sponset-reise-nyFærøyene er som en lekegrind for deg som er glad i være utendørs og liker en aktiv ferie.  Dette er også en destinasjon som er fin å besøke hele året siden gjennomsnittstemperaturen er knappe 7 grader. Dette fordi de har lange, milde vintre og korte, kjølige somre. På grunn av de lange lyse dagene, er nok sommerhalvåret mest attraktivt for reisende.

Gásadalur

I dette innlegget skal jeg gi deg tips til hva du kan finne på av utendørs aktiviteter på Færøyene.

Rappellering

Det er nok av punkter på listen over ting jeg aldri har prøvd. Rappellere ned en fjellvegg er en av dem. Jeg var over meg av begeistring da jeg fikk denne muligheten. Det jeg ikke fikk med meg var at vi skulle rappellere ned i en båt! Tenk om jeg bommer da? Hva skjer om jeg faller rett ned i vannet? På den annen side er det kanskje bedre å ramle ned i et vann enn å deise rett ned i bakken? Altså, det er utrolig hva man tenker på noen ganger, men hva er egentlig oddsen for at jeg skal ramle ned i det hele tatt?

Aktiv ferie på Færøyene

Jóhannus forklarer oss nøye hva vi skal gjøre og hvordan repene og bremsen fungerer. Siden ingen av oss har prøvd seg på dette før, har han selvfølgelig dobbel sikring på oss. Om vi ikke selv klarer å holde igjen, har han et ekstra rep som holder oss. Det betyr at vi ikke havner i det våte og kalde vannet.

Før jeg skal rappellere ned i noe som føles som en avgrunn, går Jóhannus over alt utstyret en siste gang før han sender meg ned mot den bratte veggen. Det er når jeg kommer til skillet der bakken gjør en real knekk og går over til loddrett fjellvegg, jeg må klare meg selv. Veien ned til klippekanten går i grunn lekende lett. Her har jeg tross alt både fast grunn og full kontroll. Det er akkurat når du kommer til det punktet hvor den faste grunnen ikke er der mer, og du må gi slipp på det siste fotfeste og stole på Jóhannus og repet du henger i…, og det gjør jeg!

Jóhannus startet det hele med en liten demonstrasjon for oss. Akkurat da så det lekende lett ut der han elegant brukte bena og sparket fra veggen og kontrollerte farten ned med repet under full kontroll. Nå er det min tur. Jeg prøver meg derfor på et lite dytt med bena slik at jeg kommer meg litt ut fra fjellveggen. Ok, så et til… dette funker. Med litt ekstra giv, tar jeg litt mer i på neste spark. Oops, hvordan beholde kroppen i riktig retning? Med ett er jeg på vei til å deise inn i fjellveggen med ryggen først!

Aktiv ferie Færøyene

Hvilken hånd var det jeg ikke måtte slippe? Hjernen jobber på spreng og jeg skjønner at hvis jeg slipper opp høyre hånd, så slippes bremsen min opp! Ergo… jeg deiser ned i vannet (noe som uansett ikke skjer siden Jóhannus er min ekstra sikring der opp på fastlandet).

Jeg rekker akkurat å få opp venstre hånd og tar meg i mot mot den kalde og våte fjellveggen. Jeg får kroppen i riktig vinkel igjen, og jeg rappellerer meg ned til båten. Stilkarakteren trenger ikke nevnes her, men jeg kom meg ned – og herlighet så moro det var!

Jeg treffer båten under meg – eller det vil si, båten sikter seg nøyaktig inn på akkurat der jeg henger og dingler, og tar meg trygt imot. Når alle er trygt nede i båten, får vi en flott båttur tilbake til bilen vår. Underveis får jeg sett Færøyene fra en annen vinkel, og den er ikke mindre imponerende herfra.

Mer info: Reika Adventures

RIB

Er du glad i fart og moro, kan du også prøve deg på en tur med en RIB. En RIB er en stor gummibåt med ekstra sterke motorer. Dette går fort og jeg kan love deg at det vil kile i magen!

Aktiv ferie på Færøyene

Vi kjører ut til Gomlurætt og herfra skal vi kjøre i RIB ut til øya Hestur. Vi får utdelt hver vår gedigne tørrdrakt. Jeg føler meg mer som en person som skal på månen enn en som skal sitte i en gummibåt. Når jeg kommer frem til RIB´en, må jeg skreve over et slags sete og sitte med beina på hver side. Det er som å sitte i en sal med støtte i ryggen. Setet og ryggen er godt polstret, og foran meg skal jeg holde meg godt fast i et grep som er festet i setet foran meg. Noe sier meg at dette kommer til å gå fort.

Vi seiler sakte ut fra havnen. Jeg aner fred og ingen fare, men i løpet av en brøkdel av et sekund, spyr noen høytalere ut hardrock på full guffe og klampen trykkes i bånn! Det føles som om magen ble igjen ved start, og vi suser i en ekstrem fart utover havet.

Etter litt fartsfylt moro ute på havet, skrus musikken og tempoet ned, og vi kjører mot land for å se på fuglelivet og grottene på øya. Flere av grottene er så store at vi kan kjøre dypt inn i mørket. Innerst inne i en av grottene, setter den ene RIB´en på litt rolig musikk og det føles litt som om vi er i en kirke. Lyden er hul og dyp og forsvinner liksom inn i mørket.

I en av grottene skal det finnes en smal passasje slik at man kan kjøre inn et sted og ut et annet. Dette krever at tidevannet er riktig og at det ikke er så mye bølger. På grunn av bølgene denne dagen, var det dessverre ikke mulig å gjøre det på denne turen.

Aktiv ferie på Færøyene

Etter endt runde, skyter vi fart tilbake til utgangspunktet. Det skal bli godt å få av seg den gedigne drakten. Mine reisebloggkollegaer Renate og Mette hadde fått plass bakerst i båten, noe som gjorde at de fikk det meste av sjøsprøyten rett i fanget. Det er blant annet derfor vi får utdelt disse tørrdraktene, men det hjelper jo lite når både hår og føtter blir klissvåte.

Et tips er derfor å ha vanntett sko og gjerne en lue – eller prøv å få plass langt fremme i RIB´en.

Mer info: Rib62

Jeg har tidligere skrevet om disse aktivitetene du også kan gjøre på Færøyene:

Ridetur

Jeg har ingen lang erfaring med å ri på hest. Sånn egentlig ingenting faktisk. Derfor var det helt perfekt å bli med Davidsen Hestar på tur. Henke som eier hestene, tilpasser turer for alle nivåer, også helt ferskinger som meg.

Ridetur på FærøyeneVår tur var en 2 timers ridetur ut til den vakre fossen Bøsdalafossur. Å nyte Færøyene fra hesteryggen var en helt spesiell opplevelse. Anbefales på det varmeste!

Hele rideturen med en liten filmsnutt, finner du i dette innlegget: Opplev Færøyene fra hesteryggen

Mer info: Davidsen Hestar

Fottur

Været er ustabilt på Færøyene, så ustabilt at vår planlagte fottur måtte utsettes en dag. Selv om vi våknet til sol og blå himmel i Torshavn, var ikke dette tilfelle på øya Vágar litt lenger vest. Derfor er også menneskene som lever på Færøyene både fleksible og enkle å ha med å gjøre. Ny dag kommer og nye muligheter venter.

Vagar, Færøyene

Vår lokale guide Jóhannus skal ta oss med på fottur i den ville og vakre naturen på Færøyene. Vi skal gå den gamle postruta fra Bøur til Gásadalur. En tur til den aller minste bygda på Færøyene. En bygd som bare har 8 fastboende den dag i dag.

Hele turen over fjellet til Gásadalur, kan du lese om dette innlegget: I postmannens fotspor på Færøyene

Ønsker du tips til flere fotturer på Færøyene, kan du laste ned brosjyren over fotturer på Færøyene (PDF) i denne linken.

Mer info om guidede fotturer: Reika Adventures

La deg gjerne inspirere av denne lille videosnutten (2 min 52 sek), der du kan få en smakebit av alle disse aktivitetene:

Tórshavn er også verdt et besøk om du tar turen til Færøyene. Les mer om denne sjarmerende hovedstaden i dette innlegget: Tórshavn – den lille byen med det store hjertet

Aktiv ferie er gøy! Har du vært på Færøyene selv?  Og er aktiv ferie en ferieform du også foretrekker?

Reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Visit Faroe Island.

Previous articleHotellomtale: La Villa Hotel – en perle innimellom vinrankene i Piemonte
Next articleVakre slott i Skottland

4 COMMENTS

  1. Flott innlegg, og jeg virkelig DIGGER filmen! Umulig å se den uten å bli skikkelig fristet til å reise (tilbake) til Færøyene!

    Også litt rart å se seg selv henge og slenge i fjellveggen, haha! Gøy opplevelse! 🙂

    • He he… tusen takk for det Renate! Var i grunn ganske moro å sette sammen filmen også. Syns du var veldig flink der du hang og dinglet jeg! Altså, vi bare MÅ tilbake og fortsette der vi slapp 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.