Høsten er perfekt for hyttetur. Krype opp i en sofa med en god bok, strikketøyet, en kopp varm te eller et glass god vin til lyden av knitring fra vedovnen. Ja, dette er for meg den perfekte høsten. En hyttetur behøver ikke alltid kreve flere timers biltur der du stamper i kø ut av byen. Nei, denne turen krever bare en enkel bussbillett og en drøy halvtimes busstur fra Oslo sentrum. For mitt vedkommende var det knappe 20 minutter med bil vekk fra bystøy og rushtrafikk. Det er hyttetur rett utenfor stuedøra di det og allikevel skal vi (nesten) midt i villmarken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velkommen til Nordmarka!

Jeg parkerer bilen ved den store parkeringsplassen ved Skar, helt innerst i Maridalen. Det er en mild dag i November. Minusgradene har knapt vist seg denne måneden. Så mens marka ennå er snøfri er det bare å ta beina fatt de neste 3,5 kilometerne opp til Tømtehyttene, som er vårt mål. Stien er bred og fin og godt merket. For å unngå å gå i mørket, starter vi klokken 15.00. Har du god hodelykt, er det helt uproblematisk å gå her etter at mørket har pakket inn skogen også.

Dette er en tur som stort sett går oppover. Så beregn et sted mellom 1 og 1,5 time på turen opp. Vel oppe er det bare å låse seg inn i den søte, lille Tømtehytta. Den består av et lite kjøkken med utsikt over den lille gårdsplassen foran hytta, en stue med peisovn og en deilig sofakrok med lassevis av myke puter. I stua er det også en hems med 3 sengeplasser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med en sengebrisk i stua, er det derfor 5 sengeplasser på denne hytta. Personlig syns jeg hytta er perfekt til 2 personer. Det er ingen garanti for at du får hytta alene. Et par snublet inn på hytta litt utover kvelden. Jeg tror de syns det ble litt for intimt med oss fire, og valgte å gå over i den dobbelt så store, store Tømtehytta. Den ligger rett over gårdsplassen og har sengeplasser til 8 med blant annet egne soverom i tillegg til hems.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praktisk info:

 • Tømtehyttene ligger på Raudkollen. Bruk kartet ”Nordmarka”.
 • Ta buss nr 51 (Maridalen) til endestasjonen Skar. Bussen starter fra Nydalen T-banestasjon (se Ruter for hvordan du skal komme deg dit). Du kan også parkere på Skar om du har bil. Herfra følger du merket sti hele veien opp til Tømtehyttene, ca 3,5 km.
 • Du kan også ta toget til Movatn (se NSB for rutetider). Herfra er det 5,5 km merket sti.
 • Tømtehyttene eies av Den Norske Turistforeningen (DNT) og du må ha DNT´s egen nøkkel for å låse deg inn. Det er kun medlemmer som får nøkkelen, men alle kan overnatte her. Pris for overnatting er 230,- for medlemmer og 335,- for ikke-medlemmer.
 • Hyttene ble oppført i 1997 og er en gave fra Olav Thon.
 • I hele Oslo-marka må du booke plass på hyttene på forhånd. Alle som kommer, skal få overnatte, men kun de som har booket har fortrinnsrett på sengeplassene. Oversikt over alle hyttene og link til booking,  finner du her.
 • Hyttene har dyner, puter og tepper, men du må bruke egen lakenpose eller sovepose.
 • Hyttene er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming og enkelt utstyr til matlaging og oppvask. Det finnes også stearinlys og dopapir tilgjengelig på hyttene.
Previous articleSoft adventure i Thailand
Next articleVegetarfestival i Phang-Nga

6 COMMENTS

  • Ja, det er helt utrolig. Og det er så mange som fortsatt er uvitende om dette bynære tilbudet. Jeg bruker stort sett marka til dagsturer, men jeg skal bli mer flinkere til å bruke hyttene, både sommer og vinter!

  • Jeg har virkelig fått sansen for DNT hyttene, så hytteturer i Oslomarka blir det fler av. Du burde prøve du også! Jeg har et Olympus OM-D E-M10. Objektivet jeg bruker er Samyang 7,5 mm, F 3.5 Fish-eye.

 1. Hei Elisa,

  Vi skal til den store Tømtehytta (eller kanskje den lille) nå i helgen, tanken er å gå på ski, så får vi se om det lar seg gjøre med litt slunken snødybde i marka.
  Hytta har stått på TODO listen i et par år nå, og begge har hatt en tendens til å være booket. Noe av grunnen er sikkert at vi alltid er litt sent ute med de gode ideene.

  • Hei Jens! Spent på om dere kom dere inn på ski. Snøforholdene er nok ikke de beste nå, men om et par dager er det lovet myyyye snø! Ja, det er populære hytter. Det er jo deilig å være spontan også, men visse hyttebesøk krever nok litt mer planlegging som du sier 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.