I mai dro jeg på min aller første hengekøyetur og utvidet mitt friluftsliv enda et hakk. Jeg kan vel si at jeg umiddelbart ble bitt av hengekøyebasillen, for i løpet av sommeren tøyde jeg strikken til min egen komfortsone og dro på min aller første overnatting med hengekøye mutters alene langt inne i skogen. Så utrolig deilig var det at jeg faktisk dro alene på tur hele 2 ganger innenfor 1 uke. Så kom høsten og så kom vinteren. Og jeg ga meg ikke akkurat med å henge i trærne.

Med høsten og vinteren kommer kaldere dager og netter. Utfordringen med å dra på tur nå, var at min allerede gode tursekk rett og slett ble for liten for mine utfordringer. Jeg er mest vant med å gå fra hytte til hytte der man har med seg det aller mest nødvendige. På turer med hengekøye har jeg strengt tatt med meg det aller mest nødvendige da også, bare at dette er så mye mer. 

Når vinteren og minusgradene kom, ble det enda mer jeg måtte putte i sekken, og det ble derfor helt nødvendig å gå opp en størrelse i volum fra den sekken jeg allerede hadde. Ikke det at jeg har med så mye mer på en sommertur enn på en vintertur, men alt tar mer plass. Vintersoveposen min er for eksempel et monster i forhold til min 3-sesongs sovepose, men uten den er det helt uaktuelt å sove utendørs. Min vinterdunjakke er sikkert 3-4 ganger så stor som min tynne sommerdunjakke. Og sånn fortsetter det…

Selv om vinteren ikke helt har nådd østlandet slik jeg vil ha den, altså hvit og kald, ikke grå og våt som nå, har jeg allikevel klart å få til 2 knallfine overnattinger nå i desember. Den første overnattingen var jeg så heldig å få skikkelig fin vinter. Vinterens kaldeste natt til nå. Jeg tror gradestokken krøp ned til 10 minus i løpet av natten og jeg våknet til den fineste første søndagen i advent du kan tenke deg. Fortsatt kaldt, men det er jo nettopp derfor det blir fint. 

Den andre vinterturen jeg hadde, var i Totenåsen et lite stykke utenfor Oslo. Også her var vi så heldige å få minusgrader og en skikkelig fin vintertur med et lett lag nysnø om morningen.

Tips for å være rustet for en vinternatt i hengekøya

Det mest vanlige spørsmålet jeg får når jeg sier at jeg skal sove ute selv om gradestokken har tippet over til de blå tallene, er “blir det ikke veldig kaldt”? Og jo, er du ikke rustet for å være utendørs i kuldegrader, blir det veldig kaldt og en utrivelig opplevelse. Da er sjansen stor for at du ikke vil dra på vintercamping igjen. 

4 kjappe triks som gjør en vintercamping litt mer behagelig 

1. Gå til innkjøp av et reisdyrskinn

Jeg har med meg et stort reinsdyrskinn. Dette skinnet både røyter og lukter, men det er noe du bare må leve med om du vil ha komfort. Og komfort vil du ha på vintertur! I tillegg til at dette skinnet er helt suverent når du sitter ved bålet, er det fint å ha med i hengekøya om du ikke har liggeunderlag for vinterbruk. Skinnet bare hekter du fast utenpå sekken og det veier ikke allverden. 

2. Fyr opp et bål

En tur om vinteren er ikke det samme uten bål. På begge de siste turene mine, har jeg planlagt å campe akkurat så langt inne i skogen, men nærme en parkeringsplass, at det har vært mulig å frakte med seg tørr ved. Det er selvfølgelig mulig å frakte dette med pulk, men enn så lenge har det rett og slett ikke vært nok snø eller skiføre til dette. 

3. Ha varme nok klær

Varme klær! Lag på lag med ull er det jeg kjører på med. Tykk dunjakke og skikkelig varme sko er et must. Fryser du blir som sagt alt bare vondt og kjipt. 

4. Varmeflaske i soveposen

En varmeflaske i soveposen når du legger deg gjør underverker. Dette trikset lærte jeg da jeg var på Svalbard og overnattet i telt i 22 minus! Du kan fint bruke en Nalgene drikkeflaske siden den tåler varmt vann, men en god gammeldags varmeflaske er litt mer behagelig å ha i soveposen. Har du ikke varmeflaske, så pass bare på at du er god og varm når du legger deg. Er du kald i kroppen når du legger deg, er det svært vanskelig å få den gode varmen i kroppen. 

Osprey Xena – sekken som er skapt for villmarkseventyr

Så, for å få plass til alt dette, har jeg nå testet en ny sekk fra Osprey. Denne gangen har jeg valgt meg Osprey Xena 75.

Osprey Xena er en skikkelig fin sekk for deg som er keen på en aldri så liten ekspedisjon – stor eller liten. Xena kan fint ta deg med på de lange turene der du trenger å ha med deg en del utstyr, men også for de kortere turene som jeg har hatt her, men som krever litt utstyr som tar plass og volum i en sekk.

Xena kan fint takle 25 kilo uten at det går utover bærekomforten. Jeg har stappet min sekk ganske til randen, men har ikke vært i nærheten av å oppnå denne vekten. Det er rett og slett fordi mine ting som soveposen og kokeutstyret tar mye plass i volum, men ikke veier så mye. 

Xena kommer i 70 og 85 liter. Jeg har valgt 70 literen og får akkurat plass til alt jeg trenger for en vintertur. Jeg holder ikke igjen på komforten og fyller nok sekken litt ekstra på mine vinterturer. Det går akkurat. Jeg er 167 høy og er nesten sikker på at jeg hadde druknet om jeg hadde valgt modellen som tar 85 liter. Det er viktig å ikke velge for stor sekk også. 

Andre fordeler med denne sekken er Airspace ryggpanelet og det formstøpte hoftebelte. Hoftebelte har også 2 smarte og ganske romslige lommer med glidelås. Fint for snacks når du er på litt lengre vandreturer. 

Xena har egentlig utrolig mange lommer og smarte løsninger, og det tar rett og slett litt tid å «bli kjent» med sekken. Det jeg liker aller best med sekken, er at den har glidelås på begge sider slik at du kan hente ut ting som ligger langt nede i sekken, samt en glidelåsåpning i bunnen som lar deg hente ut det du har pakket ned der. Den har 2 små lommer med glidelås på fronten, 2 lommer på toppen av lokket, samt 1 lomme med netting på undersiden. I tillegg har den disse 2 lommene på hoftebeltet.

Foruten alle lommene med glidelås, har den 3 «åpne» lommer. En stor i fronten og 2 mindre på hver side. Fint for drikkeflasker, verktøy som turøks og småplagg som lue og votter som er praktisk å ha lett tilgjengelig. 

Sekken har også en haug andre detaljer (stavfeste, isøksfeste, kompresjonsremmer etc), og du kan lese alt om dette på Osprey sin hjemmeside

Xena får du i 2 freshe farger; grønn og lilla. Denne sekken er en ren damemodell, men du får den i herremodell også. Da heter den Xenith og kommer i 75, 88 og 105 liter. 

Oprey Xena 70 i tall:

  • Vekt: 2,26 kg
  • Størrelse: 86 x 38 x 40 cm

Har du planlagt sesongens vintertur enda? Jeg har flere kortreiste turer på agendaen og i januar reiser jeg også på vinterens første fjelltur. Trenger du tips til vinterfjellet eller kanskje pakketips? Les mer i disse innleggene:

Jeg har gjennom flere år samarbeidet med Osprey og jeg får selv velge modell, størrelse og farge på produktene jeg tester. Det legges ingen føringer på tekst og bilder.

Bildene av meg med sekken og det ved bålet er tatt av Elin fra Reisehjerte.

Previous articleBeirut: 13 tips til steder å se, spise & bo
Next articleJulecamping på Totenåsen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.