Home Europa Skottland Isle of Skye – der stupbratte klipper møter grønne åser

Isle of Skye – der stupbratte klipper møter grønne åser

Isle of Skye er den største av de indre hebridene. Øya ligger utenfor vestkysten av Skottland og kan nåes med ferje fra kystbyen Mallaig på fastlandet (der du finner endestasjonen for Harry Potter toget) eller med bil over broen ved Kyleakin.

Isle of Skye

Mange skotske ord kommer stammer fra norrønt. Navnet Isle of Skye kommer fra ”sky-a”, og betydningen er rett og slett «øy dekket med skyer». Og det kunne nok ikke vært en bedre beskrivelse. Øya er mer eller mindre dekket med skyer hele tiden. Været i det hele tatt er en pussig greie på Isle of Skye. Her skifter det fra skyer, sol og regn på få minutter. Vær derfor alltid forberedt på en regnskur selv om det ser ganske så lovende ut for både oppholdsvær og sol akkurat der du er.

Isle of Skye

Det er utvilsomt den vakre naturen som gjør Isle of Skye til en yndet turistdestinasjon. Med store variasjoner i landskapet, fra robuste platåer etter gamle vulkaner nord på Isle of Skye, til is-skulptur lignende fjelltopper helt sør. Øya er nærmest delt opp av de utallige innsjøene (de såkalt Lochs), noe som gjør at du aldri er lenger unna enn 8 km fra kysten. Helt korrekt er det vel ikke å kalle dette innsjøer, men heller store viker inn fra havet.

Øya utforskes enklest med bil. Da kan du også stoppe akkurat når det passer deg. Som for eksempel når du oppdager en gjeng sauer som bommet litt på tidevannet.

Isle of Skye

Det er mye å utforske på Isle of Skye, så det beste er å sette av flere dager. Her er noen av stoppene det er verdt å få med seg.

Portree

Isle of Skye

Portree er den største byen på Skye. Det er her det er best utvalg av både overnatting og restauranter.

Det er litt usikkerhet hvor selve navnet Portree kommer fra. Det sies at det betyr kongens havn og fikk navnet etter at kong James V besøkte byen i 1540. Opphavet til navnet kommer omsider fra Port Ruighe som på betyr havna i skråningen. For havna ligger godt beskyttet mellom klipper og fjellet Ben Tianavaig, helt innerst i en bukt. Byen har drøye 2000 innbyggere som dobles når turistene strømmer til i sommermåneden.

The Old Man of Storr

The Old Man of Storr, Isle of SkyeDette er nok den mest populære fotturen på Skye. Den er lett tilgjengelig en liten kjøretur fra Portree, den er enkel og lettgått og start og mål er på samme sted. Tur/retur bruker du ca. en 1 time og 15 minutter. Old Man of Storr er en gigantisk høy og smal stein. Det er i grunn pussig hvorfor denne steinen skal ha blitt så populær. Utsikten herfra er det derimot ikke noe å si på.

The Ols Man of Storr, Isle of Skye

The Kilt Rock

En annen fin plass å stoppe på, er ved Kilt Rock. Klippene ser rett og slett ut som kilt, der du kan skimte kiltens folder og mønster ved å se ekstra nøye og legge litt godvilje til når du ser på klippene.

Kilt Rock, Isle of Skye

Kilt Rock, Isle of Skye

Uig

Jeg ble tipset om at dette var en flott plass å stoppe på. Etter hva jeg observerte, var ikke dette så mye annet enn en liten havn. Vi spiste på omtrent det eneste serveringsstedet på havnen, og servicen og maten var så der. Ikke et must, men kjører du forbi, kan man jo alltids ta en stopp der.

Uig, Isle of Skye

Neist Point Lighthouse

Lenger vest på Isle of Skye kommer du ikke. For å komme ut hit, må du kjøre et stykke på en veldig smal vei. Det er kun plass til en bil i bredden, men det er små lommer flere steder på veien slik at det er mulig å kjøre forbi hverandre. Så, litt tålmodighet må du ha når du tar turen ut til Neist Point.

Når du kommer ved veis ende, kan du se ned på det gamle fyret og stien som går hele veien ut.

Neist Point Lighthouse, Isle of Skye

På avstand ser det i grunn svært så idyllisk ut, men fyret er ikke lenger i bruk og det hele så dessverre ut som en plass gud glemte og satan overtok. Tenk så fint det kunne blitt her om noen hadde tatt vare på eiendommen og brukt det til noe fornuftig. Overnatting, café… ja, alt annet enn et tomt skall.

Neist Point Lighthouse, Isle of Skye

Mine 2 neste tips er strengt tatt rett utenfor Skye, men de er så nærme som det går an å få blitt, så jeg syns nå de kan være greie å tipse om allikevel.

Isle of Raasay

For å komme til Raasay, må du ta ferje fra Isle of Skye. Det er ikke så altfor mye å se eller gjøre på Raasay, så du kan bare la bilen stå igjen på kaia. Ute på denne lille øya, finner du Raasay House som arrangerer mange typer aktiviteter som kajakk, seiling, kystvandring, fottur, elvevandring og mye mer.

Isle of Rasaay

Selv var jeg bare her på dagstur, da jeg og min nevø skulle prøve oss på elvevandring, men det så ut som et veldig hyggelig sted å tilbringe et helt døgn på. Her har du overnatting i flere prisklasser (fra sovesal til luksuriøse rom) samt en restaurant med spennende meny.

Les mer og se en liten videsnutt fra vår elvevandring (Gorge walking) i dette innlegget: På elvevandring i Skottlands regnskog

Gorge Walking

Eilean Donan Castle

Med en gang du har kjørt over broen fra Isle of Skye, finner du dette ekstremt fotogene slottet. Med sin unike beliggenhet på en liten øy, er dette Skottlands mest fotograferte slott.

Eilean Donan slott i Skottland

Er du glad i slott? Da bør du lese dette innlegget: Vakre slott i Skottland, som gir deg tips og informasjon til 4 av de mest kjente slottene i Skottland.

Har du vært på Isle of Skye? Og har du tips til andre aktiviteter eller severdigheter man bør få med seg?

12 COMMENTS

  • He he, det skal jeg love deg vi gjorde også. Jeg var også veldig bekymret for hvor lenge de kom til å bli stående, men såååå lenge kunne jeg dessverre ikke bli værende for å følge med på det. Tidevannet var jo på vei opp når det skjedde, så de sto nok der noen timer om de ikke la på svøm… (men jeg kan ikke se for meg svømmende sauer!)

 1. Må si jeg ble litt bekymret over det bildet av sauene, så jeg måtte google hvordan det står til med sauens svømmeferdigheter. De er visst ikke så aller verst, så sauene kom seg nok i land etter hvert 🙂

 2. Hjelpes! De sauene var på vei mot dypt vann, ja 😛 Håper de kom seg trygt på land igjen. Isle of Skye er absolutt en vakker øy! Synd at det fyrtårnet hadde gått i glemmeboka for de som restaurerer og holder i stand gamle, flotte bygninger. Utsikten der så i alle fall veldig flott ut!

  • De sauene var i hvert fall borte dagen etter, så la oss håpe at de kom seg opp… (eller kanskje de ble stående til vannet hadde trukket seg tilbake igjen?) Både utsikten og omgivelsene ved dette fyrtårnet var helt fantastisk. Jeg hadde ikke hatt noe i mot å fikse det opp og bo der selv – og selvfølgelig hatt en liten kafé til alle som stakk innom 🙂 Drømme, drømme…!

  • Skottland var en veldig fin destinasjon som jeg gjerne reiser tilbake til. Vi to hadde en veldig fin tur her – og jeg fikk jo gjort ting jeg sannsynligvis ikke hadde gjort uten nevøen min, som f.eks den elvevandringen 😉

 3. Shit, her sitter jeg og planlegger neste års sommerferie – og ser jo at du har vært i Skottland! (Turen går dit)
  Veldig bra innlegg, jeg skal lese flere av de med omhu litt senere i prosessen.

  • He he, så moro at jeg nok en gang kan gi deg mine beste reisetips fra en destinasjon dere skal til 🙂 Og det er bare å glede seg! Anbefaler at dere legger inn en dag for å bestige Ben Nevis (den høyeste toppen i Skottland) – det var i hvert fall et av høydepunktene mine 🙂

   • Vi skal bo noen dager i Fort Williams før vi drar ut til Isle of Skye. Blir både topptur til Ben Nevis og sykt mye stisykling i området. Hadde utfordringer med å finne overnattingssteder på Isle of Skye som ikke koster det hvite i øya, og vurderte å leie bobil, men de leier kun ut på ukesbasis og passet ikke med resten av planene våre. Fant blant annet yurts (avanserte telt), men de ligger så langt sør på øyene at vi ville brukt for mye tid i bilen.

    Vi planlegger å sykle på Isle of Skye også, det finnes noen veldig bra stier i området.

    Kona og jeg snakker mye om at det er viktig med samme innstilling til været på turen til Skottland som vi må ha på Norgesferie, viktig å ta med seg alle klærne man har tilgjengelig, for været skifter.

    Det er godt å ha bloggen din som inspirasjon, veldig mange reiseblogger blir for mye kafebesøk og dilldall etter mitt behov, jeg trenger å vite hva man kan gjøre i de områdene vi drar til. (Vet at mange har andre behov enn meg…)

    Jens

    • Isle of Skye er bare så herlig! Her kunne jeg alene tilbragt hele ferien min! Dette er et drømmeområde for naturglade! Og ja… været! Det snakkes mye om været i Skottland for å si det sånn. Og overnatting var nok den største utgiften min. Da jeg var der, var pundet oppe i 14 kr også, så det ble liksom ekstra dyrt. Veldig hyggelig å høre at jeg kan inspirere deg og gi deg tips til dine type reiser. Jeg håper jeg klarer å fortsette med det i fremtiden også 🙂 Turen deres til Skottland gleder jeg meg ekstra mye og lese om!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.