Når man er på tur med en tenåring, er det greit å ha noe actionfylt på programmet. Etter litt søk på nettet kom jeg over noe som het Gorge Walking. Sånn direkte oversatt, vil jeg kalle det elvevandring. Det hørtes spennende ut og noe som jeg tenkte ville falle i smak hos min 14 år gamle nevø, Sondre.

DCIM101GOPROG1280744.Vi er i Skottland og skal tilbringe 3 dager av vår ukesferie på Isle of Skye. Aktiviteten Gorge Walking skal vi gjøre på den mindre øya Raasay rett utenfor Skye. På ferja på vei ut til Raasay, ser jeg på Sondre og kan lese en liten bekymring i øynene hans. Det er ca 14 grader ute og skyene henger tungt over øya. Han sier han egentlig gruer seg litt, for han kommer jo til å fryse. Bade i elva nå liksom? Vi fryser jo før vi har begynt. Jeg prøver å berolige han med at vi skal ha på oss våtdrakter, og at det ikke blir kaldt. For en som aldri har hatt på seg våtdrakt, er det vanskelig å forestille seg at dette ikke blir kaldt.

Vi møter Andy, vår Gorge Walking guide, samt et annet ungt par fra Skottland. Med Team Norway og Team Skottland på vei, er vi klare for dette våte eventyret! Vi blir kjørt et stykke inn på øya og må deretter gå noen hundre meter ned til elven. Det passer bra, så får vi opp temperaturen i kroppen før vi skal plaske i elvevannet.

Etter knappe 10 minutter er vi nede ved elven vår og det er bare å hive seg ut i det – bokstavelig talt. Drakten fyller seg sakte opp med iskaldt vann. Vi slår noen gode gammeldagse floker og får omsider varmen i kroppen.

DCIM101GOPROG1230507.Her nede er det som å være i en tropisk regnskog (bortsett fra temperaturen da). Det er utrolig grønt og elven som renner gjennom skogen gjør det riktig så idyllisk. Og når det i tillegg kommer en real skur, er dette absolutt innafor å kalles en regnskog.

Alle må gjennom fossen sier Andy og viser oss hvordan vi skal gjøre det. Det er egentlig ikke den altfor store fossen, men du kjenner kreftene der vannet treffer hjelmen og sørger for at du nå blir våt helt inntil hårrota. Moro og vilt. Jeg ser at nevøen min koser seg og skrekken for å fryse er glemt for lenge siden. Ved neste lille fossefall er det en perfekt grop å sitte i slik at du kommer bak selve fossefallet. Her inne får du verdens fineste sangstemme, sier Andy og ber oss om å synge en liten sang mens vi sitter under fossen. Jeg blir litt blyg i det jeg setter meg under fossen, og lar heller tankene vandre og nyte lyden av vannet som buldrer rundt meg. Jeg er sikker på at ingen hadde hørt meg om jeg hadde sunget for full hals heller…

DCIM101GOPROG1280754.Etter en liten stund  i det iskalde elvevannet, begynner føttene mine å bli noget kalde. Der har jeg vanlige sko og jeg får ikke den samme effekten med ullsokkene jeg har på, som på resten av kroppen der jeg har våtdrakt.

DCIM101GOPROG1370875. DCIM101GOPROG1250597.Halvveis på turen trekker Andy frem en termos fra sekken. Varm saft! Mmmmm, det kunne ikke vært noe som passet bedre enn dette akkurat nå. Mens vi nyter den varme saften og kroppstemperaturen øker bittelitt, forteller Andy en vits. Han er god på å fortelle og å underholde. Kanskje for å få oss til å ikke tenke på at vi fryser litt på beina?

Den siste biten skal vi inn i en liten grotte. Den er ikke så stor, men det blir fort mørkt når dagslyset ikke klarer å trenge helt frem. Vi skimter en liten utgang innerst i grotten og den som vil kan prøve å åle seg gjennom. Jeg ser for meg at jeg kommer til å bli sittende fast et sted på vei ut, med sprellende armer i den ene enden og sprellende bein i den andre. Så jeg sender i stedet Sondre som enkelt kommer igjennom og får det hele til å se lekende lett ut.

DCIM101GOPROG1420934.Etter en god time oppover elven, finner vi en sti på vei ut igjen og vi blir plukket opp av sjåføren vår. Vel tilbake til startstedet er det godt med en varm dusj! Vi får på oss tørre klær og forter oss ned til ferja for å komme oss tilbake til Isle of Skye. Vi konkluderer begge med at Gorge Walking var en morsom opplevelse, både for den unge nevøen og den ikke fullt så unge tanta!

DCIM101GOPROG1390895.

Bli med på Gorge Walking i denne lille videosnutten (2 min 15 sek):

Gorge Walking kan bestilles på hjemmesiden til Raasay House: www.raasay-house.co.uk

De tilbyr også flere andre aktiviteter som kajakkpadling, klatring, seiling, bueskyting mm. Pris per person for Gorge Walking er 45 Engelske Pund.

DCIM101GOPROG1340850.

For å komme til Raasay, tar du ferje fra Isle of Skye. Den går regelmessig gjennom hele dagen. Du kan også overnatte på Raasay House. Bortsett fra dette, er det ikke så mye som skjer på øya. Den er et perfekt utgangspunkt om du ønsker å vandre og tilbringe tid i en ekstremt, vakker natur.

Previous articleTopptur, bjørnehistorier og hjemmebesøk i Kosovo
Next articleFra slott til mikrobryggeri – og alt midt i mellom langs Kattegattleden

2 COMMENTS

  1. Hei Elisabeth
    Oi, det høres ut som en kald fornøyelse 😉
    Jeg har testet elvevandring selv, dog i et noe mer temperert klima. Det var på Trinidad, og litt mindre action-fylt enn deres opplevelse, vil jeg tro. Men det også var en veldig fin opplevelse, i flott natur (regnskog), der vi badet i en kulp under en foss. Veldig eksotisk!

    / Mette

    • Hei Mette 🙂 Elvevandring på Trinidad (i ekte regnskog!) er nok ganske så mye varmere ja! Og jeg skal innrømme at dette var en litt kald opplevelse, men har man valgt Skottland som destinasjon kan man jo ikke forvente at det skal bli varmt heller… he he 😉 Det var i hvert fall godt vi fikk våtdrakter, hvis ikke hadde dette blitt litt for mye viking! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.