I Skottland finnes det over 3000 slott. Da er det kanskje ikke så unaturlig å avlegge noen av dem et besøk når man har tatt turen til denne delen av Storbritannia.

Visit Scotland har laget denne listen over de 10 mest kjente slottene, 4 av disse besøkte jeg på min lille roadtrip tidligere i år.

Edinburgh Castle

Et slott man ikke kommer utenom, er Edinburgh Castle. Dette er nok kanskje det største, men i mine øyne, ikke det flotteste slottet i Skottland. Edinburgh Castle sees på som et ikon for denne regionen i Storbritannia. Den er Skottlands største turistmagnet og det er også her de fleste av byens store festivaler holdes. Den mest kjente er Edinburgh Military Tattoo som avholdes i august hvert år.

Edinburgh Slott

Edinburgh Slott

Royal Mile er hovedgaten i Edinburgh, og øverst i denne 1,6 km lange gaten, finner du Edinburgh Castle som ligger på toppen av en vulkansk klippe med utsyn over den historiske gamlebyen som er på UNESCO´s verdensarvliste.

Slottet kan dateres helt tilbake det 12. århundre og har gjennom årene fungert som festning, kongelig slott, militær garnison og fengsel.

Edinburgh Slott

Slottet har ekstremt mange besøkende. Det lønner seg å være tidlig ute for å unngå å føle deg som en forfjamset sau i en stor saueflokk. Er det noe alle skal se i Edinburgh, så er det Edinburgh Castle. Sett av god tid!

Inngang koster £ 16,90 for voksen og er åpnet daglig fra 9:30 til 18:00 (sommer) og 17:00 (vinter)

Mer informasjon på slottets hjemmeside: www.edinburghcastle.gov.uk

Stirling Castle

Også dette slottet ligger på en tidligere vulkan. Slottet har en viktig historisk betydning for Skottland. I dag fremstår det som et av de fineste eksemplarene av skotsk arkitektur fra Renessansen.

Stirling Slott i Skottland

Det første beviset som kan fremlegges, sier at slottet dateres helt tilbake til år 1100. Festningen har vært beleiret minst 8 ganger, og den seneste av de var i 1746 i opprøret mot Jacobittene. I dag brukes festningen av militæret.

Stirling Slott i Skottland

Har du sett filmen Braveheart (1995) med Mel Gibson som William Wallace i hovedrollen? Han (den ekte Wallace altså) regnes som kanskje den største av alle skotske helter. Wallace var en ridder som ledet folket sitt til motstand mot den engelske okkupasjonen av Skottland i løpet av den første perioden i den skotske uavhengighetskrigen. Filmen spilles blant annet inn i området rundt Stirling Castle.

Stirling Slott i Skottland

Inngang koster £ 14,50 for voksen og er åpnet daglig fra 9:30 til 18:00 (sommer) og 17:00 (vinter)

Mer informasjon på slottets hjemmeside: www.stirlingcastle.gov.uk

Eilean Donan Castle

Dette slottet ble min soleklare favoritt. Bare se på bildet nedenfor, så skjønner du kanskje hvorfor.

Eilean Donan slott i Skottland

Eilean Donan Castle er nok av åpenbare årsaker, det mest fotograferte slottet i Skottland. Med sin unike beliggenhet ute på liten øy i Loch Duich på det skotske høylandet og utsikt mot Isle of Skye, er dette slottet absolutt verdt et besøk.

Eilean Donan slott i Skottland

Den første festningen er fra 1220 og var eid av kong Alexander II og fungerte som et forsvar mot vikingene som kom sjøveien.

Festningen ble mer eller mindre ødelagt under Jacobittopprøret i 1719 og lå i ruiner i nesten 200 år. Dagens festning er derfor ikke så gammel som man skulle tro. Den ble først bygget opp igjen i årene fra 1913 til 1932.

I dette slottet var alle rommene innredet slik det engang så ut. Dette ga i hvert fall meg følelsen av å være i et ”ekte” slott. I de store slottene som både Edinburgh og Stirling, var det meste illustrert med bilder.

Eilean Donan slott i Skottland

Eilean Donan Slott i Skottland

Det sier seg jo selv at et slikt slott tiltrekker mange besøkende. Skal du kun velge deg ut ett slott, så velger du Eilean Donan Castle!

Inngang koster £ 7 for voksen og er åpnet daglig (med noen unntak) fra til 10:00 til 14:00/15:00/16:00 (sesongvariasjoner).

Mer informasjon på slottets hjemmeside: www.eileandonancastle.com

Blair Castle

Dette slottet skilte seg ut fra de andre jeg besøkte, der det lyste opp med sin hvite fasade og gedigne hage med 1700-talls utseende. Slottet har vært eid og blitt brukt som bolig av hertugene av Atholls. I dag er det den 12. hertugen som eier det. Selv om slottet huser en 30-roms leilighet, har han valgt å bosette seg i Sør-Afrika.

Blair slott i Scotland

Blair slott i Skottland

Mye tyder på at denne familien var glad i jakt, da det i slottets mange rom var utstilt både våpen og gevir.

Inngang til både slottet og hagen, koster £ 10,70 for voksen og er åpnet fra 25. mars til 28. oktober, mellom kl. 9:30 til 17:30.

Mer informasjon på slottets hjemmeside: www.blair-castle.co.uk

Blair slott i Skottland

Frister Skottland som reisemål? Her er mine tidligere innlegg fra Skottland:

Previous articleAktiv ferie på Færøyene
Next articleBli med inn i hjertet av Gambia

6 COMMENTS

 1. Skottland er absolutt rette stedet å dra dersom man vil på slottsferie, eller bare reise rundt og se vakre slott i vakre landskap! Jeg overnattet på et slott i nærheten av Stirling, og fant i ettertid ut at rommet jeg overnattet på var ett av flere rom på slottet som visstnok var hjemsøkt! Creepy… haha. Men jeg merket ikke noe til det selv da. 😉

  Jeg er enig i at Eilean Donan Castle er helt fantastisk. Utsikten mot slottet fra andre siden av vannet er nydelig både dag og kveld (når det er opplyst i mørket).

  • Hei Renate! Kanskje like greit å få vite i etterkant at det var hjemsøkt… he he. Ellers kunne nok det blitt en søvnløs natt tror jeg 😉 Det vakre landskapet kombinert med flotte slott, gjør Skottland til en fantastisk destinasjon! Jeg reiser i hvert fall gjerne tilbake!

  • He he… du sier noe der! Jeg hadde også dette inntrykket før jeg dro ned, men det var først i etterkant jeg fant ut at det var såååå mange slott der. Jeg dro egentlig bare litt tilfeldig innom de som var på min rute, men jeg vil jo si at jeg plukket meg ut 4 veldig fine slott 😉

 2. Nu må vi da snart tage os sammen til at tage til Skotland 🙂 Hold da op elsker bare smukke gamle slotte og vil så gerne opleve naturen i dette land. Super, at du delte dette indlæg med masser af smukke billeder, så kan det være at jeg snart tager mig sammen ;-.)
  /Annette

 3. Hei Annette og tusen takk for hyggelig kommentar! Dere bør absolutt ta en roadtrip rundt i Skottland. Det er så uendelig mange vakre plasser man kan stoppe på underveis. I mitt neste innlegg som straks er klart, tipser jeg om Isle of Skye som nesten er et must om man tar turen til Skottland. Kanskje jeg klarer å friste enda mer?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.