sponset-produktJeg tror egentlig selv at jeg er god på travelling light. Sannheten er at jeg er elendig på det. Jeg var engang bedre på det enn det jeg er i dag, men så sklir det fort ut. Så, for å sette meg selv litt på prøve, har jeg tvunget meg selv til å bare pakke det jeg trenger i en eneste, liten bag eller koffert. På 2 av mine 3 siste reiser, har jeg nå gått all in for håndbagasje. Og det har jo funket suverent!

Håndbagasje

Det er så mange fordeler med å reise med håndbagasje:

 • Du sparer tid ved innsjekking
 • Du slipper å vente på bagasjen din i ankomsthallen
 • Du får vesentlig mindre bagasje å drasse rundt på
 • Risikoen for å miste bagasjen er nærmest lik null
 • Du trenger ikke beregne ekstra tid på en mellomlanding hvis bagasjen din ikke blir fraktet direkte til siste stopp (dette er jo avhengig av hvilke flyselskaper du flyr med hvis det er 2 forskjellige selskaper og du f.eks har booket dette hver for seg)
 • Flere flyselskaper tar ekstra betalt for innsjekket bagasje, så du kan også spare penger.

Det finnes så klart noen ulemper også:

 • Du kan ikke ha med deg store beholdere med væske
 • Du bør ikke være ekstremt glad i å shoppe

Flyselskapenes håndbagasjeregler

Det finnes dessverre ikke et standardmål for hva som er lov til å ha med seg som håndbagasje. Sjekk derfor med det aktuelle flyselskapet du skal fly med og pakk i en egnet koffert eller sekk som er innenfor målene. Mange flyselskaper tillater en liten pc-veske eller en håndveske ved siden av. Også her er det krav til størrelser.

Etter å ha sjekket de aktuelle flyselskapene sine bagasjemål, som i mine tilfeller var SAS, Air Atlantic og Brüssel Airlines, endte jeg opp med å reise med følgende koffert og veske:

Osprey Ozone 46

Denne går akkurat innenfor målene på tillatt håndbagasje. I tillegg er den lett, så du kan pakke ganske mye før du overskrider tillatt vekt. Tillatt vekt varierer også fra flyselskap til flyselskap. De to førstnevnte har 8 kg som grense, mens sistnevnte hadde hele 12 kg.

Håndbagasje

Ved første øyekast syns jeg den så litt liten ut, og grublet fælt på hvordan jeg skulle få med meg alt. Den første destinasjonen, Færøyene, var jo ikke akkurat en sommerlig destinasjon sånn pakkemessig sett. Denne trillebagen rommet allikevel overraskende mye, og med integrerte stropper kan du komprimere innholdet ganske godt.

Håndbagasje

Den har 2 innvendige sidelommer som er praktisk om du ønsker å skille noe av innholdet. I tillegg til hovedrommet har du også et rom i selve lokket som rommer en del.

På baksiden av bagen (eller kofferten om du ønsker å kalle den det…), finner du et praktisk rom der du kan legge blader, en bok og andre småting. Du får med andre ord utnyttet hver krik og krok i Ozone 46.

Min favoritt er det lille rommet på toppen som er veldig lett tilgjengelig. Her kan du legge vannflaske, snacks eller hva du måtte ønske.

Håndbagasje

Jeg hadde i utgangspunktet fylt opp bagen slik at jeg anså den som full før jeg dro, men akkurat på Færøyene kjøpte jeg litt mer enn planlagt. Dette var stort sett ullplagg og garn som ikke veide så mye, men krevde litt plass. Siden jeg alltid pakker tøyet mitt i pakkeposer som kan bli godt komprimert når jeg har lukket de, fikk jeg mirakuløst nok plass til alt. Her fikk jeg full uttelling for at denne «kofferten» er myk som en bag, så det var lett å dytte ting nedi. Alle kofferter jeg har brukt som håndbaggasje tidligere, har vært av den harde varianten, men jeg likte helt klart denne mye bedre. Det er jo selvfølgelig en ulempe om du har noe skjørt du trenger å frakte.

Jeg trodde det i utgangspunktet skulle bli lettere å pakke i håndbagasje på min tur til Gambia nå nylig. Siden min gjennomsiktige toalettmappe i plast, var bittelitt større enn den tillatte posen på max 1 liter, så ble jeg fratatt litt av dette innholdet i sikkerhetskontrollen. Pass derfor på å ikke ha med for store beholdere. Alle mine beholdere var under 100 ml, men det var altså for mye i størrelse på toalettmappen selv om jeg var innenfor det totale væskevolumet på 1 liter.

Osprey Flap Jill Mini

Siden det med alle disse 3 selskapene er tillatt med en liten veske, valgte jeg å ta med denne praktiske vesken med lang skulderrem. Her hadde jeg blant annet kamerahuset i tillegg til lommebok, pass, nøkler og alt dill dall man som regel putter i en veske.

Håndbagasje

Den er overraskende stor til å være tillatt som en ekstra veske, og du bør dermed få med deg det du trenger. Og blir den litt tung, er det en god polstret pute på skulderremmen som i hvert fall letter litt på trykket du får over skulderen og nakken.

Det er viktig å velge en veske som er praktisk til å bruke under reisen også. Flap Jill Mini syns jeg er passe sporty og passer perfekt til mine utflukter, men det jeg liker med den er at den er robust i stoffet og har mange lommer slik at du kan separere ting og ha litt orden i veska. Freshe farger er også et pluss. Denne har virkelig fått kjørt seg på mine reiser, og jeg er imponert over hva den tåler og at den fortsatt holder seg like fin og fresh. Du får den i 3 størrelser og Flap Jill Mini er den mellomste størrelsen.

Den kommer også i en egen utgave for gutta: Osprey Flap Jack. Denne er hakket større enn den jeg har brukt, så pass på at du eventuelt er innafor bagasjereglene hvis du reiser kun med håndbagasje og ønsker denne ved siden av.

5 pakketips når du reiser med håndbagasje

 1. Pakk smart! Velg klær som kan kombineres. Jeg tenker ofte at jeg må ha forskjellige antrekk om kvelden når man skal gå ut å spise. Frisk heller opp med en sjal om du ønsker en forandring. Og klærne blir ikke møkkete eller veldig svette av noen timer på en restaurant. Ha klær som kan kombineres i stedet. Velg en topp som passer både til skjørt og bukse, så har du jo allerede 2 forskjellige antrekk. Ta gjerne med litt vaskemiddel, så kan du skylle lett opp klær som blir svette eller lett møkkete. Det tørker oftest over natten eller om badet har en håndkleoppvarmer, har plagget tørket på null komma niks.
 2. Reis i de kraftigste skoene og den tykkeste jakken du skal bruke på turen. Siden Færøyene er en outdoor destinasjon, var fjellstøvler en obligatorisk ting på min pakkeliste. Jeg tok ikke de aller kraftigste støvlene jeg hadde, siden vi skulle på en lettere tur uten å bære på for mye bagasje. Disse valgte jeg å reise i siden de ville tatt stor plass i bagasjen.
 3. Pakk i komprimeringsposer. Det er utrolig hvor mye volum som kan minskes ved å pakke i egnede pakkeposer. Ikke nok med at det reduserer volumet, men det holder orden i kofferten også. Skal du ha med deg plagg som helst ikke bør skrukkes altfor mye, som en skjorte eller bluse, så legg denne evnt på toppen. Jeg anbefaler egentlig å velge klær som ikke er avhengig av å strykes, men jeg vet at det ikke alltid er like lett.
 4. Vær streng med deg selv! Jeg pakker alltid en ekstra genser, en ekstra trøye, en ekstra ditt og en ekstra datt. Ikke gjør dette. 9 av 10 ganger blir ikke dette brukt. Du har ikke denne ekstra plassen når du reiser med håndbagasje.
 5. Husk 100 ml regelen om væske i bagasjen! Bruk kun små beholdere til sjampo, dusjsåpe etc. Husk at de små sjampoflaskene du ofte får på hotell, er geniale til å gjenbruke med din egen favorittsjampo. Du får også kjøpt tomme beholdere som rommer opp til 100 ml i de fleste parfymerier, sportsbutikker og butikker med reiseartikler. Pass også på at de alle skal få plass i den bittelille posen du får utlevert før sikkerhetskontrollen.

Har du noen gode tips når det gjelder å reise med håndbagasje?

Previous articleIsle of Skye – der stupbratte klipper møter grønne åser
Next articleEt innblikk i det gambiske kjøkkenet – fra besøk på fiskemarkedet til ferdig, hjemmelaget mat

2 COMMENTS

 1. Kjempe fint innlegg, Elisabeth! Å reise med håndbagasje er en kunst i seg selv, men så veldig deilig når man gjør det og får det til! I det siste har jeg bare reiste med håndbagasje og merkelig nok er det forsatt ikke alle klærne jeg får brukt. Er alltid en gøy utfordring å se hvor bra du har pakket når du kommer hjem, hvor mye bomma jeg? to gensere eller tre skjorter. Hehe. Igjen det med været gjør ting uforutsigbart.

  Den verste plassen å pakke til er Vestlandet, da må man pakke for alle 4 årstider, jeg har blitt flinkere dere og med årene.

  Det er som du sier: Det beste er å pakke i komprimeringsposer!! Genialt 🙂

  • Hei Pauline og tusen takk for hyggelig kommentar. Jeg har også kommet hjem med ubrukte klær. Det er helt utrolig noen ganger hvor lite klær man trenger. Jeg vet, Vestlandet er en utfordring. Jeg var der første helgen i mai år og hadde med meg ull som vanlig. Den helgen var det så varmt at jeg badet! Første gang jeg pakket ulltrøye og bikini til en og samme tur!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.