Home Europa Færøyene Tórshavn – den lille byen med det store hjertet

Tórshavn – den lille byen med det store hjertet

Sponset reise-2Tórshavn er hovedstaden på Færøyene og er Europas minste hovedstad. Men er det egentlig en offisiell hovedstad siden Færøyene ikke er et eget land? Det er litt komplisert det der. Færøyene er liksom dansk, men allikevel ikke. Færøyene har i hvert fall ikke noe som minner noe som helst om Danmark egentlig. Færøyene er færøysk, la oss bare konkludere med det.

TorshavnMen altså, Tórshavn. Bare navnet får deg jo til å smelte. Byen har drøye 12.000 innbyggere, men 20.000 hvis du regner med hele kommunen. Den mest sjarmerende bydelen er helt klart Tinganes. Dette er Tórshavns gamleby og er også sete for Færøyenes regjering.

I Tinganes har et av verdens eldste ting blitt holdt, og det dateres tilbake til rundt år 825. Her finner du sjarmerende, gamle tjæremalte trehus tross at det ikke vokser et eneste tre på hele øyriket. Det vokser gress på taket og noen har høner i hagen sin. Hvilken annen hovedstad kan skryte på seg det? Midt i denne idylliske bydelen, som egentlig kunne vært tatt ut fra et bondesamfunn i indre Telemark, finner vi altså hele landets styre. Vi går forbi statsministerens kontor og jeg konkluderer med at ingen andre statsministre har en mer sjarmerende kontorplass i hele verden.

Tinganes, TorshavnVidere vandrer vi ned til den koselige havna Vàgsbotn. Her ligger båtene på rad og rekke og en lokal fisker selger både fersk og tørket fisk. Noen andre turister har også tatt turen ned til havna. Dansk er nok det jeg hører hyppigst, men også engelsk, fransk og tysk forekommer.

Levi Hanssen fra Visit Faroe Island forteller oss at det er fra de nærliggende land som har høyest besøksfrekvens, men de merker at turister enda lenger bortenfor, som for eksempel fra USA, tar turen over til dette øyriket langt ute i atlanteren.

TorshavnTorshavn

Shopping i Tórshavn?

Videre forbi kaia på den andre siden av bukten, finner du et gammelt industriområdet. I det som engang var en fiskeoljefabrikk, finner du Öströms hvor du kan kjøpe klær, smykker og annet håndverk fra lokale kunstnere.

Etter litt shopping på Öströms, tar vi turen til selve kjernen av Tórshavn, der du har hovedgaten med butikker, turistinformasjon og et godt utvalg med kaféer. Etter å ha sett den kjente TV-serien Forbrytelsen der hovedpersonen sesong etter sesong brukte genser fra designerne med navnene Gudrun & Gudrun, er det klart vi må innom den butikken.

TorshavnOm du ikke vil bruke alle pengene dine på en relativ dyr Gudrun & Gudrun genser, kan du kjøpe litt rimeligere hjemmestrikkede klær hos Føroya Heimavirkisfelag. Denne butikken ala husfliden, drives av 90 damer bosatt på Færøyene., som strikker og strikker. Alt du finner i butikken er strikket av disse flittige damene, og de bytter på å stå i butikken og selge varene. Her finner jeg er kjempefin og tykk ulljakke. Det var litt kaldere på Færøyene enn jeg hadde planlagt, så dette ble et plagg jeg umiddelbart tok i bruk.

Torshavn

Spise i Tórshavn?

Tross sin størrelse, har Tórshavn et godt og bra utvalg av spisesteder. Fermentering er i vinden som aldri før, men på Færøyene har de brukt denne metoden i hundre år og er fortsatt i bruk. En av de siste innslagene på restaurantsiden, er restauranten Ræst. Alt de serverer her er basert på denne gamle konserveringsmetoden. Ræst betyr fermentert på færøysk. Sauerkraut er vel til nå det nærmeste jeg har kommet fermentert mat, men jeg er nysgjerrig, så her bestiller vi en hel meny satt sammen av fermentert mat. Vi er innom hval, hvalfett (!!) lam og fisk akkompagnert med poteter, brød eller grønnsaker. Jeg må innrømme at det er en smule spesielt. Godt, men litt sært. Lokalene er überkoselige og servicen er bra. Og av alle ting: til dessert får vi vaffel! Akkurat som den vi er vant til hjemme! Anbefales om du virkelig vil spise etter færøyske tradisjoner.

Ræst, ThorshavnEt annet veldig godt valg, er Áarstova. Her serveres tradisjonsrike retter av lam og fisk. Her serveres store og smaksrike porsjoner, og du kan velge om du vil ha en hel 5-retters meny eller velge deg ut 2 eller 3 retter fra menyen. Lam er nok en spesialitet siden jeg så de fleste spiste dette i en eller annen variant. Vårt lam var langstekt og så mørt at det falt sammen bare du så på det! Kan absolutt anbefales på det varmeste! Stemningen er lun og hyggelig, og dette er sted du ønsker å komme tilbake til gang på gang.

Aarstova, ThorshavnSiden vi befinner oss midt ute i Nord Atlanteren, er det kanskje ikke overraskende en sushirestaurant i byen. Etika tilbyr ekstremt god og fersk sushi. Sushi er en av mine matlidenskaper og etter min mening kan Etika hevde seg når det kommer til rå fisk. Krydret med blomster i friske farger, er dette riktig så innbydende når det serveres. Og færøysk kunst kommer også inn i bildet her. Alt av dekketøy og serveringsfat er laget av en lokal kunstner. Hvor sjarmerende er ikke det?

Etika, Thorshavn

Sove i Torshavn?

Vi bodde på Hotel Føroyar som ligger på en høyde bak selve sentrumskjernen. Her har du utsikt over hele Tórshavn og havet utenfor. Her kan du velge om du vil bo på selve hotellet med 4 stjerner eller det tilhørende vandrerhjemmet med enklere fasiliteter.

Hoter Føroyar, ThorshavnUlempen er at det ligger ca 20 minutters gange fra sentrum. Fordelen er helt klart den fine beliggenheten hvor du kan nyte frokosten med nydelig utsikt. Er du tidlig oppe og om været også er på din side, kan du nyte en fantastisk soloppgang herfra.

Om du ikke ønsker å spise på en av restaurantene i sentrum, tilbyr hotellets restaurant Gras en enkel, men meget smaksrik og delikat buffé hver kveld.

Torshavn

Fakta Færøyene

 • Selvstyrt del av Danmark
 • Består av 18 øyer som er bebodd. I tillegg finnes det mange mindre holmer og skjær.
 • Ligger i Nord Atlanteren mellom Skottland og Island.
 • På 1000-tallet var øyene under norsk kontroll, men Danmark ble den dominerende makt da Norge og Danmark var ett rike på 1300-tallet. Øyene har vært administrert av Danmark alene siden 1709, og siden 1948 har Færøyene hatt selvstyre med eget parlament.
 • Færøyene er dannet av vulkansk lava, er kuperte og fjellrike og har noen fantastiske kystklipper.
 • Saueavl – derav navnet ”Fårøyene”- har vært øyenes hovedinntekt i mange år, men fiske har overtatt og blitt en viktig del av dagens inntekt.

Hvordan komme seg til Færøyene?

Atlantic Airways flyr direkte fra Bergen til Færøyene på ca 1 time og 20 minutter. De har avganger 3-4 ganger i uken. Et annet alternativ er også direktefly fra København med flere avganger daglig.

Har du fått med deg mitt forrige innlegg fra Færøyene? Inneholder også en liten videosnutt:

Ridetur på Færøyene

Reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Visit Faroe Island.

4 COMMENTS

 1. Fine, lille Torshavn! Det er fortsatt rart å tenke på at det bor såpass få mennesker i bykjernen. Flott innlegg 🙂 Forretten med hvalspekk blir jeg nok ikke å glemme på lang tid, hehe!

  • Tusen takk for det, Renate 🙂 Hvalspekk er nok noe av det særeste jeg har spist ja… he he. Kommer på listen over rare ting man har spist i hvert fall. Tórshavn blir nok en av mine hovedsted-favoritter siden store byer ikke er min greie 😉

 2. Färöarna är så fint! Och förutom flyg så kan du ju åka båt dit med Smyril Line 🙂 Och förresten har vi ju tre såna självstyrande områden i Norden: Färöarna, Grönland och Åland.

  • Ja, ikke sant Færøyene er fint! Og har man god tid (som man bør ha når man er på reise…), så er båt er bra alternativ. Jeg visste faktisk ikke at Åland var et selvstyrt området. Det er så spennende med slike områder. Grønland står allerede på ønskelisten min, men kanskje Åland også må få en plass der nå?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.