Færøyene, har du nesten garantert sett bilder av den flott fossen Múlafossur. Den befinner seg ved Gásadalur. Dette er det jeg kaller postkortbygda altså. På denne turen ankom vi Gásadalur til fots, men du kan nå bygda med bil også. Å nå Gásadalur med bil var ingen selvfølge for bare noen få år siden. Denne bygda var uten vei helt frem til 2004. Frem til da måtte du gå den gamle postruta over fjellet eller komme deg inn hit via helikopter. Det var også mulig å komme hit med båt, men på grunn av de høye klippene og det til tider urolige vannet, var det vanskelig å komme i land via vannveien.

Gásadalur er den aller minste bygda på Færøyene. Her er det kun 8 fastboende. Da vi var her (august 2016) var det planlagt at det skulle komme en leilighet for utleie på Airbnb, så sjekk opp dette hvis du ønsker å bo her.

Tórshavn

Øyene er ikke så store og du kan fint dra på roadtrip med base i Torshavn. Jeg har tidligere skrevet om den sjarmerende, lille hovedstaden Tórshavn, med tips til både overnatting og restauranter.

Færøyene er den ultimate destinasjonen for deg som liker vakker og uberørt natur. Mine tidligere innlegg fra Færøyene tar for seg flere alternativer dersom du ønsker å ha en aktiv ferie:

Fakta Færøyene

  • Selvstyrt del av Danmark
  • Består av 18 øyer som er bebodd. I tillegg finnes det mange mindre holmer og skjær.
  • Ligger i Nord Atlanteren mellom Skottland og Island.
  • På 1000-tallet var øyene under norsk kontroll, men Danmark ble den dominerende makt da Norge og Danmark var ett rike på 1300-tallet. Øyene har vært administrert av Danmark alene siden 1709, og siden 1948 har Færøyene hatt selvstyre med eget parlament.
  • Færøyene er dannet av vulkansk lava, er kuperte og fjellrike og har noen fantastiske kystklipper.
  • Saueavl – derav navnet ”Fårøyene”- har vært øyenes hovedinntekt i mange år, men fiske har overtatt og blitt en viktig del av dagens inntekt.

Hvordan komme seg til Færøyene?

Atlantic Airways flyr direkte fra Bergen til Færøyene på ca 1 time og 20 minutter. De har avganger 3-4 ganger i uken. Et annet alternativ er også direktefly fra København med flere avganger daglig.

Reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Visit Faroe Island.

Previous articleSkitur på tvers av landegrensene i Sylan
Next articleEkstremtur på Finnmarksvidda

10 COMMENTS

  1. Det er perfekt timing 🙂 Rigtig flotte billeder! Vi har købt billetterne, og skal til at finde ud af hvad vi skal se. Nu glæder vi os endnu mere (hvis det snart er muligt 😉 ) Vi må hellere få kigget nærmere på dine indlæg 🙂 Færøerne here we come!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.