Vi er i den vakre nasjonalparken i Phang-Nga provinsen. Etter å ha sittet i båt en halvtimes tid fra fastlandet, ankommer vi øya Koh Panyi. Eller Koh Panyee, Koh Pan Yi, Koh Pannyi, Ko Panyi om du vil. Uansett skrivemåte, vi snakker om den samme øya. På denne øya har det vokst opp en liten landsby. På slutten av 1800 tallet kom det noen fiskermenn fra Indonesia og ønsket å bosette seg her. På grunn av loven om at det kun var thaier som fikk lov til å eie thailandsk jord, så bygde de husene sine på stylter i vannet istedet. Finurlig! Og tilgjengeligheten for fiskerne var jo unik. I dag er det 360 familier på øya og det totale innbyggertallet er 1685 personer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI nyere tid har loven blitt endret, og det er nå en flott moské på øya og også et ferskvannsannlegg som sørger for friskt vann til innbyggerne. Øya er 100% muslimsk. Med tanke på at det er over 93% buddhister i Thailand, så er dette ganske uvanlig. Alkohol og svinekjøtt er derfor utelukket her.

Øya er bare 400 meter bred, men den er langt fra flat. Det er en eneste stor klippe som står opp fra havet, derfor er de fleste hus bygd på stylter i vannet. Når tidevannet er som høyest i regntiden, ser det ut som alle husene flyter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiden øya stort sett består av fjell og minimalt med flatt land, tok noen små barn i 1986 sine kreative evner i bruk og bygde en flytende fotballbane av drivved og rester fra gamle båter. I dag er denne oppgradert og brukes flittig av øyas barn. De har sin egen lokale fotballklubb, og denne klubben er en av de beste i Sør Thailand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dag klarer ikke landsbyen å overleve på fiske. De har derfor åpnet øya for turister. Det betyr selvfølgelig at dette har blitt noe turistifisert med salgsboder og restauranter. Allikevel er restaurantene av den typen jeg liker best. De jeg nærmest liker å kalle skur. Maten er fersk og sannsynligvis fanget rett utenfor restauranten.

Tar du en titt forbi disse salgsbodene og restaurantene, kan du få et godt innblikk i øyas dagligliv. Vi kom til og med midt i en skoletime der barna lærevillig fulgte med i timen. Klasserommet var noe provisorisk og var bare en åpen plass under et av de mange skurene vi vandret under.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERADen flotte moskeen kan bare besøkes av menn, så mens den mannlige delen av reisegruppen tok turen på innsiden, fotograferte vi den søte pusekatten som var påkledd med en liten kjole. Stakkars, men akk så søt.OLYMPUS DIGITAL CAMERAIkke langt fra Koh Panyi finner du James Bond øya. Herfra har du utsikt til øya Ko Tapu som rager 20 meter opp fra vannet, og med sin karakteristiske form er vakker og fotogen. En av Thailands mest fotograferte øy kanskje?

Når vi går i land på Ko Khao Phing Kan (eller James Bond øya), opplever du påtrengende selgere og haugevis av turister samlet på et begrenset området. Så populært er det i dag at de lokale ikke engang bruker de opprinnelige navnene. Ønsker du å dra hit, anbefaler jeg på det sterkeste at du drar hit så tidlig på morningen som mulig. Lurer du forresten på hvilken film som ble spilt inn her? Det var The Man with the Golden Gun og Tomorrow Never Dies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAVisste du forresten av Koh eller Ko betyr øy. Du skjønner derfor fort om stedsnavn i Thailand er en øy, som f.eks. Koh Samui, Koh Phi Phi, Koh Chang etc.

Se James Bond Island og Ko Panyi i levende bilder her (1 min 25 sek):

Fakta om Phang-Nga

  • En provins i Thailand rett nord for den mer kjente provinsen Phuket
  • Turiststedet Khao Lak ligger i hjertet av regionen og har 200 km med urørte strender
  • Flere av Thailands nasjonalparker ligger her. Nasjonalparkene har stengt i lavsesong
  • Høysesong er fra November til April og kalles også den tørre sesongen.
  • Lavsesong er fra Mai til Oktober og er den grønne sesongen med tidvis mye regn.
  • Jul og nyttår er ekstremt populært i dette området og prisene fyker til værs
  • Nærmeste flyplass er Phuket International Airport (65 km/ 1,5 time med bil til Khao Lak)
Reisen er en del av en pressetur arrangert av Amazing Thailand og Phang Nga Tourist Assosiation. Det er ikke lagt noen føring på hva jeg skal skrive og alle mine erfaringer og synspunkter er mine egne.
Previous articleVegetarfestival i Phang-Nga
Next articleBli med på suppekonkurranse i Skottland

6 COMMENTS

    • Ja, ikke sant det er vakkert her. Dette var mitt første besøk i dette området av Thailand, og jeg har veldig lyst til å reise tilbake igjen. Hyggelig å høre at jeg vekker gode minner hos dere med dette innlegget 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.