Home Europa Færøyene 7 fine fjellturer utenfor Norge

7 fine fjellturer utenfor Norge

Når det kommer til fjellturer er det ingenting som slår fjellene i Norge! Jeg oppsøker allikevel fjell på mine reiser rundt omkring i verden. Fjellturer for meg er den optimale måten å nyte naturen på. Stillheten. De majestetiske fjellene. Livet med fjellstøvler. Ja, det er dette jeg liker aller, aller best!

Jeg har akkurat tipset deg om 10 fine fjellturer i Norge. Denne gangen vil jeg gi deg 7 fine destinasjoner utenfor Norges grenser, der du kan nyte vakkert fjellandskap og uberørt natur.

1. Sjarmerende alpeidyll i Cogne i Italia

Dette er en perle utenom det vanlige. Cogne ligger innerst i Aostadalen og det er ikke et sted du bare kjører forbi. Rett og slett fordi veien ender her. Og her befinner du deg også i en nasjonalpark. 2 år på rad har jeg besøkt denne sjarmerende alpelandsbyen helt på grensen til Frankrike. Her finnes mange muligheter for flotte dagsturer, og turen med utsikt mot isbreene rundt Gran Paradiso er min favoritt. Ta gjerne turen tidlig på sommeren når alle blomstene er på sitt fineste. Det er også på denne tiden det er størst sjanse for å få øye på alpesteinbukken med sine enorme horn.

Fjellturene her kommer fort opp i godt over 2.000 meters høyde. På Monte Rosa massivet er den høyeste toppen over 4.600 moh, så om du vil opp å kjenne på den tynne luften, finnes det gode muligheter for det her. Det krever dog litt mer enn en dagstur, men i sommersesongen finnes det små hytter du kan overnatte i underveis om du ikke har med eget telt.

Les mer her: Cogne – Ekte italiensk alpeidyll

Og hvis du først tar turen, anbefaler jeg å bo på Bellevue Hotel, et av mine favoritthotell. Hotellet alene er verdt turen hvis du heller bare vil nyte dagene med avslapping, spa og gourmetmat. Her er det rustikt, romantisk og luksuriøst. Cogne er et sted jeg vet jeg kommet til å reise tilbake til.

2. Populære Chamonix i Frankrike

De fleste forbinder nok Chamonix med skikjøring og afterski. Alpebyen er like populær om sommeren også. Her har du uendelige muligheter til å vandre i fjellet, og med flere skiheiser som er åpne, kommer du deg fort opp i høyden og slipper og svette deg opp mange høydemetre for å nyte utsikten.

Mange tar turen helt opp til Frankrikes høyeste fjell, Mont Blanc på 4.810 moh, men dette er ikke for nybegynnere. En av Europas mest populære langdistansefotturer er Tour de Mont Blanc som tar 11 dager og er en fottur som går rundt hele Mont Blanc massivet, gjennom både Frankrike, Sveits og Italia. Et naturlig start og målpunkt er her i Chamonix, men turen kan startes flere steder også. Denne fotturen står høyt på min bucketliste!

En behagelig og ikke fullt så krevende fjelltur, er å ta toget The Montenvers rack railway opp til 1.913 moh og starte vandringen herfra. Da går du langsmed fjellet og bort til taubanen Plan de l´Aiguille på 2.317 moh. Dette er en midtstasjonen for taubanen, og herfra kan du ta banen helt opp til 3.842 moh for å nyte den spekatuklære utsikten utover alpene og ikke minst til Mont Blanc. Herfra kan du så ta banen helt ned tilbake til Chamonix. En perfekt tur med flere høydepunkter.

Hele turen og tips til overnatting finner du i dette innlegget: Chamonix og mektige Mont Blanc

3. I postmannens fotspor på Færøyene

En fottur på Færøyene vil jeg påstå er obligatorisk om du først har tatt turen ut til dette øyriket. Vi snakker ikke om tur i svimlende høyder, men naturen er magisk. Du finner ikke lignende landskap noe sted. En øygruppe uten trær. Barskt og værhardt. Og ubeskrivelig vakkert! Her stuper fjellene rett ned i det mørke havet.

På min tur gikk jeg den gamle postruta fra Bøur til den bittelille bygda Gásadalur. En bygd som var uten veiforbindelse til 2004. Å ankomme bygda til fots og se den ekstreme utsikten over området før du klatrer deg ned fjellsiden, er bare noe man må oppleve selv. Det er vanskelig å beskrive det med ord. Jeg håper bildet alene kan friste deg til å ta denne turen.

Les mer her: I postmannens fotspor på Færøyene

4. De dinariske alpene i Kosovo

Hvem trodde at det var så vilt, vakkert og uberørt i Kosovo. I hvert fall ikke jeg! Da jeg tok turen i 2016 ble jeg positivt overrasket. Hvorfor dra til alpene når Balkan kan tilby det samme? Her er du rett og slett alene. Det er ikke så mange turister som har funnet veien hit ennå. Overraskende nok er det også godt med merkede stier i fjellet.

I 3 dager vandret jeg i de Dinariske alpene, som er navnet på dette fjellområdet i Kosovo som vi besøkte. Infrastrukturen er ikke så godt utviklet her ennå, så jeg anbefaler en guide om du ønsker å gå fra et området til et annet. Gruppen jeg reiste med fikk også spise lunsj hjemme i sommerhuset til en lokal familie.

Nysgjerrig på fjellturer i Kosovo? Les og bli inspirert av mine tidligere innlegg fra det som er Europas yngste stat:

5. Ben Nevis – det høyeste fjellet i Skottland

Ben Nevis er fjellet som 9 av 10 dager ligger innpakket i tåke. Ikke la deg skremme av det. Turen opp til Skottland og Storbritannias høyeste fjell er absolutt verdt et besøk. Jeg klarte ikke å treffe den ene dagen uten tåke, men du kommer høyt opp før tåka innhenter deg, og det ble rett og slett litt magisk når du befinner deg i tåkehavet på toppen.

Turen opp til Ben Nevis er enkel og oversiktlig. Stien er bred og fin og vedlikeholdes jevnlig. Dette er en populær topp, og selv på regnfylte dager (som det er mange av i Skottland) kan det være folksomt på vei opp. Bo gjerne ved foten av Ben Nevis på camping eller inne i Fort William på et av de mange bed & breakfast eller hotell.

Her kan du lese om hele fjellturen, samt tips til deg som vil prøve deg på glamping ved foten av Ben Nevis. 

6. Autentisk og uberørt på stien Lares Trek i Peru

Er du i Peru er sannsynligheten for at du skal besøke Machu Picchu ganske stor. Og kanskje også den sagnomsuste fotturen Inka Trail. Visste du at det finnes andre alternativer som ikke er fullt så kjent? Salkantay Trek er også et alternativ. Begge disse turene er svært så populære, derfor også veldig folksomme.

Ønsker du derimot å vandre nærmest alene i fjellene i Peru, anbefaler jeg Lares Trek. Dette er den minst kjente av rutene rundt Machu Picchu. Det skal også nevnes at på denne turen (og på Salkantay Trek) går du ikke til selve Machu Pichu og solporten, så om du vil det, er det kun Inka Trail som fører deg dit.

Det fine med Lares Trek er at du nesten ikke møter folk på stien over fjellet. På vår 3 dagers tur, møtte vi kun 2 grupper som gikk motsatt vei som oss, og vi hadde en camp sammen med en annen gruppe. Ellers var vi alene. De få vi møtte utenom, var rett og slett folk og deres lamaer som bodde i fjellene. Og bare det er fascinerende i seg selv. Turen går helt opp i 4.800 meters høyde, så du kan fort få litt vondt i hodet og bli småkvalm om du ikke er vant til høyden.

Turen starter i landsbyen Lares og ender opp på andre siden av fjellet. For å komme helt frem må du ta toget til Aquas Calientes, som er en by som har oppstått etter at Hiram Bingham oppdaget inkaenes tapte by i 1911. Her kan du overnatte på en av de mange hostellene og hotellene for å så å ta turen opp til fots eller med buss morgenen etter.

Les mer her: Lares Trek -autentisk og vakkert i Andesfjellene

7. På toppen av Afrika – Kilimanjaro

Har du som mål å bestige det høyeste fjellet på hvert kontinent – altså de 7 summits – så start med denne. Den skal visstnok være den letteste av disse syv. Men la meg gjøre det klart en gang for alle, dette er IKKE en lett topp. Du skal opp i en høyde på nesten 6.000 meter over havet, 5.895 for å være helt nøyaktig. Det er ikke en høyde å spøke med. Jeg er både turvant og fjellvant, men ikke høydevant. For meg var dette en relativt tøff tur når vi nærmet oss toppen.

Jeg brukte 6 dager opp til toppen, og det anbefales at du ikke velger noe særlig kortere enn det. Det er 6 offisielle ruter opp til toppen, og alle er fine på hver sin måte. Det som er felles er at du hele tiden går i et terreng som endrer seg jo høyere du kommer opp. Fra frodig regnskog ved foten av fjellet til en eneste stor steinrøys på toppen.

Jeg har laget en guide til Kilimanjaro. Her finner du kort informasjon om alle rutene, pakketips og litt praktisk informasjon, samt hele historien om min vei opp til toppen.

Lokker fjellene i utlandet deg? Eller er det Norge som gjelder om du ønsker deg en fjelltur?

6 COMMENTS

  1. Her var det skikkelig mange gode tips! Nydelige bilder også fra alle de fine fjellturene. Jeg holder faktisk på med et lignende innlegg selv, haha. Kosovo har du inspirert meg til å besøke igjen for å dra på fjelltur. Kilimanjaro er også en stor drøm, som jeg håper engang blir virkelighet!

    • Tusen takk for hyggelig kommentar Renate! Og nå gleder jeg meg til å bli inspirert av dine fjelltur tips også! Jeg må også tilbake til Kosovo en dag. Der likte jeg meg veldig godt. Og kjenner jeg deg rett, står du en vakker dag på toppen av Kilimanjaro 😉

  2. Så mange vakre steder! Jeg har kjørt gjennom tunnelen under Mont Blanc og sett opp på den snødekte toppen av Kilimanjaro, men det blir jo ikke helt det samme, haha! Noen av mine beste utlandsfjellminner har jeg fra Georgia, Kirgisistan og Tadsjikistan. Der er det utrolig flott! Jeg har nettopp vært på roadtrip på Island, og den øya er jo full av vakre fjellområder. Senere i sommer skal jeg på fjelltur i Norge, sannsynligvis til Hardangervidda. Ja takk til fjellturer både i Norge og ellers i verden 🙂

    • He he, men du har jo vært i nærheten da, så da vet jo i det minste hvor vakkert det er der. Sentral Asia er jo en drøm for naturelskere. Jeg gleder meg til jeg en vakker dag kan vandre der… Island står også på min bucketliste. Nesten utrolig at jeg ennå ikke har tatt turen dit – det er jo liksom så nært 🙂 God tur til Hardangervidda (eller hvor du havner). Gleder meg til å lese dine historier fra vårt vakre fjell-Norge 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.