Jeg har tatt turen til den lille byen Takuapa. Jeg er her under åpningen av en vegetarfestival som feires hvert år i Phang-Nga provinsen. I Thailand er det flere slike festivaler, og de er litt forskjellige fra område til område. Den jeg skal få oppleve, er starten på en 9 dagers lang Taoist festival. Den starter den dagen det er fullmåne i den niende Lunarmåneden i den kinesiske kalenderen. Datoen vil derfor variere fra år til år, men som regel i slutten av september eller begynnelsen av oktober. De som deltar på denne festivalen skal kun spise vegetarisk mat og gjennomføre flere religiøse ritualer. Dette vil gi masse hell og lykke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet som kjennetegner denne type festivaler, er at et spiritistisk medium piercer seg med store jernstenger, går barbent på kull, får rykende varm olje på kroppen og går barbent opp og ned en stige kledd med sylskarpe knivblader. Dette gjøres for å vise den sterke gudskraften, for å styrke troen til sine tilhengere samt å befri seg fra uhell og ulykke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANår vi ankommer tempelet i Takuapa er det mengder med folk. I en åpen bygning sitter 3 munker og messer. En tråd blir festet ved den første munken, så ved den andre og tredje og videre ut på en åpen plass utenfor bygningen de sitter i, til et stort bord med mengder av mat. Rundt dette bordet står det sjøsigøynere og det er bare menn. De står og nistirrer på maten. Jeg vet egentlig ikke hva som skal skje, men alle står og følger med på disse mennene og maten, så jeg gjør det samme. Plutselig, som lyn fra klar himmel, hiver disse staute mennene seg over maten på bordet og det er tydeligvis om å gjøre og grabbe til seg mest mulig. På noen få sekunder er bordet tømt! Vooosj! Jeg blir supernysgjerrig og spør. Da får jeg vite at jo mer mat de klarer å få med seg, jo mer lykke betyr det. Det har ingenting med å gjøre om man er fattig eller rik. Mye mat med hjem til familien betyr mye lykke (logisk nok i grunn!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVidere utover dagen får vi oppleve en seremoni der flere medier kommer ut, dansende til rytmiske trommer. Disse mediene er i trance og det hele ser i grunn ganske pussig ut. Man kan jo lure på om dette er et skuespill for publikum, men det skal visstnok være ekte. De må dog ha tro på gudene for å bli besatt av gudene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skal du være en del av en slik vegetarfestival, må du følge de ti bud:

 1. Avstå fra å drepe dyr
 2. Avstår fra å spise alle typer kjøtt
 3. Avstå fra stjeling og tyveri
 4. Avstå fra å skade andre fysisk eller psykisk
 5. Avstå fra å fortelle løgner og bruke banneord
 6. Avstå fra å berøre det motsatte kjønn eller ha en flørtete tone når du snakker med dem
 7. Avstå fra å ta alkohol eller bruke narkotika
 8. Avstår fra gambling
 9. Avstå fra å bruke alle typer smykker
 10. Avstår fra å bruke kokekar eller et måltid med andre som ikke følger budene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMens disse mediumene «danser» til den noe skingrende musikken, heises et stort tårn opp på plassen. Så fort dette tårnet er oppe, settes det i gang et kinaputtleven uten like. Jeg underdriver når jeg sier tusenvis av kinaputter. Det stopper liksom aldri og smelle og alle står med hendene foran ørene. Etter flere lange minutter med skarpe smell, forsvinner mediumene inn i klosteret og det blir brått stille. Mens jeg lar disse merkelige opplevelsene og inntrykkene synke, får jeg servert et deilig vegetarmåltid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFestivalen, som er taoistisk, er opprinnelig fra Kina. Den praktiseres idag hovedsakelig i Thailand, Malaysia, Singapore and Myanmar. Under hele festivalen skal man kle seg i hvitt da dette gjenspeiler renhet. Man skal ikke spise kjøtt, egg eller melk og i tillegg unngå matvarer med sterke lukter som hvitløk, løk og sterkt krydder. I templene kan man få gratis mat og de som ønsker kan donere penger til dette.

Vil du se denne festivalen og mine opplevelser med sjøsigøynergribber og hypnotiske medium i levende bilder, så ta gjerne en titt på denne lille filsmnutten (1 min og 42 sek):

Fakta om Phang-Nga

 • En provins i Thailand rett nord for den mer kjente provinsen Phuket
 • Turiststedet Khao Lak ligger i hjertet av regionen og har 200 km med urørte strender
 • Flere av Thailands nasjonalparker ligger her. Nasjonalparkene har stengt i lavsesong
 • Høysesong er fra November til April og kalles også den tørre sesongen.
 • Lavsesong er fra Mai til Oktober og er den grønne sesongen med tidvis mye regn.
 • Jul og nyttår er ekstremt populært i dette området og prisene fyker til værs
 • Nærmeste flyplass er Phuket International Airport (65 km/ 1,5 time med bil til Khao Lak)
Reisen er en del av en pressetur arrangert av Amazing Thailand og Phang Nga Tourist Assosiation. Det er ikke lagt noen føring på hva jeg skal skrive og alle mine erfaringer og synspunkter er mine egne.
Previous articleEn hyttetur i Oslos villmark
Next articlePå båttur i Phang-Nga bukten

5 COMMENTS

 1. Super spændende indlæg, Elisabeth 🙂 Tak fordi du delte det, altid sjovt at læse om andres landes festivaler. Dejligt med en lille video, som giver en fornemmelse om stemningen på stedet.

  • Tusen takk for hyggelig kommentar Ontrip.dk! Det er ikke alltid like lett å forklare slike hendelser med ord, så da er det moro å prøve å få det frem på en liten filmsnutt 🙂 Festivaler forteller ganske mye om et lands kultur, tradisjon og kanskje levesett også. Moro når man får muligheten til å oppleve slike lokale festivaler.

 2. Herrelighet! Det er ikke rart vi vegetarianere blir sett litt rart på når det finnes sånne syke vegetarfestivaler rundt i verden. Haha. Jeg følger faktisk omtrent alle budene da, unntatt nummer 6 =) Og det vil jeg helst fortsette med å ikke følge!

  • He he, ja du sier noe der! Det jeg lurer på, er om disse er vegetarianer på heltid eller bare under denne festivalen. Trolig det siste. Imponerende at du er så flink når det gjelder de budene – jeg må si jeg synder på et par ekstra 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.