Sponset reise-3Alnwick er som et kinderegg – full av overraskelser. De kan smykke seg med et flott slott, en botanisk hage, Englands største bruktbokbutikk, samt et koselig sentrum med et godt utvalg av både butikker og spisesteder.

Alnwick er en by i veldig liten størrelse, snarere en bygd. Her er det allikevel så mye å få med seg at det ikke er noe problem å slå ihjel en hel dag her.

Som så mange steder i England, finner du også her et slott. Og ikke et så rent lite heller. Alnwick Castle er i dag bebodd av hertugen av Northumberland. Slottet er derfor ikke åpent i vinterhalvåret, og åpner først igjen for besøkende i slutten av mars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr du en Harry Potter fan, er nok dette et slott du bør få med. Deler av de to første Harry Potter filmene har blitt spilt inn her i tillegg til Robin Hood – Prince of Thieves og flere engelske TV-serier som Sorte orm og Downtown Abbey.

Rett ved siden av slottet finner du en stor og gedigen hage, Alnwick Garden som ble åpnet for første gang i 1750 av den første hertugen i Northumberland. Under den 2. verdenskrigen ble hagen brukt til å dyrke frem grønnsaker og i 1950 ble den stengt etter lang tids forfall. I 1997 satte hertuginnen av Northumberland i gang en gjenoppbygging av hagen og i 2001 åpnet den som en av landets største og flotteste hager.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHagen er åpen hele året, men både bildene og fornuften sier at en hage nord i England ikke er på sitt flotteste på vinterstid. Det gir allikevel en ro å vandre nesten alene langs den store fontenen og de store passasjene i området. Jeg har ikke vanskelig for å se for meg at dette er en vakker plass når våren kommer og gir liv og farger til denne enorme hagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI tilknytning til hagen finner du en av verdens største trehytter. Med sine 560 kvadratmeter er det bygget sirlig inn i de enorme lindetrærne. Hele trehuset er bygget fra bærekraftig skogbruk og det er blant annet brukt sedertre fra Canada, skandinavisk redwood og engelsk og skotsk furu. Her finnes både restaurant, kafe og bar – og som alle andre vakre og spesielle steder, så kan du også feire bryllupet dit her. Tretopp bryllup – mer eventyraktig enn det blir det vel ikke?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEt annen veldig interessant besøk i Alnwick, er til den nedlagte jernbanestasjonen fra 1887. Her finner du Englands største bruktbokbutikk; Barter Books. Jeg er svak for reisebøker og fant raskt hyllene der både reise og fjellturer var representert. I det som en gang var stasjonens venteværelse finner du en hyggelig café. Bak disken henger en av de originale plakatene med slagordet ”Keep Calm and Carry On”. Den dukket opp etter en opprydding i 2000 og slagordet våknet igjen til liv og kan nå sees på magneter, vesker, t-skjorter og annet nips verden over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUnder vårt besøk, var det godt med folk her. Og ønsker du å lese litt i bøkene, kan du fint sette deg ned i en av de mange myke stolene rundt omkring, eller hvorfor ikke foran peisen i den hyggelige stuen? Eller du kan bare vandre rundt og lese deg gjennom de mange sitatene som er skrevet på hyller og vegger. Flere små tog kjører også rundt over bokhyllene. En bokhandel med sjarm altså, og et besøk hit anbefales på det sterkeste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta Alnwick

  • By i Nord-England med drøye 8000 innbyggere
  • Ca 55 km nord for Newcastle
  • Nærmeste togstasjon er Alnmouth (ca 7,5 km fra Alnwick). Buss eller taxi herfra.
  • Byen uttales på en helt annen måte enn den staves. Rett uttale er: ænɨk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyttige lenker:

Flere reisetips fra Nord England kan du lese om i innlegget fra Durham og Bamburgh. Her finner du også tips til overnatting.

Previous articleBli med ut en kald vinternatt
Next articlePeru´s høydepunkter

4 COMMENTS

  1. Det ser da helt fantastisk ud, ligner et helt eventyr slot. Det må vi bestemt besøge, hvis vi en dag kommer på de kanter. Det må især om sommeren været ubeskriveligt smukt 🙂

  2. Hei Ontrip.de og takk for at dere var innom 🙂 Dette er stedet man bør besøke om sommeren ja. Det var en egen mystikk å vandre her på vinteren, men det er jo synd man ikke får besøkt slottet på denne årstiden.

  3. Jag har inte varit där men väl i Durham och den staden gillade jag verkligen! Såg massa folk från universitetet i sina kåpor. Det såg ut som en film i kombination med slottet och de gamla byggnaderna och gatorna:)

    • Hei Scottish Moments! Ja, ikke sant Durham var en trivelig by. Akkurat passe stor og med masse sjarm. Jeg fikk i grunn veldig lyst til å reise tilbake for å overnatte i slottet, for det må jo være en helt spesiell opplevelse!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.