I mars 2010 ble jeg introdusert for konseptet hytte til hytte. Jeg hadde noen uker før fått spørsmålet om jeg ville bli med til Finse for å gå på ski. Jeg sa ja uten å nøle og like etterpå begynte jeg å gruble litt på hva jeg hadde sagt ja til. Duger mine spinkle langrennski til dette? Hva skal jeg egentlig ha med meg. Jeg var rett og slett en novise på dette med å gå fra hytte til hytte i fjellet. Etter å ha undersøkt litt, konkluderte jeg med at en tur på ski i marka langt ifra er det samme som en skitur på fjellet. Jeg dro sporenstreks til sportsbutikken og svidde av noen tusenlapper til nytt utstyr. Jeg visste jo at jeg likte å gå på langrenn, så helt feil kunne det ikke bli i å investere i fjellski og litt ny bekledning.

Etter denne første helgeturen på fjellet, ble jeg frelst. Jeg hadde oppdaget en ny verden. Og jeg hadde jo nylig fått 2 nye turvenner som hvert år siden har blitt med på fjellturer – både sommer og vinter. Læringskurven var bratt og etter noen år med prøving og feiling av utstyr, har jeg nå blitt ganske dreven på akkurat dette og funnet ut hva som funker bra for meg. Kort sagt: det er om å gjøre å ha med seg minst mulig uten å la det gå utover sikkerheten (og komforten) i fjellet.

Å samle på hytter

En annen ting etter denne turen til Finse vinteren for 8 år siden, er at jeg også fikk høre om hyttesamlere. Det er rett og slett at du samler på DNT sine hytter. Et besøk på en hytte er altså en hytte i samlingen. Jeg tenkte at det skader jo ikke å notere ned alle hyttene jeg besøker, og så ser jeg om det blir noe ut av det. Så altså, nesten 8 år senere har jeg besøkt 75 hytter. Når jeg ser tilbake på det, syns jeg jo det er en bra fangst. Det er litt over 9 hytter i året det.

Målet i første omgang er 100 hytter. Da mottar du en gullnøkkel fra DNT. Denne nøkkelen passer til alle DNT sine drøye 500 hytter. Jeg kan nok nesten med sikkerhet si at jeg ikke klarer alle hyttene til DNT om jeg ikke setter inn et ekstraordinært støt på å nå det målet. Det viktigste for meg er å være på tur, utforske nye og gamle turområder og nyte livet på fjellet, ved sjøen eller i skogen. Jeg drar mer enn gjerne tilbake til samme hytte. Finsehytta, min første hytte, er nok den hytta jeg per i dag har besøkt flest ganger da den er et fint utgangspunkt for turer i fjellet. Selv om jeg besøker en hytte flere ganger, gjelder den fortsatt bare som én hytte i samlingen.

Jeg har med tiden skrevet forskjellige innlegg som kan være nyttige å lese om du er fersk på fjellturer, eller har lyst til å prøve deg på hytte til hytte tur i fjellet. Kanskje du finner noen tips her?

Min aller siste hytte, altså hytte nr 75, var Råbjørnhytta som jeg besøkte tidligere i februar. Etter at jeg innførte kortreiste hytteturer i hverdagen min, håper jeg at jeg når 100 hytter i løpet av 2020. Det er 25 hytter på 3 år, og det er absolutt et mål jeg kan klare.

Her er en oversikt over DNT-hyttene jeg har besøkt, sortert etter fjellområde:

Jotunheimen

Dette er kanskje Norges mest populære fjellområde. Jotunheimen har Norges mektigste fjellmassiv med flest 2000-meterne og fjellene her kjennetegnes med skarpe fjellrygger og høyreiste tinder. Her finner du også flere breer og mange flotte fosser og innsjøer. Jotunheimen ligger i Sogn og Fjordane og Oppland. Jotunheimen grenser til Langsua i øst, Skarvheimen i sør og Breheimen, Sognefjellet og Bøverdalen i vest og nord.

DNT-hytter besøkt: Skogadalsbøen, Fondsbu (bildet under), Glitterheim, Gjendesheim

Her kan du lese mer om mine turer fra Jotunheimen:

Breheimen

I Breheimen finner du Norges og Europas største bre som befinner seg på fastlandet, nemlig Jostedalsbreen. Så kanskje ikke så rart området har blitt døpt til nettopp Breheimen. Området befinner seg vest for Jotunheimen og mellom Sognefjorden, Nordfjord og Bøverdal. Breheimen ligger i Sogn og Fjordane.

DNT-hytter besøkt: Medalsbu (nødbu/dagsbesøk), Trulsbu, Nørdstedalsseter (bildet under) og Sota Sæter.

Les mer: På ski gjennom Breheimen og Jotunheimen

Hardangervidda

Hardangervidda er et stort område med utallige turmuligheter. En av grunnene til at det er så populært å gå på tur her, er at området er relativt flatt og rutenettet er stort. Her kan du vandre på kryss og tvers og velge både lange og korte dagsetapper. I tillegg til DNT sine hytter, er det også flere private hytter her. Hardangervidda er det området jeg har besøkt oftest.

Besøkte DNT-hytter: Finsehytta (bildet under), Kjeldebu, Krækkja, Rauhelleren, Lågaros, Mårbu, Sandhaug, Litlos og Hellevassbu

Mine turer fra Hardangervidda kan du lese mer om her:

Ryfylkeheiane

Dette er turområdet for deg som liker å gå opp og ned i de såkalte heiane. Jeg har besøkt området både på sommer og vinterstid, og her kan du gå fra frodige daler til nakne og grå fjellpartier. Fjelltoppene er mer avrundet enn de spisse fjelltoppene du finner i f.eks Jotunheimen og strekker seg opp til drøye 1.600 m.o.h. Ryfylkeheiane ligger i Rogaland og Vest-Agder.

Besøkte DNT-hytter: Heiberghytta Grautheller, Grautheller (dagsbesøk), Preikestolhytta (dagsbesøk), Børsteinen, Haukeliseter, Holmavatnhytta, Bleskestadmoen, Krossvatn (bildet under) og Stranddalen.

Her kan du lese mer om mine turer fra Ryfylkeheiane:

Skarvheimen

Der øst møter vest finner du Skarvheimen. Fjellområdet fikk navnet Skarvheimen så sent som i 1995. Området strekker seg fra Hemsedal i øst, Aurland i vest, Tyin og Filfjell i nord og Hallingdalen i sør. Her finner du alt: dype dalfører, åpne vidder, spisse tinder og bratte lier. Området er fra gammelt av mye brukt som ferdselsveier mellom Østlandet og Vestlandet. Skarvheimen går gjennom hele 4 fylker: Sogn og Fjordane, Hordaland, Oppland og Buskerud

Besøkte DNT-hytter: Geiterygghytta, Bjordalsbu, Iungsdalshytta, Kongshelleren og Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø

Les mer fra mine turer fra Skarvheimen:

Dovrefjell

Dette fjellområdet ligger i fylkene Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland. Snøhetta er selve landemerke for dette området og med sine 2.286 moh er dette Norges høyeste fjell utenom Jotunheimen. Dovre er kjent for et rikt plante- og dyreliv og det er kun her du finner den flotte moskusen.

Besøkte DNT-hytter: Reinheim, Åmotdalshytta (bildet under) og Snøheim

Her kan du lese om min 4 dagers hytte til hyttetur på Dovre, inkludert topptur til Snøhetta, samt besøk til det ikoniske Viewpoint Snøhetta:

Langsua (tidligere gått under navnet Huldreheimen)

Dette fjellområdet finner du mellom Valdres og Gudbrandsdalen. Langsua er grønt og frodig og terrenget er meget lettgått der du vandrer mye i skog og furumoer, bjørkelier og steinflyer. Etappene mellom hyttene er relativt korte og egner seg derfor godt til barnefamilier og deg som vil prøve deg på en hytte til hyttetur for første gang. Langsua befinner seg i Oppland kommune.

DNT-hytter besøkt: Storeskag (dagsbesøk), Storkvelvbu, Haldorbu, Skriurusten og Storhøliseter

Les mer: Huldrene i Huldreheimen

Sylan

Sylan er et fjellområdet som ligger i grensestrøkene i Trøndelag og Jämtlandsfjellene. Dette området har det største sammenhengende rutenettet med permanent merkede vinterruter. Det betyr at du ikke trenger å vente til kvistene er satt opp etter at snøen har kommet. På norsk side finnes 310 km merkede ruter og på svensk side finnes det 450 km. I Sylan finner du Norges høyeste grensefjell, Storsylen på 1.762 moh i fjellkjeden som har navnet Sylmassivet. Sylan ligger i Sør-Trøndelag kommune.

Besøkte DNT-hytter: Græslihytta, Schulzhytta, Ramsjøhytta, Storerikvollen (bildet under) og Bjørneggen

Les mer: Skitur på tvers av landegrensene i Sylan

Tafjordfjella

Tafjordfjella er et fjellområdet i Møre og Romsdal og Oppland. Navnet stammer fra bygda Tafjord som ligger ved fjorden med navnet Tafjorden. Du kan bestige høye topper som Puttegga (1.999 moh) og Karitinden (1.982 moh). I det sørøstlige området av Tafjordfjella, er du også inne i en nasjonalpark, nemlig Reinheimen nasjonalpark.

Terrenget i Tafjordfjella varierer fra storsteinet ur, frodige daler, blankskurte berg og dramatiske juv. Jeg tør påstå at dette er det vakreste fjellområde jeg har vandret i.

Les mer: 5 dagers rundtur fra hytte til hytte i Tafjordfjella

DNT-hytter besøkt: Danskehytta, Reindalseter, Jakobselet (dagsbesøk), Veltdalshytta, Fieldfarehytta (nødbu/dagsbesøk) og Torsbu

I Tafjordfjella finner du det som er DNT´s mest historiske hytte; Fieldfarehytta (bildet under). Her bodde det 3 staute karer i 1 helt år under krigen. Området, hytta, historien – alt er spennende her. Fieldfarehytta er et must om du er i dette området.

Les mer: Fieldfarehytta – et stykke krigshistorie i den norske fjellheimen

Hyttene i Oslo-marka

Oslo-marka omkranser Oslo på hele 3 sider. DNT Oslo og Omegn har 27 hytter fordelt i Oslo-marka (herav 1 hytte ved sjøen) og målet er å overnatte på alle. I 2017 innførte jeg derfor kortreiste hytteturer. Det betyr at jeg gjerne midt i uken reiser opp til en av hyttene og tilbringer 1 døgn her. Da får jeg gått tur, enten til fots eller på ski, og kanskje koser jeg meg litt ekstra med litt god mat og vin foran peisen. Man trenger ikke alltid sette av flere dager til dette. Har man ikke muligheten til å ta seg fri midt i uken, kan du dra i helgen også. Man trenger ikke alltid sitte flere timer i bil for å komme høyt opp til fjells. Skogen gir masse ro den også.

DNT-hytter besøkt: Katnosdammen, Kobberhaughytta, Presthytta, Myrseter, Lille Tømtehytta, Jørgenhytta, Nydalshytta, Fjellvang og Halvorsenhytta (bildet under).

Les mer om mine kortreiste hytteturer her:

En annen kortreist hyttetur, er Kjørestua på Sagvollen. Den er i kort avstand til Oslo (tilhører ikke DNT Oslo og Omegn sine markahytter, men Hadeland Turlag). Her finner du garantert vinter og skiføre!

Halvorsenhytta i soloppgang

Jeg har også plukket med meg en og annen hytte både her og der. Og inntil jeg har flere hytter fra samme området, oppsummerer jeg bare disse hyttene kort her:

 • Lyngør Fyr (Sørlandskysten)
 • Bjørnhollia og Rondvassbu (Rondane)
 • Haukenestårnet (Østfold)
 • Trollstua, Gullsteinvollen og Imarbu (Fjordruta på Nordmøre)
 • Gjevilvasshytta (Trollheimen)
 • Peilehytta (dagsbesøk, Nord-Trøndelag)
 • Runde Fyr (Sunnmørsalpene)
 • Gaustatoppen Turisthytte (dagsbesøk, Telemark – Lifjell)
 • Toveseter og Høgevarde (Norefjell og Eggedalsfjella)
 • Skorgedalsbu (Romsdalen og Eikesdalen)

Jeg håper 2018 kan bli et bra fangstår når det gjelder denne samlingen. Påsketuren til Hardangervidda vil gi meg 3 nye hytter. Til sommeren har jeg topptur til Slogen på ønskelista, og da passer det utmerket og legge inn en overnatting på Patchellhytta. Den største fangsten vil nok i år bli Oslomarka sine hytter – og der vet jeg også at det kommer en ny hytte i løpet av 2018.

Frister det med et besøk på en DNT-hytte? Og har du tellingen på hvor mange du har besøkt?

Previous articleNå kan du bli med på en kombinert yoga- og vandretur i Makedonia!
Next articleVærøyene  – der du lever i ett med været

14 COMMENTS

 1. Imponerende altså! ? Ordningen med DNT-hytter er helt genial. En flott måte å få mennesker ut i naturen på, uten at man trenger eie hytte eller leie i dyre dommer. Når jeg er på fjellet på sommerstid, bruker jeg mest teltet – og da blir det jo lite hyttebesøk. Jeg har derfor bare besøkt en minimal brøkdel hytter, haha, men håper på å besøke en del i nærområdet i løpet av året. Høyest på ønskelisten står Tåkeheimenhytta like ved Svartisen.

 2. Oi, det er virkelig en prestasjon å besøke så mange hytter! Har veldig lyst til å besøke Fieldfarehytta, den ser utrolig spesiell ut. De andre stedene du har vært på ser veldig flotte ut også, jeg burde virkelig starte å reise mer i Norge ?

  • Hei Jørn! Ja, Fieldfarehytta er nok den mest spesielle i denne samlingen. Norge er det beste ferielandet altså – og igjen skal jeg bruke en del tid på reiser i landet vårt dette året også 🙂

 3. For en imponerende samling! Jeg har bare besøkt noen få slike hytter. Har i hvert fall overnattet på Store Tømtehytta, Hakkesetstølen Fjellstugu og Tuva Turisthytte, og vært innom noen andre på dagstur. Men nå planlegger jeg å dra på en fem dager lang tur på Hardangervidda sammen med ei venninne i sommer, så da mer enn dobler jeg antallet hytteovernattinger ?

  • Hei Marianne! Det er jo en start for alt, så plutselig har du jo noen i samlingen du også! Så moro at du skal på tur til Hardangervidda. Der er det så mange koselige hytter og jeg liker terrenget der veldig godt. Både Hakkesetstølen og Tuva er privateide hytter, ikke DNT, så de gjelder dessverre ikke i samlingen som DNT-hyttesamler 🙁 Det er ikke alltid like lett å holde orden på hyttene 🙂

 4. Gratulerer med litt av en samling. DNT-hytter er jo egentlig genialt. Deilig å slippe å bære på overnattingsutsyr. Men det er synd at det er store begrensninger med tanke på hunder. Samtidig som sikkert mange syns det er fantastisk. Selv har jeg bare overnattet på ei hytte tror jeg, Geiteryggshytta og Østerbø, men da var den ikke DNT-hytte. Kan man ta med at en har vært innom så blir det noen flere.
  Skulle egentlig bare kommentere at man trenger ikke alltid å reise så langt for å få en fin tur. Det er dårlig med fjell og fantastisk utsikt på Romeriksåsen, men det vrimler av idylliske steder. Blir bare mer og mer glad i å gå tur der. Og Råbjørn er et av de mange flotte stedene, sommer og høst i hvert fall.

  • Hei Tove og takk for at du tok turen innom bloggen min! Ja, DNT-hytter er rett og slett genialt. Og det er synd det fortsatt er mange hytter som det ikke er lov til å ha med hund på. Heldigvis er dette iferd med å snu og det er flere og flere hytter, spesielt nybygde eller ombygde, som lager egne hunderom. Nei, en hyttetur behøver slettes ikke være langt unna. Og jeg gleder meg til å utforske flere av Oslomarka sine hytter dette året!

 5. Hei! Gratulerer med din 75 hytta! Akkurat i dag var dagen hvor jeg bestemte meg om å være hyttesamler. For tiden har jeg besøkt 15 DNT hytter i tre år, fra Troms og Nordland.
  Jeg elsker DNT system og hyttene. Etter min menning er DNT den beste som Norge har.
  Håper at du når 100 hytter snart! God tur!

  • Hei Maria! Tusen takk for ditt besøk på bloggen og hyggelige kommentar! Så moro at du også har bestemt deg for å være hyttesamler da 🙂 Jeg er helt enig. Jeg elsker DNT-hyttene og benytter de så ofte jeg kan. Har siden dette innlegget fått 3 nye hytter og samlingen øker sakte med sikkert. Lykke til med jakten din også. Kom gjerne tilbake en gang og oppdater meg om jakten din, det hadde vært hyggelig 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.