Thailand er mitt favorittland! Jeg har vært der i over 15 måneder totalt, fordelt på 6-7 turer. Det er nå over 2,5 år siden min siste tur, så jeg var ikke vanskelig å be når muligheten for en tur til smilets land dukket opp. Og det er med stor glede jeg nå skal gi deg flere historier og tips fra dette fantastiske landet.

Et av høydepunktene på turen var å bli mamma til en skilpadde. Ja, nettopp… mamma! Adoptivmamma vel og merke.

Vi er på Phang-Nga Coastal Fisheries Research and Development Center. Dette ligger ved Thai Mueang Beach, ca 30 km sør for Khao Lak i provinsen Phang-Nga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHer blir vi vist rundt på anlegget der de har har spesialisert seg på rehabilitering og avling av skilpadder. Flere av artene er utrydningstruede, og ved å avle de opp her på senteret for så å slippe de ut i det åpne havet, øker de mulighet for å bevare bestanden.

I Andamanhavet lever det 4 typer av havskilpadder. Langs kysten av provinsen Phang-Nga finnes det store områder der skilpaddene kommer inn på land for å legge egg. En av disse artene er Green Turtle. Tross det forklarende navnet «Green Turtle», er ikke denne skilpadden grønn, men brun. Den skal visstnok være grønn under skallet. Søt er den ihvertfall!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn fullvoksen skilpadde i denne arten, kan bli opptil 120 cm lang og veie opp til 150 kg. Den spiser hovedsakelig sjøgress og tang. Bestanden av havskilpadder har sunket drastisk. Mye av dette er dessverre på grunn av oss uansvarlige mennesker. Vi fanger og skader skilpadder under fiske, skilpaddeegg blir fjernet og smuglet vekk fra redene, men den største trusselen er nok at vi har overtatt strendene og andre kystområder der skilpaddene har kommet år etter år for å legge egg. Flere områder i denne provinsen er derfor fredet. Det er derfor forbudt å bygge eller utvikle kyst- og strandområdene. Derfor kan skilpaddene fortsatt komme hit for å legge eggene sine uforstyrret, slik de har gjort generasjon etter generasjon.

På senteret er det flere store saltvannsbasseng med skilpadder av forskjellige arter og størrelser. Når de har blitt 8 måneder, kan de slippes fri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMin bloggkollega Hanne Marit fra Sekk og Sandaler er også med på denne turen, og sammen skal vi bli adoptivforeldre til vår lille skilpadde. Dette er en skilpadde i tiden. Han/hun har 2 mødre og siden begge har et –sen etternavn, er det ikke så vanskelig å døpe han/hun til Zen.

Vår lille skilpadde har vært på senteret siden han/hun (la oss kalle han/hun for hen) ble klekket ut i mange år, og nå er hen klar for å bli sluppet løs i den store, virkelige verden. Zen får en chip slik at vi kan følge hen på livets vei. Zen kan bli opptil 80 år om hen overlever i det fri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har laget en liten filmsnutt (1 min, 47 sek) der du kan bli med på å sette lille Zen fri:

Visste du at havskilpadder ikke kan trekke hodet inn i skallet? Eller at de også skifter kjønn underveis?

Senteret er gratis å besøke. Ønsker du å adoptere en skilpadde og slippe den ut i havet, må du ta kontakt med senteret minst 1 uke i forveien. Dette koster 2000 Bath (ca 480 kr per november 2015).

Kontaktinformasjon:

Phang Nga Coastal Fisheries Research and Development Centre
164 Moo 9 Thai Muang, Phang Nga, Thailand
Tel: +66 (0) 76 432 212

Reisen er en del av en pressetur arrangert av Amazing Thailand og Phang Nga Tourist Assosiation. Det er ikke lagt noen føring på hva jeg skal skrive og alle mine erfaringer og synspunkter er mine egne.
Previous articleMachu Picchu – inkaenes tapte by
Next articleSoft adventure i Thailand

6 COMMENTS

    • Ja, dette var veldig moro å få være med på. Og ikke minste veldig givende med tanke på hva som ligger bak. Det er så bra når det opprettes slike sentre som tar vare på utrydningstruede dyrearter. Og det er jo ikke alle som får muligheten til å være en adoptivmamma til en skilpadde heller 🙂 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.